90. Cena prezidenta republiky a spol. HIC & Services – Favorit Mariydi nezaváhal

Pod záštitou a s osobní účastí prezidenta České republiky Václava Klause se první listopadovou neděli na chuchelském závodišti uskutečnilo jednadvacáté pokračování letošní metropolitní sezóny a ačkoliv teplota nebyla daleko od bodu mrazu, divácká návštěva na jednom z nejprestižnějších odpolední roku byla velmi solidní a dostála významu sportovně-společenské tečky dostihového kalendáře. Václav Klaus premiérově navštívil chuchelské závodiště hned v prvním roce svého prezidentského úřadu (2003) a letos předával pohár vítězi nejdelšího českého rovinového dostihu již pošesté. Na počest vítěze pak nad chuchelským závodištěm zazněla česká státní hymna v působivém podání sólistky Státní opery v Praze Pavlíny Senič.

Favorit Mariydi nezaváhal
Ve čtrnáctičlenném poli jubilejní 90. Ceny prezidenta republiky a HIC & Services (NL, 3200 m, 400 tis. Kč, 3+) byl vysokým favoritem (1,5:1) tříletý hnědák Mariydi. Korunní princ klasického ročníku, druhý ze Slovenského derby a Tattersalls St. Leger, před třemi týdny exceloval v Pardubickém St. Leger, když zvítězil o jedenáct délek. V chuchelském vytrvaleckém vrcholu mu žokej Václav Janáček našel krátce po startu ideální pozici na bariéře, zatímco ve vedení se během pomalejší první poloviny dostihu vystřídali Liesbrief a Lady Jane. Na protilehlé rovině přešel na špici čtvrtý z maďarského St. Leger Joy of the Win a zrychlil tempo, Mariydi se vyvezl za ním a v polovině lahovického oblouku, na počátku poslední čtvrtiny trati, přešel do čela. Jeho dva hlavní soupeři, Oligarch a Savignon, jej ale nenechali uniknout a v cílové rovině mu nedovolili koncovku vypustit. Mariydi však měl situaci pod kontrolou a vyhrál jistě o dvě délky před sedmiletým valachem Oligarchem (6:1, Stajňa Corinne ČR), který v sedle opět s žokejem Chaloupkou usiloval v tomto dostihu o čistý hattrick. Na bronzový stupínek, stejně jako vloni, vystoupil spolehlivý pětiletý valach Savignon (3,5:1, Wrbna Racing, ž. Rája), nejlepší pětici doplnili Nakuru (14:1, Syndikát 2007, ž. Andrés) a slovenský host Azraq (40:1, OMS, ž. Línek).
Zkušený chuchelský kouč Tomáš Šatra se do listiny vítězů Ceny prezidenta republiky zapsal potřetí (rekordních šestatřicet let po premiérovém triumfu - Quintal 1973 a jedenáct let po druhé výhře - Monopoly 1998), majitel Jiří Charvát a žokej-šampión Václav Janáček získali vítězství v rovinovém dostihu s nejdelší tradicí u nás poprvé.

Chuchle

Hnědák Mariydi a žokej Václav Janáček vítězí v 90. Ceně prezidenta republiky.

Chuchle

Prezident Klaus hovoří k publiku, za ním zprava trenér Šatra, manželé Charvátovi s dcerou Kateřinou, zástupce sponzora Ing. Jegijan, prezident Jockey Clubu Ing. Luka a ředitel závodiště Drahoš.

 

 
Další dění:
Většinu nedělních dostihů vyhráli favorité a jejich úspěšné tažení zahájil hned v úvodní Ceně Wago (III. k., 1200 m) pro dvouleté koně šestý z Ceny zimního favorita Expa-Nails, svěřenec senické trenérky Kubovičové Innovator (2,5:1), hnědáka stáje OMS k lehké první životní výhře dovedl staronový slovenský žokej-šampión Jaroslav Línek. V Ceně Femat (hdcp II. k., 1200 m) se po tuhém boji o krk prosadil sázkový druhý favorit, pětiletý hnědák stáje YOKO Mr Dario (4:1), svěřenci Zdeno Koplíka u druhého životního triumfu asistoval žokej Václav Janáček. Jistě o délku a čtvrt pak vyhrál Cenu Elektrizace železnic Praha ve spolupráci s Českou televizí (proutěné překážky I. k., 3300 m) šestiletý valach stáje Quartis Charccari (1,6:1), v sedle napajedelského odchovance trénovaného Hanou Kabelkovou byl, stejně jako při impozantním zářijovém comebacku, žokej Dušan Andrés. Ve III. ročníku Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1600 m) vyhrál lehce o čtyři délky svěřenec Michala Liska zaqstupující barvy "česko-slovenské"stáje Martin Tour&MIKO Racing Maribor (1,8:1), vítěz loňské Ceny zimního favorita zaznamenal triumf po třinácti měsících, poté kdy se do jeho sedla opět vrátil žokej Jan Rája. Velmi lehkým osmidélkovým zásahem v Ceně Sherlog (I. k., 1810 m) naznačil vyšší ambice pro klasické dostihy příští sezóny dvouletý hnědák DS Pegas Skarabeus (1,6:1), svěřence trenéra Vítka vedl žokej Tomáš Lukášek, který po sezóně právě z vysočinské centrály Zhoř odchází. Cenou náměstkyně primátora Ing. Marie Kousalíkové (hdcp IV. k., 1600 m) vyvrcholil celoroční seriál dostihů pro žákovské jezdce Pohár Pražské energetiky-Hippospol Cup 2009, premiérového vítězství kariéry v ní docílila jezdkyně Pavlína Honsová v sedle čtyřleté hnědky Stáje Bartoš Dedarelly (5:1), nicméně celkovou vítězkou bodovaného seriálu se stala žákyně Petra Prenerová. V závěrečné Ceně Generi (hdcp IV. k., 1200 m) si pak druhý podzimní (i životní) triumf připsala tříletá bělka Stáje Monika Agro Wanexa (6:1), jíž trenér Dvořák nasedlal jezdkyni Natalii Arendsen.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.