90. FORTUNA ČESKÉ DERBY - Bribon a Talgado: hlavní adepti na triumf

Sváteční odpoledne 27. června (od 13 hodin) ve Velké Chuchli nabízí osm špičkových dostihů o souhrn cen a prémií více než 3,75 miliónu korun. Na startovních listinách je 90 koní ze Slovenska, Polska a České republiky, kteří byli odchováni v sedmi různých zemích (Anglie, Irsko, USA, Francie, Německo, Polsko a ČR). V jejich sedlech se představí 33 jezdců a jezdkyň z Německa, Itálie, Francie, Slovenska a České republiky. S cenou 2,500.000 Kč (vítěz získá jeden milión korun) si také jubilejní 90. ročník FORTUNA Českého derby již několikátý rok drží primát nejbohatšího rovinového dostihu střední Evropy. Dostihový den se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Pavla Béma.

Bribon a Talgado: hlavní adepti na triumf
Ve vrcholu dne a nejprestižnějším klasickém dostihu sezóny nastoupí šestnáct tříletých hřebců. Třináct je chystáno v tuzemsku, dva na Slovensku a jeden v Polsku. Na prvních místech jsou nejčastěji tipováni dva aktéři. Prvním je reprezentant slovenské stáje EMOP Bribon, který vyhrál poslední čtyři starty včetně slovenské Velké jarní ceny a Starohájského kritéria, je svěřencem Zuzany Kubovičové a v sedle bude mít čtyřnásobného slovenského šampióna Zdenko Šmidu. Druhým pak vítěz přípravné Velké červnové ceny CK VTT Talgado, kterého chystá pětinásobný český trenér-šampión (a také kouč dvou vítězů Českého derby: 2003 Ohne Sorge a 2006 Laureata) Filip Neuberg, přičemž do sedla reprezentanta stáje Lider Racing Stable se vyhoupne dcera majitelů, teprve šestnáctiletá jezdkyně Maria Magdalena Rossak. Kariéru zahájila před dvěma lety jako amatérka, momentálně má absolvovánu jezdeckou akademii v Panamě, kde také jezdí dostihy a kde letos dosáhla již deseti vítězství. Bude nejmladší startující v celé devadesátileté historii Českého derby.

Miracle Match a Atacama Crossing: výborní mílaři prvně na dlouhou trať
Zatímco dva výše jmenovaní koně by i podle svého pedigree měli být vytrvalci, u další dvojice panují ohledně distančních možností na míli a půl dlouhé trati pochybnosti, nelze jim však upřít vysokou třídu. Polský zástupce stáje majitelky Sabiny Plavac Atacama Crossing obsadil před měsícem a půl třetí místo ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ, nestartoval v žádném přípravném dostihu a veden bude opět italským rutinovaným žokejem Lucou Sorrentinem. Svěřenec nejúspěšnějšího chuchelského trenéra Tomáše Šatry (také již připravil dva vítěze derby: 1994 Progression a 1997 Nora Jeane) Miracle Match po zimním importu z Irska nechal na své první středoevropské vystoupení dlouho čekat, nakonec startoval poslední květnovou neděli v Rakousku a tamní Velkou jarní cenu (Trial-Stakes) dokončil na druhém místě, přičemž porazil i vítěze pražského ekvivalentu, a přemožitele Atacamy Crossing, Innovatora. Majiteli Jiřímu Charvátovi vítězství z derby stále ve sbírce úspěchů chybí a totéž platí i o žokeji, jímž bude Čech s nejvyšším počtem životních vítězství (aktuálně 952) a německý šampión 2005 Filip Minařík.

Taro, Omnibus, Ulan: další vytrvalci čekají na šanci
O vyrovnanosti letošního startovního pole svědčí i silný další sled. Taro (Viktor Komárek) má na kontě druhé místo z Velké červnové ceny CK VTT a jeho trenér Josef Váňa má o něm jako o vytrvalci velice vysoké mínění, do sedla byl angažován žokej Lukášek, který své několikaleté úspěšné tažení zatím korunoval před necelými dvěma měsíci triumfem v Jarní ceně klisen JVM Computers. Jednoznačné vytrvalecké sklony ukázal i vítěz Červnového poháru Agrobyškovice Omnibus (Zdeněk Kavka), který v nejvyšší kategorii sice startuje již od loňského podzimu, ale teprve na dlouhé distanci svůj potenciál uplatnil vítězně, a svou účastí nabídne premiéru v nejvýznamnějším rovinovém dostihu žokeji Jaromíru Šafářovi. Od svého o dva roky staršího polobratra (stejná matka jiný otec) Urodose pak má výkonnostní laťku na páté místo v derby (ale pak také na vítězství v srpnovém Tattersalls St. Leger) nastavenu Ulan, líbivý hnědák hájí jako jeho starší příbuzný barvy DS Dvorce, je v tréninku Pavla Tůmy a v sedle bude mít žokeje Jakuba Pavlíčka. Naposledy finišoval třetí ve Velké červnové ceně CK VTT.

Irish Heroes: nová tvář nechce být jen „do počtu“
Další déja vu chystá ambiciózní stáj YOKO, která ovládla předloňský ročník. Už před čtyřmi lety dohlašoval tým majitele Josefa Sallera německého Normena na poslední chvíli, hřebec pak v Praze získal druhé místo a bratislavské derby vyhrál. Letos je novou tváří trenéra Zdena Koplíka bělouš Irish Heroes, který dosavadních šest startů absolvoval ve Francii. Startoval sice v nižších kategoriích, ale jeví se jako pozdnější typ, debutoval až v podzimním období na trati 1800 metrů a poslední dva starty absolvoval právě na 2400metrové distanci, navíc na špičkových závodištích Longchamp a Saint-Cloud. V dubnu skončil druhý, v květnu proti sedmnácti soupeřům jistě vyhrál a jeho sedlo obsadí čtyřnásobný žokej-šampión a vítěz dvou Českých derby (2006 Laureat, 2008 Tullamore) Václav Janáček.

Další aktéři mohou překvapit:
Fabregas (stáj Bunty Team, trenér Václav Luka ml., žokej Jiří Palík) – jediný český rodák, odchovanec svého majitele Miloše Vávry, vyhrál Memoriál dr. Frankenbergera a před dvěma týdny skončil druhý v Červnovém poháru Agtrobyškovice.

Fiery Wing (VIMAR-Dvorníky, Petr Kubík, Alexander Pietsch) – druhý slovenský reprezentant je člen širší bratislavské ročníkové špičky, ale zatím nevyhrál.

Peerless Squeak (GM Electronic, V. Luka ml., Jiří Chaloupka) – progresivní tmavý hnědák od šestého místa ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ nestartoval, ale misky vah na jeho stranu by mohla přiklonit přítomnost „mistra tempa“ v sedle.

Skarabeus (DS Pegas, Grzegorz Wroblewski, Jean Pierre Lopez) – po páté příčce ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ se mu nepovedla Velká červnová, ale s vítězem osmi derby (včetně loňského českého) v sedle by neměl být podceněn.

Mileryt (YOKO, Zdeno Koplík, Radek Koplík) – nejlepší polský dvouletý hřebec loňského roku se po přesunu do ČR zatím marně hledá.

Rabbit Gibraltar (Rabbit Trhový Štěpánov, trenér a žokej Martin Srnec) – po impozantním dubnovém debutu jej zastavilo zranění kopyta a nastoupí limitován tréninkovým výpadkem, ale třídu naznačil vysokou.

Maltamo (Lokotrans, Eduard Kotáb, Rastislav Juráček) – zatím nenápadný hnědák finišoval ve Velké červnové ceně CK VTT čtvrtý, ale pro nedělní úspěch by musel předvést další a výraznější progres.

Sunkar (Zhomart, Arslangirij Šavujev, Wladimir Panov) – svěřenec trojnásobného vítěze Českého derby na podzim vyhrál Pardubického zimního favorita, ale před třemi týdny ve Velké červnové jej čtyři soupeři předčili. Zkušeným koučem bude nepochybně připraven v maximální možné míře, nakolik to však bude stačit je jednou z mnoha otázek nejsledovanější klasické zkoušky roku...

Nabitý program s řadou hvězd
Skvělou podívanou slibuje také bohatý rámcový program derby-odpoledne: v 51. Zlatém poháru YOKO (listed, 2400 m) pro starší koně změří síly dvanáct výborných vytrvalců, k hlavním adeptům na vítězství patří premiant Českého derby 2008 a první český účastník pařížské Ceny Vítězného oblouku, do níž ostatně míří i letos, Tullamore (YOKO, ž. Janáček), držitel loňské Ceny prezidenta republiky Mariydi (Dr. Charvát, ž. Minařík) a silní slovenští hosté Ryan (MPL Racing, ž. Juráček) s Camillem (Agrolipt, ž. Palík), kteří vyhráli poslední tři ročníky dostihu! Pozadu nebudou chtít zůstat ani „medailisté“ z loňského FORTUNA Českého derby, před rokem druhý Arcibaldo (Wrbna Racing, ž. Lopez) a bronzový Ramblin Scout (EMOP, ž. Šmida).

Vysokým favoritem Ceny WAGO (I. k., 1600 m) bude majitel loňského double Velká květnová cena-Velká cena Prahy Sharpour (YOKO, ž. Janáček), jemuž by hlavní konkurenci měli vytvořit vítěz Velké jarní ceny z roku 2007 Lord Silvano (CK Martin Tour, Foret) a držitel několika umístění z velkých sprinterských a mílařských dostihů Golden Eagle (Ardak Amirkulov, ž. Zatloukal).

V Ceně AUTO HASE (hdcp I. k., 1200 m) se o letošní premiérový plný zásah pokusí úřadující Sprinter roku Ediggio (EŽ Praha, ž. Chaloupka). V Ceně polských chovatelů anglického plnorekvníka (nár. listed, 2200 m, 3leté klisny) se stejným záměrem nastoupí loňská dvouletá šampiónka Linda (Agrolipt ČR, ž. Janáček), která navíc vyzve k odvetě za Jarní cenu klisen JVM Computers její nečekanou vítězku Vinnah (Orling, ž. Lukášek).

AUTO HASE PARK dětem
Zvláštní pozornost je věnována nejmenším dostihovým divákům: také při derby-odpoledni se děti budou moci zdarma svézt na populárních ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka", situovaném do přízemí sázkové haly. Právě "Hříbátka" vstoupila do letošní sezóny zcela v novém a od prvního dostihového dne roku zde probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a soutěže o ceny z nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS.

Dostihové suvenýry z AUTO HASE PARKU
Pro všechny své návštěvníky AUTO HASE PARK Velká Chuchle nabízí také spoustu suvenýrů: v nově otevřeném infocentru (přízemí sázkové haly) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí „dostihovou knihovničku”. V současné nabídce jsou trička s obrázky trojice poníků, pohlednice s portréty špičkových českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, jiné dárkové předměty, ale i ročenky, přehledy plemeníků a další tiskoviny Jockey Clubu, či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Při derby-odpoledni zde navíc bude v prodeji velkoformátový plakát hřebce Age of Jape a speciální trička k 90. FORTUNA Českému derby.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.