Karlovarskou dvojnásobnou míli ovládla podeváté v řadě vítězná Famous Valley

V neděli se podruhé v letošním roce otevřely brány karlovarského závodiště Hipodrom Holoubek. Na měkkém zeleném travnatém koberci se představilo na sedmdesát koní z Čech, Moravy, Slovenska, ale také Portugalska. Vrcholem sedmidílného programu byla jedna z místních specialit s dlouhou a pestrou historií. Proslulá Karlovarská dvojnásobná míle s pořadovým číslem 91 měla přívlastek Cena Karlovarského Kraje. Jedničková prověrka dlouhá 3.200m přilákala šest čtyřletých a starších ultravytrvalců.

Česká rodačka Raviella se neúspěšně pokoušela o obhajobu loňského prvenství. Její snahu zmařila nevýhoda nejvyšší nesené váhy a dva lepší soupeři. Ravielly tréninkový i stájový kolega Arlington, mimochodem jediný mužský zástupce v dostihu, který od počátku udával tempo, skončil s odstupem necelých tří délek druhý. Ojedinělého devátého triumfu v řadě za sebou, navíc střídavě v dostizích na rovinách a překážkách, dosáhla pětiletá hnědka Famous Valley. Trenérka Helena Vocásková se zařadila mezi dvojnásobně úspěšné trenéry – prvním vítězným svěřencem byl Bacares v roce 2013. Čtvrté místo ukořistila táhlým finišem z poslední pozice spolehlivá Vědma. Na dotaci díky pátém místu dosáhla druhá zástupkyně vítězné stáje Stanislav Chudáček Gold Havanah a výsledkovou listinu uzavřela Loop Love.

Výlet do Čech se vydařil portugalskému Pepitovi trenérky Tainie V. Teixeiry, který se v souboji s veteránem Tropem prosadil v mílovém testu třetí kategorie. Návštěvníci tak viděli historicky první triumf koně pocházejícího z tak vzdálených končin na českém území.

První životní vítězství si z Varů odváželi Nombeko, Orleano a Orssio, ten navíc suverénním způsobem start–cíl.

Nejdelší dostih nedělního odpoledne se stal jednoznačnou ženskou záležitostí. Závěrečný tříkilometrový test určený ultravytrvalcům nejlépe vyšel Kopretině, žokejce Martině Havelkové a trenérce Lence Horákové.

 

Výsledky:

Cena společnosti Vladimír Marek s.r.o. (IV.kat., 1.400m): Nombeko (žk.S.Laubeová) – Annie Tiger (ž.J.Chaloupka) – Perseon (ž.V.Korečková)

Cena INSIA Karlovy Vary s.r.o. (III.kat.,  1.600m): Pepito (žk.D.Liška) – Trop (ž.M.Havelková) – Last Opera Song (ž.P.Foret)

Cena HEJTMANKY KARLOVARSKÉHO KRAJE (III.kat.,  1.600m): Orssio (ž.P.Foret) – Katchaba (ž.V.Korečková) – Anjellico (ž.J.Chaloupka)

Cena Karlovarského Kraje - 91. Karlovarská dvojnásobná míle Karlovarského kraje (I.kat.,  3.200m): Famous Valley (M.Hrouda) – Arlington (ž.J.Verner) – Raviela (B.Ferhanov)

Cena společnosti MEDIA (IV.kat., 2.000m): Orleano (M.Musialová) – Naděje (A.Florian) – Locika (M.Hrouda)

Cena společnosti KARLOVARSKÁ KORUNNÍ s.r.o. (V.kat., 2.000m): Candle In The Wind (A.Florian) – Aido (ž.J.Verner) – Taurus (žk.D.Liška)

Cena společnosti Jan Becher KARLOVARSKÁ BECHEROVKA (IV.kat., 3.000m): Kopretina (ž.M.Havelková) – Santin (ž.J.Verner) – Epauled (M.Hrouda)

 

 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Po měsíční přestávce se do dvorského areálu Hipodromu Holoubek vrací dostihové dění. Nabídce sedmi rovinových dostihů dominuje 91. ročník Karlovarské dvojnásobné míle, letos s přívlastkem Cena Karlovarského kraje. Do 3.200m dlouhého testu I. kategorie si na základě svých dosavadních výkonů jednotliví účastníci nesou rozdílné hmotnostní zatížení. Jejich šance na vítězství se tím teoreticky vyrovnávají. Rozdíl mezi nejméně a nejvíce zatíženým koněm je více než 11 kg. Do startovních boxů hlavního dostihu zamíří šest účastníků.

Nejvíce zatíženým vítězem, nesoucím více než 60kg, byla před devíti lety klisna Samara Morgan. V podobné situaci bude v neděli loňská premiantka Raviella (B.Ferhanov), která má šanci stát se první vícenásobnou vítězkou tohoto dostihu.

Mimořádně dlouhou řadu osmi triumfů v řadě za sebou by mohla prodloužit Famous Valley (M.Hrouda). Jednou z nejméně zatížených účastnic je Gold Havanah (ž.M.Havelková). Nejmladší účastnici do boje o příčky nejvyšší řadí dosavadní výkony, i když jich dosahovala v nižších kategoriích.

Další váhově zvýhodněnou bude spolehlivá a v dvojnásobné míli loni třetí Vědma (ž.J.Andrésová).

Loop Love (ž.K.Hlubučková) se dosud dařilo ve slabší konkurenci, ale tentokrát jí může pomoci více než jedenáctikilová hmotnostní výhoda oproti soupeřkám.

Jediným mužským zástupcem je Arlington (ž.J.Verner), který do Varů přijíždí jako květnový mostecký vítěz dostihu druhé kategorie.

Mezinárodní příchuť dodá druhému letošnímu dostihovému dni slovenský Winsome Boy (ž.J.Chaloupka) v závěrečném tříkilometrovém dostihu, a především portugalský cestovatel Pepito (žk.D.Liška), který se představí v trojkovém mílovém testu.

 

Program:

14.30   Cena společnosti Vladimír Marek s.r.o. (IV.kat., 1.400m)

15.00   Cena INSIA Karlovy Vary s.r.o. (III.kat.,  1.600m)

15.30   Cena HEJTMANKY KARLOVARSKÉHO KRAJE (III.kat.,  1.600m)

16.00   Cena Karlovarského Kraje - 91. Karlovarská dvojnásobná míle Karlovarského kraje (I.kat.,  3.200m)

16.30   Cena společnosti MEDIA (IV.kat., 2.000m)

17.00   Cena společnosti KARLOVARSKÁ KORUNNÍ s.r.o. (V.kat., 2.000m)

17.30   Cena společnosti Jan Becher KARLOVARSKÁ BECHEROVKA (IV.kat., 3.000m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.