Ange Guardian o páté kvalifikační vítězství, stájový souboj ve Zlatém poháru

Další pokračování pardubické sezóny má dvě části. Dostihům totiž bude patřit už páteční podvečer, během něhož se odběhne pětice rovin a dvoje proutěnky. To hlavní ale přijde na řadu tradičně v sobotu, kdy je na programu hned trojice jedničkových dostihů. Více se jich v Pardubicích koná pouze při dni Velké pardubické.

Seriál kvalifikačních dostihů pokračuje Cenou města Pardubic - II. kvalifikací na Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou - Memoriálem Mjr. M. Svobody (Stcc, NL, 5800 m). Roli favorita dle očekávání zaujímá Ange Guardian. Vždyť svěřenec Josefa Váni poslední čtyři starty v pardubických kvalifikacích proměnil ve vítězství, přičemž na distancích do šesti kilometrů neprohrál dokonce v posledních pěti startech. Velká pardubické je pro něj příliš dlouhá, přesto v jejích posledních čtyřech ročnících postupně obsadil druhé, páté, šesté a znovu páté místo, což rozhodně není špatná bilance. Do jeho sedla se vyhoupne Jiří Kousek, který se vrací do akce po pětiměsíční pauze.

Hlavním vyzyvatelem Ange Guardina je Stretton (Stromský), který naopak nejlepší výkony pravidelně předvádí ve Velké pardubické. Předloni v ní totiž obsadil třetí příčku a loni byl vítězství ještě blíže, když ho v dramatickém závěru porazil pouze Theophilos. Kvalifikačním maximem svěřence Stanislava Popelky jsou dvě čtvrtá místa, která získal v loňském roce.

Tréninkový kolega Stretonna Lombargini (Faltejsek) se zařadil mezi širší špičku druhým místem v Ceně Labe, v níž porazil Váňova Sottoventa (Kratochvíla). Oba čeká kvalifikační premiéra, ale na rozdíl od výše zmíněné dvojice mají výhodu startu v nohách. Ten nicméně kvůli počasí neabsolvovali v krosu, nýbrž v klasické steeplechase, takže o jejich formě mnoho neprozradil. Do druhého sledu patří také tempař Bridgeur. Svěřenec Štěpánky Myškové se loni zaskvěl především bronzem v srpnové kvalifikaci. Zatímco v posledních dvaceti startech ho vedl manžel trenérky Jaroslav Myška, tentokrát se do jeho sedla vyhoupne Jakub Kocman. Zbylá čtveřice účastníků druhé kvalifikace může především překvapit.

 

O celkovou dotaci 200.000 korun se utkají také účastníci Zlatého poháru - Ceny předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (Stch, NL, 4400 m). Na start tradičního vrcholu sezóny pro klasické steeplery se postaví šestice koní, z nichž největší pozornost poutá dvojice reprezentantů stáje Dr. Charvát. Sázkové nabídce vévodí Anaking (Faltejsek). Kariéru svěřence Pavla Tůmy sice brzdí zdravotní problémy, přesto všech pět startů na českých drahách proměnil ve vítězství. Loni vstupoval do sezóně teprve v říjnové Stříbrné trofeji, v níž od soupeřů lehce odešel na 8 délek. Ještě suverénnější byl následně ve Francii a v únoru jen o půl délky prohrál Gr.1 siepi v Pise.

Dobře zavedeným jménem je rovněž Aztek (Liška). Toho připravuje Tomáš Váňa a podobně jako Anaking je Gr.1 vítězem z Itálii. Loni měl slabší sezónu, ale při vstupu do té letošní ukázal, že do starého železa ještě rozhodně nepatří. Předzkoušku Zlatého poháru totiž před třemi týdny ovládl zadrženě o 7 délek. Ještě výrazněji na něj ztráceli čtvrtá Slivka (Stromský) a pátý tempař Dangerous Gleam (Matuský), který je vítězem Zlatého poháru z roku 2017. Loni ve Francii dvakrát vítězný Skins Rock (Kratochvíl) byl zadržel krátce po chybě na Malém vodním příkopu.

Sestavu doplňuje Green Rocks (Ferhanov), jehož čeká česká premiéra. Svěřenec Grzegorze Wroblewského každopádně sbíral vítězství v Polsku, Německu a především ve Francii. Tam vlastní shodně jako Skins Rock handicap 58 kg, když loňskou sezónu uzavřel dvěma úspěchy ve Fontainebleau. Při letošní premiéře nicméně neuspěl v Clairefontaine.

Elita specialistů na krátké krosy se utká v Červnové cross country Válečníka (Stcc, I. kat., 3300 m). V před třemi týdny konané předzkoušce obsadil blízké třetí místo Chrystal Cross (Myška), přičemž jeho tehdejší přemožitelé tentokrát na startovní listině nenajdeme. Čtvrtý minule skončil dvojnásobný vítěz Poplerova memoriálu Tiara Man (Faltejsek), který ale nosil nejvyšší hmotnost a jeho forma tradičně graduje na podzim. Loňské vítězství bude obhajovat Medic (Složil). Ten to měl dobře rozjeté i před třemi týdny, ale při točení za Prodlouženým Taxisem ztratil jezdce.

Zatímco výše zmíněná trojice patří mezi tradiční účastníky krátkých krosů, nováčkem je v této disciplíně Dusigrosz (Kratochvíl). Jediný krosový start svěřence Josefa Váni skončil ztrátou jezdce na Irské lavici. Na jeho straně je ovšem třída a forma. Do sezóny totiž vstoupil vítězstvím v Úvodní cross country Koroka, když mu hrálo do karet její přeložení na kurz klasické steeplechase.

 

Z pátečního programu aspoň krátkou zmínku zasluhuje Cena města Pardubic (PP, II. kat., 3400 m). Jedná se totiž o nekvalitnější dostih přes proutěné překážky v dosavadním průběhu sezóny. Prim by měla hrát nastupující generace, když čtyřletý Night Moon (Faltejsek) loni vyhrál Gr.1 siepi v Meranu, zatímco jeho vrstevník Benjamin (Boyer) ovládl Zlatou sponu tříletých. Od obou se nicméně při vstupu do sezóny čekalo více, což platí i pro pětiletého King Hearta (Stromský), který v minulých letech bodoval v Itálii. Vpředu by neměl scházet ani slovenský Medici (Odložil). Z šesti startů nad proutěnkami totiž vytěžil tři první a tři druhá místa.

PROGRAM DOSTIHOVÉHO DNE

Pardubické rovinové dostihy
24. července 2020 

16:00               otevření areálu

17:00               Cena za podpory firmy daňového poradce Ing. Petra Beneše Pardubice

17:30               Cena společnosti EFEZA s.r.o.

18:00               Cena Dostihového spolku a.s.

18:30                Cena hejtmana Pardubického kraje

19:00               Cena za podpory Účetní Pardubice s.r.o.

19:45               Cena Pardubického kraje

20:20               Cena města Pardubic

II. kvalifikace na 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou
25. července 2020

11:30               otevření areálu

13:00               Cena ORLING

doprovodný program – dostih poníků Pony liga

13:35               Pohár BICZ holding 2020

doprovodný program – dostih poníků Pony liga

14:15               Červnová cross country Válečníka

14:50               Cena vítězů Velké pardubické

15:25                Zlatý pohár - Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR                

16:00               Cena města Pardubic -  II. kvalifikace na Velkou pardubickou se

                                                   Slavia pojišťovnou - Memoriál Mjr. M. Svobody

16:35               Cena za podpory ADW FEED, a.s.

17:10               Cena za podpory společnosti SEED SERVICE

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.