Atraktivní závěr metropolitní sezóny

Poslední říjnová neděle je zároveň termínem posledního dostihového dne v CONSEQ PARKU Velká Chuchle. Vrcholem sezónní derniéry je supervytrvalecká Cena prezidenta republiky a HIC & Co., s r. o. (3200 m, 200 tis. Kč, start v 15.10 hodin), jejíhož 93. ročníku se zúčastní deset koní.

Aktualizace 28. 10. 13:22 HOD: Přidána TZ XVI. den metropolitní sezóny: 93. Cena prezidenta republiky a HIC & Co., s r. o.

Za ideálního počasí a před mimořádně početnou diváckou kulisou vyvrcholila v CONSEQ PARKU Velká Chuchle letošní dostihová sezóna. Tradičním vrcholem závěrečného odpoledne byla 93. Cena prezidenta republiky a HIC & Co., s r. o. (I. k., 3200 m, 200 tis. Kč) s deseti aktéry.
Mister Westminster potvrdil kvality
Favoritem hlavního dostihu byl vítěz nedávné Velké ceny Pardubic, ale také letního Langer Hamburger z Německa, Trip to Rhodos (Dr. Charvát, ž. Chaloupka), avšak tentokrát neměl jeho finiš takovou razanci a v cíli mu patřilo třetí místo. Výbornou podzimní formu zužitkoval tříletý svěřenec Josefa Váni Mister Westminster, kterého žokej Petr Foret takticky velmi dobře provedl náročným dostihem. Reprezentant stáje Spedition Zavřel byl pořizován především s výhledem do letošních klasických zkoušek, obsadil sice druhé místo ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ a třetí ve Slovenském derby, ale České derby Rádia Impuls a St. Leger se mu nepovedly. Nicméně v závěru sezóny potvrdil své kvality, když už před Cenou prezidenta republiky a HIC & Co., s r. o. vybojoval triumf i ve Velké ceně Znovínu Znojmo (českého turfu).
S odstupem délky a tří čtvrtin také druhý honorář získal vítěz Velké ceny českého turfu, konkrétně jejího předloňského ročníku, pětiletý Wallisto (YOKO, ž. Šafář), za nímž o stejný rozdíl skončil Trip to Rhodos. Čtvrtým místem završila výtečnou sezónu, během níž se ze čtvrté kategorie propracovala mezi vytrvaleckou elitu, čtyřletá česká odchovankyně Airfare (J.T.K.-Germič, ž. Zatloukal), o deset délek dále doplnil nejlepší pětici osmiletý matador Sky Pilot (DAR, ž. Koplík). Ten se podle očekávání postaral o solidní tempo dostihu, které vyústilo ve vítězův dobrý čas 3:31,29 (na pružné dráze necelé čtyři sekundy za rekordem dráhy a dostihu).

Další dění:
Program otevřela Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví (hdcp IV. k., 1400 m), závěrečný díl celoroční série žákovských dostihů HIPPOSPOL Cup 2013, v níž premiérové životní výhry dosáhla tříletá svěřenkyně Vladislava Fedorowicze Gloryland (Tax-Reform) s pošesté v kariéře vítěznou Michaelou Musialovou. Ta se stala vítězkou celého seriálu vloni, letos se z celkového prvního místa radovala žákyně Simona Molková.
Cenou společnosti DIBAQ, výrobce značky FITMIN (III. k., 1400 m) skončil dvanáctý ročník populárního seriálu FITMIN Cup pro dvouleté koně českého chovu a svůj druhý životní start zde v první plný zásah proměnil valach trenérky Barbory Schillové Tropical Bond (Buc-Film) s žokejem Tomášem Lukáškem.
Letos podruhé dokázal pod nízkou zátěží vyhrát mílový handicap druhé kategorie, Cenu SWING, a. s. (hdcp II. k., 1600 m), čtyřletý svěřenec Zdena Koplíka Samruk (Avarrio Praha), v jehož sedle docílila letošní sedmé výhry žokejka Martina Havelková, a posunula se na druhou příčku celoročního šampionátu rovinových jezdkyň NIKON Ladies Cupu.
Stylem start-cíl se v 7. ročníku divácky atraktivní Ceny běloušů CK Martin Tour (II. k., 1800 m) prosadil čtyřletý valach Rabbit Verglas (Rabbit Trhový Štěpánov), jenž pod žokejem Janem Vernerem dosáhl už třetího letošního vítězství a svému kouči Allanu Petrlíkovi vytvořil před posledními dvěma dny tuzemského kalendáře (Slušovice, Kolesa) čtyřbodový náskok v boji o trenérský rovinový šampionát.
Rovněž třetí triumf v tomto roce si připsal také vítěz Ceny vyhledávacího systému SHERLOG (hdcp III. k., 1800 m), pětiletý valach v péči trenérského objevu letošní sezóny Karla Germiče Yes Man (J.T.K.-Germič), jehož jezdec Bayurzhan Murzabayev jednak vybojoval jubilejní padesáté kariérní prvenství, a tím získal žokejský titul, a jednak se v tomto roce na českém území prosadil potřicáté a v čele šampionátu CK Martin Tour Cup má před sezónní koncovkou nadějný náskok čtyř prvních míst.
Také žokej Josef Vána mladší v šampionátu překážkových jezdců posílil své vedení, když Cenu EŽ Praha ve spolupráci s Českou televizí (prout. př. II. k., 3300 m) výtečným finišem opanoval favorit z tréninku Josefa Váni staršího Taro (Viktor Komárek), šestiletý valach s někdejší skvělou rovinovou výkonností ve svém desátém startu nad překážkami zaznamenal druhé skokanské vítězství.
Vítězem posledního metropolitního dostihu roku, Ceny Unikont Group, s r. o. (III. k., 1200 m) se pak proti řadě ostřílenějších soupeřů stal teprve podruhé startující tříletý svěřenec Gabriely Bekrové Wobull se Now (M+M Herman – Bekrová), s nímž stylem start-cíl stvrdil úspěšnou obhajobu titulu žákovského šampióna Michal Mach.
 
Výsledky

Původní text ze dne 25. 10. 12:00 HOD:

Dalšími tradičními položkami nabídky jsou překážková Cena EŽ Praha, a. s. ve spolupráci s Českou televizí, či divácky oblíbená Cena běloušů CK MARTIN TOUR. Završeny budou i dva celoroční chuchelské seriály, FITMIN Cup pro dvouleté koně českého chovu a HIPPOSPOL Cup pro žákovské jezdce. Celkem je připraveno osm dostihů, jichž se zúčastní 94 koní a 37 jezdců, start prvního dostihu bude v pravé poledne.

Oprávněným favoritem hlavního dostihu je čtyřletý valach stáje Dr. Charvát Trip to Rhodos (foto), který nastoupí k desátému životnímu startu a může dosáhnout již šestého triumfu. Dosavadním nejcennějším triumfem svěřence Pavla Tůmy je červencový zásah v německém, distančně shodném s tím nedělním, testu třídy listed Langer Hamburger, vedle nějž má na kontě prvenství v posledních dvou ročnících téměř tříkilometrové Velké ceny Pardubic a dvě výhry z Bratislavy. V Praze se na start postavil zatím pouze jednou, loňský St. Leger však po kolizi a pádu nedokončil.

Jeho velkou nedělní devizou bude i mistr tempa v sedle Jiří Chaloupka, jenž se do listiny vítězů Ceny prezidenta republiky zapsal (v posledních devíti ročnících) už pětkrát. Více prvenství dosáhly už pouze největší legendy naší dostihové historie Karel Havelka (téměř nedostižných 10 triumf), Vlastimil Smolík (7) a Josef Šach (6).

Největším soupeřem by měl být tříletý Mister Westminster (Spedition Zavřel, ž. Foret), vítěz zářijové Velké ceny Znovínu Znojmo, nejvýznamnější sezónní srovnávací zkoušky na trati jedné a půl míle. V těsném doběhu za ním obsadili další stupně vítězů česká rodačka Airfare (J.T.K.-Germič, ž. Zatloukal) a Sky Pilot (DAR, ž. Koplík).

CENA PREZIDENTA REPUBLIKY

Spolu s cenami Svatováclavskou a Českomoravskou je nejstarším rovinovým dostihem u nás. Koná se od podzimu 1920, u jejího zrodu stál první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, a byť se v různých dobách jmenovala různě, letos je připraven její 93. ročník. Až do počátku padesátých let (20. století) měřila 2800 metrů, teprve poté byla prodloužena na dnešní distanci. V době svého vzniku a ještě několik desítek let poté nahrazovala na sklonku sezóny poslední klasický dostih St. Leger (jehož první edice se ve Velké Chuchli běžela až roku 1946).

Jediným koněm, který Cenu prezidenta republiky dokázal vyhrát čtyřikrát, byl v letech 1942 až 1945 bravurní ryzák Lionel. Tří triumfů pak docílili Lyon (1962 až 1964) a Lakmus (1974 až 1976). Mezi jezdci drží primát v počtu vítězství legendární Karel Havelka, jenž v letech 1944 až 1959 zvítězil celkem desetkrát, nejúspěšnějším trenérem vítězů je další z největších osobností našeho dostihového sportu František Vítek, který v letech 1976 až 1989 připravil pět vítězů. Sérii čtyř vítězství v nepřerušené řadě z jezdců dosáhl Karel Havelka (1947 až 1950, s Partizánem, Bratem a dvakrát s Liberálem), z trenérů pak František Holčák (1992 až 1995, jeho čtyři triumfy zařídili Latén, Faust a dvakrát Law Soziri). Ženy v sedle vyhrály čtyři: dvakrát Miloslava Hermansdorferová (1974 a 1975 s Lakmusem), jednou Jitka Matošková (1995 s Law Sozirim), Adéla Klepetková (2000 s Bajajou) a Blanka Šarinová (2002 v sedle Glorietty). Ženy-trenérky slavily triumf třikrát: Ivana Pejšková (1990 s Laronem), Marcela Čapková (2000 s Bajajou) a Martina Růžičková (2002 s Gloriettou).

Křest knihy "ŽIVOT PLNÝ KONÍ"

Během nedělního odpoledne se uskuteční také křest knihy “Život plný koní”, která čtenáře seznamuje s výjimečným a bohatým životem nejúspěšnějšího českého a československého dostihového trenéra, ale také dvojnásobně vítězného jezdce z Velké pardubické steeplechase, pana Františka Vítka.

Anotace: PhDr. Petr Feldstein - ŽIVOT PLNÝ KONÍ, šedesát let života Františka Vítka ve třiceti kapitolách

 Pozoruhodný příběh muže, pro kterého se stal dostihový sport vším. Čtenáři se zde odkryje nezaměnitelně silné kouzlo dostihového světa. Je to svět dramatický, tvrdý, soutěživý, ale také plný přátelství. Přátelství mezi lidmi navzájem i mezi lidmi a koňmi. Náročný trénink a taktické pokyny udílené trenérem žokejovi v paddocku se střídají s dramatickými okamžiky na překážkách steeplechase nebo v rozhodujících momentech rovinových dostihů, chvíle neuvěřitelných úspěchů se střetávají s okamžiky někdy až tragickými.

PhDr. Petr Feldstein (* 1943) je významným novinářem, redaktorem, autorem knih a televizním dramaturgem zabývajícím se zejména oblastí sportu. Z řady ocenění, která během své kariéry získal, připomínáme alespoň Cenu Oty Pavla za rok 2013, udělenou Českým olympijským výborem za propagaci sportu a olympionismu v publicistice.

Kniha bude prodávána v Infocentru (přízemí tribuny, sázková hala). Slovem doprovodí pan Vlastimil Weiner, kmotrem knihy bude dvojnásobný čs. žokej-šampión, pan Ferdinand Minařík. Křest proběhne ve 14.05 hodin a po něm následuje autogramiáda autora a hlavního protagonisty knihy.

Co připravila společnost Maxiservice?

Pečený profiterol s domácí srnčí paštikou s malinovým dipem
Slepičí silný vývar s křepelčím vajíčkem
Husí stehýnko na badyánu s chlupatými knedlíky a červeným zelím s fenyklem
Francouzské dvoubarevné hrušky s vanilkovou omáčkou
Cour des Amouries 2008, Francie
Paulaner weisebier
Spišská hruškovice
Cena degustačního nápojového menu: 130 Kč

www.maxiservice.cz

Termínová listina CONSEQ PARK Velká Chuchle 2013:

27. října - 93. Cena prezidenta republiky a HIC & Co., s r. o. – startovní listiny, sázkové kurzy

Vezměte své přátele na dostihy

Jednodenní pozvánky pro své hosty můžete obdržet předem na celou dostihovou sezónu. Pokud pozvánky využijete, cenu nám uhradíte na základě daňového dokladu. Cena pozvánky je 500 Kč. Pro Vaše hosty bude připraven servis stejného rozsahu jako pro celoroční členy.

Očekáváte větší společnost?

Potom si můžete v Derby klubu rezervovat stůl, případně Vám můžeme nabídnout uzavřený salónek.

Doporučte nás svým známým

Členství v Derby klubu zajišťuje:

Klubovou kartu
Volný vstup na závodiště a do klubových prostor ve 2. patře tribuny.
Nerušený pohled na dostihové dění z vyhrazené tribuny.
Pohodlí klubového sázkového boxu
Zdarma Dostihový program a parkování.
Welcome drink a servírovaný oběd o třech chodech.
Možnost pozvat si do Derby klubu své hosty.
Cena ročního členství je 9000 Kč.
Cena ročního členství pro stávající členy je pouze 8000 Kč,při odběru druhé a další karty navíc sleva 500 Kč.

Společnost SECAR BOHEMIA, a.s. na dostizích

Pokud nebudete vědět, jak zabavit Vaše ratolesti, mohou si zajezdit v autíčku SHERLOG nebo pohladit pejska MAXe, který je tváří MAXimálního zabezpečení nemovitostí – hlídá za Vaší nepřítomnosti a nepotřebuje venčit. A vy si zatím můžete prohlédnout výjezdové vozidlo s názornou ukázkou služeb SHERLOG v oblasti vyhledávání, zabezpečení a monitoringu pohybu vozidel.

Společnost SECAR BOHEMIA, a.s. úspěšně funguje od roku 1992 a pod svou vlastní značkou SHERLOG nabízí unikátní technologie maximálního zabezpečení vozidel, nemovitostí, úniku médií z potrubí, zásilek, osob, až po zdraví a životní styl. Společnost má bohaté zkušenosti s vývojem high tech softwaru i hardwaru a zároveň s poskytováním přidružených služeb.

www.velka-chuchle.cz

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.