"Budapest se musí dobře vyspat," říká Váňa jun o jednom z favoritů Zlatého poháru

Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice, který bude vrcholem sobotního Italského dne na pardubickém závodišti, začíná psát novou kapitolu své historie. Začíná etapa po fenomenálním Royal Mouginsovi, vítězi minulých čtyř ročníků. O uvolněný trůn v nejprestižnější tuzemské klasické steeplechase bude bojovat jedenáctka koní. Mezi největší favority se řadí šestiletý hnědý valach Budapest, svěřenec trenéra Josefa Váni staršího.

„Doufám, že má dobrou formu. Dneska jsme ještě šli práci. Všechno klaplo, jak mělo,“ prohlásil žokej Josef Váňa mladší na adresu koně, který vloni skončil druhý v Gran Premio di Merano a před třemi týdny byl třetí v Gran Steeple-Chase d´Europe také v Meranu. „Snad to bude v sobotu dobré. Doufám!“ dodal Váňa junior, který po měsíční odmlce vrací do sedla.

 

 

Budapest se na pardubickou dráhu vrací po bezmála dvou letech. Bude Zlatý pohár dostihem, který mu bude vyhovovat?

Budapest je trošku zvláštní kůň. Není moc dostihů, které mu vyhovují. U něho záleží na tom, zda se mu chce nebo nechce. U něho je rozhodující, jak se na dostih vyspí. Takže uvidíme, jak bude vypadat v sobotu. Musím ho dostihem provést tak, aby se mu to líbilo. Pak umí utíkat. Ale jak říkám – je to hodně náladový kůň.

Každopádně roli jednoho z favoritů musíte přijmout…
Určitě. Už něco dokázal. Ale často se s ním musí měnit dráhy. I z Merana jsme s ním museli odejít jinam. V Pardubicích startoval jen třikrát. Naposledy tady byl před necelými dvěma roky. Snad na to zapomněl.

Takže by delší pauza mezi pardubickými starty mohla hrát v jeho prospěch?
Myslím si, že by to určitě mohla být jeho výhoda.

Když se podíváte na deset soupeřů, koho z nich považujete za největšího soupeře?
Jednoznačně je to Rabbit Well. To je největší konkurent. Sám jsem ho i jezdil, i když jsem z něho spadl. Něco v něm určitě je. V Pardubicích v letošní sezoně dokázal už dvakrát vyhrát, i když slabší kategorie. Ale motor tam je.

Na druhou stranu s dostihem na 5000 metrů nemá zkušenost na rozdíl od Budapeste. Co vy na to?
To je pravda. Navíc Rabbit Well je trošku horší na ovládání. Nemusel by to vydržet. Trošku na to spoléhám.

Rabbit Well a Budapest ale určitě nejsou jedinými aspiranty na vítězství. Koho dalšího byste ještě zařadil mezi spolufavority?
Samozřejmě Princess of Gracie. A zajímavý bude určitě start anglického Pontopa. Sám jsem na něho velmi zvědavý. Uvidíme, zda je stoprocentně fit. Už jsem slyšel, že ho nenechají běžet, pokud bude hodně tvrdo. Ale byl bych moc rád, kdyby startoval. Přece jen se dokázal v Anglii několikrát umístit. Viděli bychom srovnání s Anglií.

K favoritům sobotního Zlatého poháru Chládek a Tintěra Pardubice bude patřit i Budapest (druhý zprava). V jeho sedle tentokrát bude žokej Josef Váňa mladší.

K favoritům sobotního Zlatého poháru Chládek a Tintěra Pardubice bude patřit i Budapest (druhý zprava). V jeho sedle tentokrát bude žokej Josef Váňa mladší.

 

Ve startovní listině letošního Zlatého poháru figuruje jedenáct koní, což je nejvíce za poslední roky. Co očekáváte od dostihu?
Když Rabbit Well nepojede, tak to bude pomalé. Bude to klasická cukačka a poběží se poslední dva kilometry. Ale třeba to bude poctivý dostih hned od startu. To bychom spíše potřebovali. Tak uvidíme v sobotu.

Vy se v sedle objevíte po měsíci. Co bylo příčinou této přestávky?
Měl jsem slabší období. Cítil jsem, že to není ono. Neměl jsem chuť, postrádal jsem i motivaci. Proto jsem se rozhodl, že si dám tři týdny až měsíc pauzu. Doufám, že jsem dobře udělal. Vidím to sám na sobě, jak se nyní připravuji. Je to o něčem jiném. Takže v sobotu chci vyhrát vše, co půjde.

Zaslechl jsem i spekulace, že k vašemu rozhodnutí přispěla také nevydařená kvalifikace s Lirainem.
To už bylo špatné. I tohle sehrálo svou roli.

Takže nyní se vám vrátila chuť a motivace a jste hodně natěšený na sobotu?
Je to přesně tak. Teď jen doufám, že se to projeví na výsledcích.

 


Sobotní Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice uzavře první polovinu pardubické sezony

V sobotu 2. července se uzavře první polovina letošní dostihové sezony na pardubickém závodišti. Završí ji mítink nazvaný Italský den, jehož vrcholem bude Zlatý pohár Chládek a Tintěra Pardubice. Na startu klasické steeplechase na 5000 metrů se sejde jedenáct výborných steeplerů, po nedávné ztrátě skvělého čtyřnásobného vítěze tohoto dostihu Royal Mouginse bude chybět z absolutní špičky této překážkářské disciplíny snad pouze Age Of Jape.

Favority budou letošní dva objevy, mladí nadějní RABBIT WELL(Šimůnek) a PRINCESS OF GRACIE(ž.Stromský) a nejbohatší překážkář loňské sezóny, v Itálii skvěle běhající BUDAPEST(ž.Váňa Josef, ml.).

První dva jmenovaní letos v Pardubicích již každý dvakrát zvítězili, BUDAPEST po loňském druhém místě v Gran Premio v Meranu letos v Itálii jednou zvítězil a nedávno byl třetí v tamním vrcholu jara.

Otazníkem bude, zda pro dvojici mladých favoritů nebude distance příliš dlouhá, v minulosti byla délka dostihu výhodou spíše pro starší zkušené koně. Takovými zde jsou a k favoritům budou patřit KAMIENCZYK(ž.Myška) a slovenský PALM ISLAND(ž.Brečka).
Zahraničí zde kromě posledního výše jmenovaného zastupují také polský FAR PLAN(ž.Andrés) a anglický PONTOP(ž.Faltejsek).

FAR PLAN je výborným překážkářem, letos byl u nás v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem čtvrtý a v Pardubicích v klasické steeplechase v polovině června třetí za dvojicí Princess Of Gracie a Kamienczyk.

Anglický PONTOP byl doma zatím více proutěnkářem a steeplechase se začal věnovat až v posledních startech. Uvidíme, zda se u nás prosadí, je jistě velice dobrým překážkářem, ale zatím nebudí příliš respektu a řadit jej k favoritům by bylo s otazníkem.

Z dalších koní dosáhl letos výborného výsledku ve Francii HETMAN POLNY(ž.Mátl), ale v Pardubicích se mu zatím příliš nedařilo. Spolehlivý SHERARDO(ž.Urbánek) mezi nejlepšími na nejvyšší příčky většinou nedosáhne, ale na umístění je třeba s ním počítat. COLOR MAN(ž.Kousek) se prosazuje často až ve druhé polovině sezóny, YORK CITY(ž.Korpas) bude patřit spíše k outsiderům dostihu.

Skvělé a početné obsazení mají i všechny rámcové dostihy. Pozornost bude poutat především cross country II. kategorie na 5200 metrů, která se poběží na kurzu Ceny Labe. Zde se sejde třináct výborných krosařů a hvězdnému obsazení dostihu pomohl i červencový termín, když dva dny předtím skončilo minulé penalizační období a ti nejlepší nemusí nosit vysoké zatížení.

Na startu tak bude dvojnásobný vítěz Velké pardubické České pojišťovny TIUMEN, v sedle s živoucí legendou našeho turfu, žokejem Josefem Váňou seniorem. Kůň i jezdec se letos na dráze představí poprvé. Velkými soupeři jim pak budou výborní MANDARINO(ž.Kousek), BREMEN PLAN(ž.Stromský), READY FOR LIFE(ž.Andrés), ZULEJKA(Šimůnek), WAVELIGHT LASER(ž.Faltejsek), KLAUS(ž.Myška) a velmi dobří jsou i další, poprvé se zde představí z Francie dovezený FRASINI(ž.Kašný), jehož trenérem je nedaleko Pardubic působící MVDr. Jiří Janda.

V trojkové cross country pak uvidíme populárního bělouše AMANT GRISE(ž.Stromský) a i v dalších dostizích se představí řada známých jmen.

Jak již bylo výše zmíněno, v akci uvidíme nestárnoucího žokeje Josefa Váňu, naopak chybět bude stále neuzdravený žokej Josef Bartoš. Naopak za návrat „ztraceného syna“ můžeme považovat účinkování žokeje Josefa Váňi mladšího, jehož absence v posledních týdnech je tak trochu zahalena tajemstvím.

První dostih bude odstartován ve 13:00 hodin, Zlatý pohár je na programu jako šestý v pořadí a start byl naplánován na 16:00 hodin.

Tipy:    
I. SUN OF GRACIE – CHIEFTAN – HEGNUS
II. BELMONT – DESTERRO – DÁNSKÁ PRINCEZNA
III. AMANT GRIS – SILVER REGENT - DOBYVATEL    
IV. OREGONIA – QUANTERA – CHAT ET CHIEN
V. TIUMEN – MANDARINO – READY FOR LIFE
VI. RABBIT WELL – PRINCESS OF GRACIE – BUDAPEST
VII. LERAK – KELV – ISAR
VIII. ZARIF – JUVE – LOVE THE WIN
IX. KHALSHANI – AZKABAN – SOKOL



Připravil Milan Tůma

Více informací viz soubory pod článkem.

 

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.