Bude letos Orphée des Blins ještě startovat?

Jak informuje server dostihovy-svet.cz, právě v těchto dnech bude řešit trenér Grzegorz Witold Wroblewski, zda ještě letos pošle svou svěřenkyni Orphée des Blins na start. Ve hře je nyní start v Cheltenhamu. Celý článek najdete pod tímto odkazem, a pokud se chcete o této klisně dovědět více, nahlédněte do textu Ing. Jiřího Křepelky uvnitř článku.

Kdo je vlastně Orphée des Blins?

Nečekaná vítězka 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou, Orphée des Blins, je čtvrtým neplnokrevným vítězem tohoto dostihu za posledních 30 let. Oficiálně ovšem není polokrevníkem, jak uváděl dostihový program. A není ani francouzským jezdeckým koněm (selle francais, SF), jak tvrdí server Jockey Clubu ČR.

Suverénní Orphée des Blins, hrdinka Velké pardubické 2012. Foto Zenon Kisza

Hnědka narozená 10. ledna 2002 je podle osvědčení o původu tzv. nízkopodílovým angloarabem (s pouhými 1,73 % plnokrevné arabské krve) a patří k angloarabské plemenné knize, přesněji do samostatného registru označeného jako Sekce II. Z tohoto důvodu je u jejího jména zkratka AC, z francouzského anglo - arabe de complément.
Otec vítězky, anglický plnokrevník Lute Antique reprezentuje linii hřebce Djebel. Z potomků Djebelova syna Astyanaxe u nás vynikl trojnásobný vítěz Velké pardubické Korok.
Matka Orphée des Blins, klisna Ving´s Road má 3,45 % krve arabského plnokrevníka a je tedy rovněž nízkopodílovým angloarabem. Zapsána je ale současně  i v plemenné knize selle francais, zatímco její bába Kolombe du Chateau je vedena pouze jako SF.
A aby bylo všechno ještě komplikovanější, ve Francii existuje registr a od února 2005 i samostatné plemeno AQPS (autre que pur sang), což v překladu znamená „jiný než anglický plnokrevník“. První hříbata plemene AQPS se narodila v roce 2006.
Orphée des Blins sice koněm s vysokým podílem krve anglického plnokrevníka je, ale do plemenné knihy AQPS logicky nemohla být zapsána – protože ta v době jejího narození ještě neexistovala.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.