Cenu Masise stylem start - cíl ovládl Valmont Ohne

Stalo se jakýmsi nepsaným pravidlem, že letošní dostihová sezóna bývá tvořena mítinky, které turfmanům nabízejí hned dva sportovní vrcholy odpoledne. Ne jinak tomu bylo v neděli 17. srpna v Karlových Varech. Předposlední lázeňský mítink vydařené sezóny ozdobily důležité testy, které mají na nejzápadnějším českém závodišti dlouholetou tradici. 

Cenu Masise – Grandhotelu Pupp (II.kat., 1.200m), první z důležitých testů výkonnosti dvouletých koní v aktuální sezóně, vyhrála před osmi lety česká rodačka Fanega s Janem Rájou v sedle. Někdejší žokejský šampión sedlal i letos koně s vysokými šancemi a byl blízko úspěchu. Jenže jím ježděná Luxana se musela spokojit s třetím místem. Tři roky od vítězství Decoruse se opět prosadil tuzemský odchovanec. Shodou okolností jde o potomka Vadeony, někdejší vítězky karlovarské speciality Letní ceny klisen. Od startu se diktování tempa ujal jeden z favoritů Valmont Ohne a svůj náskok si s přibývajícími metry neustále navyšoval. V cílové rovince se zdál být jistým vítězem. Proti tomu ovšem byla klisna Ocara a postarala se o velké drama. O největší triumf své krátké závodní kariéry přišla po boji o hlavu. Tabuli doplnili Bella Cullen a Energy Store. Polský host Jariko skončil jako předposlední, výsledkovou listinu uzavřel debutující Tamid.

 

Aldzarb

 

Ve druhém vrcholu odpoledne, v tradiční Lázeňské míli (II.kat.,1.600m), se po dlouhé době prosadila klisna. Nejen váhové zvýhodnění pomohlo k bezmála délkovému vítězství loňské premiantce Jarní ceny klisen a třetí z Oaks Nidaře, která zvenčí porazila Everest Hilla a milovnici zdejší dráhy Old Glory.

 

Nidara vitezi v Lazenske mili.

 

Účastníci hlavního dostihu nebyli jedinými dvouletými, kteří se na travnatém oválu utkali. V Ceně EBF (III.kat., 1.600m) se po boji o půl délky prosadil poprvé v životě startující Aldzarb před dvojicí debutantů Oriental Sky a Nana Angela.

Převážná většina nedělních dostihů se odehrála ve znamení pohledných a napínavých doběhů. Hattricku se dočkal žokej B.Murzabayev a nedělní odpoledne pro něho bylo tím nejvydařenějším v průběhu letošní sezóny. V závěrečném dostihu se zásluhou Traffic Toura dočkal desátého vítězství Radek Man. Štěstí vůbec nepřálo ženám. Ani jednou se žádné z jezdkyň nepodařilo přebírat cenu pro vítěze. Ze svého současného španělského působiště si odskočila Ingrid Koplíková-Janáčková, ale ani v jednom ze dvou startů se neumístila na dotovaných příčkách.

 

Traffic Tour vs. Addison

 

Výsledky:

1.dostih: Tautou Montjeu (ž.B.Murzabayev) – Roony (ž.P.Foret) – Portugal (ž.M.Havelková)

2.dostih: Agrese (M.Laube) – Tanitschka (ž.J.Chaloupka) – Winrocco (ž.V.Korečková)

3.dostih: Aldzarb (ž.B.Murzabayev) – Oriental Sky (ž.M.Zatloukal) – Nana Angela (ž.P.Foret)

4.dostih: Nidara (ž.P.Foret) – Everest Hill (ž.T.Lukášek) – Old Glory (K.Hlubučková)

5.dostih: Valmont Ohne (ž.J.Verner) – Ocara (ž.B.Murzabayev) – Luxana (ž.J.Rája)

6.dostih: Dasho Top (ž.B.Murzabayev) – Barateus (ž.J.Rája) – Mystic Golfer (ž.J.Verner)

7.dostih: Traffic Tour (R.Man) – Addison (ž.J.Chaloupka) – Roman Beauty (ž.M.Havelková)

 

Původní zpráva

Polovina srpna nepřipomíná pouze blížící se konec prázdnin, ale zároveň pozvolné loučení s karlovarskou dostihovou sezónou. Předposlední mítink, složený ze sedmi rovinových dostihů, vyvrcholí v neděli 17. 8. Cenou Masise – Grandhotelu Pupp (II.kat., 1.200m).

Dostih, v němž mnohdy své kvality poodhalí budoucí šampióni klasického ročníku, se jako důležitý srovnávací test dvouletých koní běhával již na sklonku osmdesátých let minulého století. Od roku 1994, kdy se Cena Masise přestěhovala z centrálního závodiště ve Velké Chuchli, je s výjimkou několika mála let pravidelnou součástí dostihového kalendáře v lázeňském městě. Dostih pojmenovaný po jednom z nejlepších koní české historie, držiteli titulu Kůň 20. století a v neposlední řadě významném plemeníkovi, přilákal na start desítku aktérů. U plnokrevníků nejmladší věkové kategorie není jednoduché odhadnout favorita a tím se dostih stává napínavějším. Ani letošní ročník, po dlouhé době s mezinárodní účastí, nebude výjimkou. V převaze klisen své síly poměří hned čtveřice koní, kteří absolvovali přípravnou červnovou dvojkovou Simsonovu cenu. V souvislosti s výtečnou formou koní připravovaných trenérem Allanem Petrlíkem by se o vítězství mohl ucházet druhý ze Simsonovy ceny Valmont Ohne. V sedle potomka Vadeony, karlovarské premiantky Letní ceny klisen z roku 2008, bude majitel vavřínového věnce ze Slovenského derby Jan Verner. Další tuzemský odchovanec Qualiflyer (ž.M.Zatloukal) by se mohl pokusit navázat na své vítězství v Simsonově ceně. V minulém roce se prosadila klisna Lužnice trenérky Heleny Vocáskové. Ta do boje o devadesátitisícovou dotaci tentokrát posílá Luxanu (ž.J.Rája), vítězku trojkového debutu a pátou v Simsonově ceně. Čtveřici trenérek doplňuje Štěpánka Myšková s Bellou Cullen (ž.J.Chaloupka), ve dvou dosavadních startech umístěné na druhém a třetím místě, Miroslava Maršíčková s dvakrát čtvrtou Oscarou (B.Murzabayev) a Polka Iwona Wroblewska s Jarikem (R.Man). Z Moravy do Varů míří slušovická vítězka trojkového klání Poinsettia (ž.P.Foret). Trenér Zdeno Koplík, jehož koně ovládli oba vrcholy předešlého karlovarského mítinku, má v dostihu debutujícího Tamida (ž.T.Lukášek). Obtížně se odhadují šance u hnědky Santin (ž.V.Korečková) i dohlášené ryzky Energy Store (ž.J.Šafář), neumístěných v jejich prvním životním startu.

 

Old Story může obhajovat předloňské 3.místo v Lázeňské míli. Foto Marcela Klingorová

 

Tradiční Lázeňská míle, pod záštitou společnosti CITY GOLF & RACING CLUB s.r.o., bude druhým vrcholem odpoledne. Dostih se pyšní historií zasahující do třicátých let minulého století a stále si drží punc kvality, třebaže je vypsán jako dostih II. kategorie. Just Fly (ž.J.Rája) čeká na plný zásah již dva roky, ale jeho dosavadní výkony ho i přes vysokou hmotnostní zátěž pasují mezi favority. Loni se dvakrát dobře umístil v listed dostihu ve Varšavě. Druhý z loňské Českomoravské ceny pomalu nabírá formu, neboť v posledních dvou startech v jedničkových testech skončil druhý a čtvrtý. Nyani Tomba (ž.J.Šafář) přijíždí jako vítěz kratšího rakouského dostihu. Ve třech po sobě jdoucích jedničkových dostizích doběhl dvakrát čtvrtý a v posledním startu, kterým byla Bratislavská míle, po boji druhý. Váhově zvýhodněná je ve dvojkové společnosti vítězná a ve Francii umístěná Maruschka (ž.V.Korečková). Do konečného pořadí by mohlo promluvit i zbylé trio klisen. Loňská vítězka Jarní ceny klisen a bronzová z Oaks Nidara (ž.P.Foret) přechází z delších dostihů na míli a letos běhá převážně mimo Čechy. Na karlovarský zelený ovál se opět vracejí sestry Old Glory (K.Hlubučková) a Old Story (ž.M.Zatloukal). Prvně jmenovaná zde třikrát po sobě zvítězila a v dubnovém dvojkovém testu byla poražená po boji o pouhý nos. Druhá klisna poslední dva starty vyhrála a nyní přijíždí obhajovat svůj červencový triumf. Její předností může být spolehlivost, ze čtyř letošních startů na dotaci nedosáhla pouze jednou. První letošní start a pokus o premiérové české vítězství čeká v neděli na neúspěšného účastníka Českého i Slovenského derby a loni druhého v Bratislavské míli The Mole Catchera (M.Mach). Vyrovnané šance na dotované umístění mají v červenci na mostecké míli vítězný Chuan Che (ž.J.Verner) a Everest Hill (ž.T.Lukášek), který ze šesti dvojkových či jedničkových startů ve vytěžil druhé, třetí a dvě pátá místa. Premiant trojkového vytrvaleckého dostihu a sedmý z letošního Derby Vajgaros (ž.J.Chaloupka) směřuje zpět na kratší distanci.

 

Program:

14.30   Cena stáje Jasná (IV.kat.,2.000m)

15.00   Cena spol. Realistic, a.s. (IV.kat.,1.600m)

15.30   Cena EBF (III.kat.,1.600m, dvouletí)

16.00   Lázeňská míle – pod záštitou spol. CITY GOLF & RACING CLUB, s.r.o. (II.kat.,1.600m)

16.30   Cena Masise – Grandhotelu Pupp (II.kat.,1.200m, dvouletí)

17.00   Cena spol. Rabbit Trhový Štěpánov (III.kat.,2.400m)

17.30   Cena spol. Karel Holoubek Trade Group, a.s. (III.kat.,1.400m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.