Cena Masise zakončila karlovarskou dostihovou sezonu

Polovina srpna nepřipomíná pouze blížící se konec prázdnin, ale zároveň loučení s karlovarskou dostihovou sezonou. Tu letošní stotřináctou, bohužel ochuzenou o další tři původně plánované mítinky, zakončila nedělní Cena Masise – Cena spol. Charvát Group, s.r.o. (II. kat., 1200 m), dostih, v němž mnohdy své kvality poodhalí budoucí šampioni klasického ročníku, se jako důležitý srovnávací test dvouletých koní běhával již na sklonku osmdesátých let minulého století.

Aktualizace 20. 8. 15 HOD: Cena Masise v režii favorita

Důstojné loučení s letošní výrazně zkrácenou dostihovou sezónou v Karlových Varech obstarala v doprovodu úmorného vedra Cena Masise společnosti Charvát Group, s.r.o. (II.kat., 1.200m, dotace 90 tisíc Kč). K nejvážnějším uchazečům o prvenství v jednom z nejvýznamnějších srovnávacích testů dvouletých koní v aktuální sezóně patřil v devítihlavém startovním poli díky svým předchozím výkonům RENNY STORM. V sedle suveréna z červencové Ceny Muscatita v Bratislavě nahradil úřadujícího rovinového šampióna Šafáře, který se před dvěmi týdny shodou okolností zranil právě na karlovarském závodišti, jeho nejbližší pronásledovatel v průběžném žokejském šampionátu Petr Foret. Ani tato kombinace nebyla zárukou stoprocentního zásahu, neboť nakonec nad jejich síly byli dva silnější soupeři. Úřadující trenérský rovinový šampión Václav Luka naposledy vyhrál Cenu Masise před dvěmi lety s klisnou Ninou Directou, tentokrát mu hnědka WOOLFILLY (ž.J.Rája), která se většinu dostihu starala o tempo, zajistila druhé místo. Suverénní výkon předvedl BILGE KAGAN (ž.M.Zatloukal) a jeho zásluhou se trenér A.Šavujev dočkal po jedenácti letech dalšího vítěze. Tmavý hnědák v péči trenéra Šavujeva se v Čechách uvedl dvěmi 2.místy ve třetí a druhé kategorii, ale tentokrát těžil ze zahraničních zkušeností v listed dostihu a v cílové rovince ukázal progres, na který nikdo nenašel odpověď. Tabulový doběh uzavřeli ZORAYA LUNA (ž.J.Pavlíček) a tuzemský odchovanec CHEMIK (ž.L.Kasal).

Bilge Kagan.

Vyrovnaná společnost složená z jedničkových vytrvalců se sešla v druhém nejvýše hodnoceném dostihu odpoledne, v Ceně spol. DS Pegas (II.kat.,2.000m). Publikum vidělo představení jediného účastníka. Tím byl pětiletý SKARABEUS, jehož krátce po startu posouval žokej Petr Foret stále výrazněji před ostatní koně. Obrovský náskok, místy čítající více než deset délek, mu stačil na pohodlné více než čtyřdélkové vítězství před SWEET DUCKY (ž.J.Pavlíček) a OLD STORY (ž.M.Zatloukal). Populární hnědka v tomto dostihu mimochodem dosáhla úplně stejného umístění jako nyní.

Skarabeus.

Účastníci hlavního dostihu nebyli jedinými nejmladšími benjamínky, kteří se na travnatém oválu utkali. V Ceně spol. Maentiva (III.kat., 1.600m, 2letí) se prosadila tipovaná BERYASKA (ž.J.Rája) před debutanty LUCYL (ž.J.Verner) a BRIANOU (žk.M.Laube).

Beryaska.

Cenu Jockey Clubu ČR (III.kat., 2.400m) můžeme považovat za kopii loňské edice. Opět se v ní dařilo svěřencům trenéra Jaroslava Drlíka. Znovu se, ale tentokrát bez boje, prosadila IRISH FIRE, které určitě svědčila citlivá ruka Lindy Fedorowiczové. Na druhé místo odsunula Váňova POWER ZARA (žk.M.Laube) i stájového kolegu DESPERADA (ž.J.Chaloupka).

Irish Fire.

Karlovarská derniéra, ve které při pohledu do výsledkové listiny hrály prim čtyřnohé příslušnice něžného pohlaví, které ovládly čtyři ze sedmi dostihů, se vydařila. Stala se důstojnou tečkou za sezónou s pořadovým číslem 113. Navzdory obtížím, které se alespoň zčásti podařilo především zásluhou neobyčejné osobní angažovanosti člena pořadatelské firmy Ivana Janatky vyřešit, se uskutečnily alespoň tři mítinky. Poděkování patří všem zainteresovaným společnostem i jednotlivcům. Překvapivě ovšem převážně mimovarským, kterým není osud druhého nejstaršího českého závodiště lhostejný.

 

La Tortura.

Nuevo.

Rabbit Medicean.

Výsledky:

1.dostih: La Tortura (am.H.Pejšková) – Char (ž.J.Rája) – Primus Pastoralus (ž.V.Korečková)
2.dostih: Beryaska (ž.J.Rája) – Lucyl (ž.J.Verner) – Briana (žk.M.Laube)
3.dostih: Rabbit Medicean (ž.J.Verner) – Traffic Tour (žk.M.Laube) – Manhattan Sky (ž.M.Srnec)
4.dostih: Bilge Kagan (ž.M.Zatloukal) – Woolfilly (ž.J.Rája) – Renny Storm (ž.P.Foret)
5.dostih: Irish Fire (L.Fedorowiczová) – Power Zar (žk.M.Laube) – Desperado (ž.J.Chaloupka)
6.dostih: Skarabeus (ž.P.Foret) – Sweet Ducky (ž.J.Pavlíček) – Old Story (ž.M.Zatloukal)
7.dostih: Nuevo (ž.V.Korečková) – Uniray (ž.M.Zatloukal) – Chrissio (žk.M.Mach)

Původní článek:

Od roku 1994, kdy se Cena Masise přestěhovala z centrálního závodiště ve Velké Chuchli, je s výjimkou několika mála let pravidelnou součástí dostihového kalendáře v lázeňském městě. Dostih pojmenovaný po jednom z nejlepších koní české historie, držiteli titulu Kůň 20. století a v neposlední řadě významném plemeníkovi, přilákal na start devět aktérů. U plnokrevníků nejmladší věkové kategorie není jednoduché odhadnout favorita a tak letošní ročník, který se bude muset obejít bez ženského jezdeckého obsazení, opět není výjimkou. Napajedelský odchovanec RENNY STORM (ž.P.Foret) trenéra Tomáše Váni prozatím ve všech třech startech předvedl nejlepší výkony. Po triumfu ve třetí kategorii, pátém místě ve druhé a po vítězství v bratislavském jedničkovém testu si právem říká o velkou pozornost. Úřadující trenérský rovinový šampión Luka naposledy vyhrál Cenu Masise před dvěmi lety s klisnou Ninou Directou, tentokrát by na plný zásah mohl pomýšlet díky hnědce WOOLFILLY (ž.J.Rája). Debut ve třetí kategorii proměnila ve vítězství, v dostihu o stupínek lepším doběhla čtvrtá a v bratislavské „jedničce“ jí patřilo 2.místo. Nejúspěšnější žokej Ceny Masise Martin Srnec by mohl ke svým třem plným zásahům z dřívějších let přidal další. Bude v sedle ADÉLY, která svůj zatím poslední start proměnila ve vítězství. Podobné tipování s ohledem na vydařené, a tudíž vítězné běhání , platí v případě hnědáka IAVE NOC, jehož partnerem bude čerstvý derby vítěz Jiří Chaloupka.

Hrdina loňské Ceny Masise - podceňovaný Decorus. V neděli budeme znát jméno dalšího vítěze.

Počítat musíme také se svěřencem trenéra Šavujeva BILGE KAGAN (ž.M.Zatloukal). Tmavý hnědák se v Čechách uvedl dvěmi 2.místy ve třetí a druhé kategorii a může se opřít o zahraniční zkušenosti v listed dostihu. Bělka ZORAYA LUNA (ž.J.Pavlíček) má na svém kontě sice pouhý jeden start ve trojkové společnosti, ale vítězný. S předchozími umístěními a tudíž s plnými šancemi do dostihu nastupují tuzemští odchovanci CHEMIK (ž.L.Kasal) a SHERRIDON RISK (ž.J.Verner). Největším otazníkem zůstává klisna AMFORA (ž.D.Andrés), kterou čeká životní debut.

Ani v druhém nejvýše hodnoceném dostihu odpoledne, v Ceně spol. DS Pegas (II.kat.,2.000m), nebudou mít sázející tip na favorita ulehčený. Jednou z nejvýraznějších osobností v jedenáctihlavém poli bude ryzka ORPHAN (ž.J.Rája). I když se jí od triumfu v loňském Oaks tolik nedaří, může se i pro tentokrát opřít o prověřenou třídu. O příčky nejvyšší by měli usilovat spolehliví a prověření SKARABEUS (ž.P.Foret), DEVIL´S STAR (ž.J.Chaloupka), FLAME VARIO (ž.L.Kasal), PUMPKIN (ž.J.Verner) i populární klisna OLD STORY (ž.M.Zatloukal). Zajímavé duo SIGNORELLA (B.Murzabayev) a SWEET DUCKY (ž.J.Pavlíček) posílá do dostihu trenér Šavujev, jehož tři svěřenci před dvěmi týdny zcela ovládli Cenu města Karlovy Vary. Při příznivém průběhu a vzrůstu aktuální formy by o dotované příčky mohli usilovat neúnavní čekatelé na nejlepší umístění SMITH AND WESSEN (ž.G.Hind) a LAILAH (žk.M.Mach).


Program:

14.30   Handicap JANDA BLOODSTOCK (IV kat., 1600 m)
15.00   Cena spol. MAENTIVA (III kat., 1600 m)
15.30   Handicap BORS BŘECLAV, a.s. (III kat., 1400 m)
16.00   CENA MASISE spol. CHARVÁT GROUP, s.r.o. (II kat., 1200 m, dvouletí)
16.30   Cena JOCKEY CLUBU ČR ( III kat., 2400 m)
17.00   Cena spol. DS PEGAS (II kat., 2000 m)
17.30   Cena spol. DS PEGAS (II kat., 2000 m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.