Cena města Karlovy Vary bez překvapení

Karlovarské závodiště je v souvislosti s letošní sezonou neustále středem zájmu odborné i laické veřejnosti. Jindy stojaté a poklidně plynoucí vody rozvířilo na jedné straně zrušení několika plánovaných mítinků, na straně druhé nedělní dostihový den, který zůstane velmi dlouho v paměti turfmanů. O Ceně města Karlovy Vary - Memoriálu Josefa Dolejšího, fenoménu karlovarského závodiště opředenému bohatou historií sahající do roku 1899, se hodně mluvilo ještě před nedělním odpolednem. Stala se totiž nejlépe obsazeným dostihem, který se kdy v České republice uskutečnil.

Green Destiny

Kvalitnější startovní pole, a to zásluhou mimoňského trenéra Šavujeva, který zde testoval výkonnost svých elitních svěřenců pro další zahraniční starty, na našem území do té doby nebylo možné spatřit. Vytrvalecký test I. kategorie určený tříletým a starším koním, si v průběhu posledních let získal pověst dostihu čtyřnohých veličin. Po nezapomenutelném Darsalamovi, třídovém Blue Coralovi, Derby- vítězi Tullamorovi nebo trojnásobném premiantovi Torlusovi se v neděli při své české premiéře lázeňskému publiku představilo trio více než zajímavých reprezentantů čečenského prezidenta Kadyrova. Hřebci Mikhail Glinka, Dux Scholar a valach Green Destiny se dosud proháněli, a to velmi úspěšně, na významných drahách v Británii a Dubaji. Ani sázkaři si tedy neodvážili před zmiňovaný trojlístek pustit někoho jiného. Ten, kdo očekával nějakou sportovní senzaci, musel být notně zklamaný, protože vše se odehrálo přesně tak, jak bylo předpovězeno. Trenér Šavujev již před dostihem avízoval, že se jedná o přípravu k dalším startům mimo republiku, vítěz i tak dosáhl nejrychlejšího času, který byl v Ceně Města K.Vary kdy naměřen. O tempo dostihu se sice dle svých zvyklostí postaral Connex (nakonec osmý), v cílové rovince ovšem bylo zřejmé, že si první příčky rozdělí tři nejvíce tipovaní hnědáci trenéra Šavujeva. Z trojice stájových kolegů předvedl nejúdernější finiš středem dráhy cválající Green Destiny (ž.M.Zatloukal). O půl délky za ním si druhé místo shodným doběhem zajistili Mikhail Glinka (ž.J.Rája) a Dux Scholar (ž.J.Pavlíček). Návrat do dřívější formy naznačil 4.místem Nejlepší dvouletek Slovenska z roku 2010 My Old Husband (ž.M.Srnec). Příjemným překvapením bylo 5.místo tříletého Starbucka (ž.G.Hind). Těsně za „tabulí“ doběhl spolehlivý Devil´s Star (ž.J.Chaloupka). Na lepší, než 7.místo tentokrát nestačil talentovaný Gloushek, v jehož sedle nahradil po pádu indisponovaného J.Šafáře žokej L.Kasal. Poslední cílem proběhl Green World (žk.M.Laube). Kůň s velkým potenciálem, který doplatil na mladickou nezkušenost a velké úspěchy má tedy stále před sebou. Vítězný tým převzal čestné ceny z rukou manželky vzpomínaného Josefa Dolejšího, paní Aleny, a jejich syna.  

Hlavní dostih.

Lázeňská míle spol. Firo-Tour, a.s. a Vadu Plus, s.r.o., další z vrcholů odpoledne a dostih pyšnící se historií zasahující do 30.let minulého století, na zajímavosti nic neztratil ani přes pokles mezi zkoušky II.kategorie. To ostatně dokazoval pohled na startovní boxy, které se zaplnily maximálním počtem dvanácti účastníků. Favorizovaní Old Story (ž.M.Zatloukal) a Ergiyas (ž.M.Srnec) se v cíli nakonec museli poklonit nenápadně, leč důrazně finišujícímu Addisonovi. V minulosti nejlepší dvouletý kůň ročníku působil jako živou vodou pokropený a byl jedním z aktérů, díky nimž se Linda Fedorowiczová s dvěmi plnými zásahy stala nejúspěšnější jezdkyní mítinku (a její otec Vladislav pro změnu nejúspěšnějším trenérem nedělního odpoledne). Mimořádně úspěšný víkend prožil žokej Jan Rája, který se Secretkou po sobotním hattricku v Lysé přidal další, čtvrtý triumf. Naopak bez světlejších okamžiků odjížděl anglický světoběžník působící v Německu Kenneth Paul Pattinson (5.místo s Storm Of Gracie a 9.místo s Bright Sand). Ještě mrzutější vzpomínky na první srpnovou neděli bude mít úřadující rovinový šampión Jaromír Šafář, který po pádu z nešťastníka Moillyho ve sprinterském testu vyměnil zelený ovál za nemocnici, dam byl převezený se zlomenou klíční kostí.  

Lenzir

Výborně připravenou dráhu si vyzkoušelo 75 koní z Čech a Moravy, což je pro tamní pořadatele velmi dobré vysvědčení. Plně obsazené boxy v téměř každém ze sedmi dostihů opět potvrdily neměnný stav, že pro mnohé trenéry a majitele patří karlovarské závodiště stále mezi nejvyhledávanější. Lví podíl na této lichotivé skutečnosti má jednoznačně člen pořadatelského týmu Ivan Janatka, známý svým citlivým výběrem dostihů tak, aby uspokojil co nejvíce zájemců.  

Mambo Lady

Výsledky:

1. Cena spol. LOKO TRANS, s.r.o. (V.kat.,1.400m): Sindibad (žk.M.Mach) – Haiwa (ž.M.Srnec) – Latrib (žk.M.Laube)
2. Cena spol. REALISTIC, a.s. a PHOENIX ZEPPELIN, s.r.o. (III.kat.,1.200m): Lenzir (ž.M.Srnec) – Pintoretto (O.Velek) – Paleta (žk.P.Filipová)
3. Cena spol. ESTRELLA, s.r.o. (III.kat.,2.000m): Mambo Lady (O.Velek) – Desperado (ž.M.Zatloukal) – Seco (ž.J.Verner)
4. Cena města Karlovy Vary – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat.,2.000m): Green Destiny (ž.M.Zatloukal) – shodně Mikhail Glinka (ž.J.Rája) a Dux Scholar (ž.J.Pavlíček)
5. Cena spol. RABBIT Trhový Štěpánov, a.s. (IV.kat.,2.400m): Secretka (ž.J.Rája) – Uniray (ž.M.Zatloukal) – Shamick (B.Murzabayev)
6. Lázeňská míle spol. FIRO-TOUR, a.s. a VADU PLUS, s.r.o. (II.kat.,1.600m): Addison (L.Fedorowiczová) – Ergiyas (ž.M.Srnec) – Old Story (ž.M.Zatloukal)
7. Cena STÁJE JASNÁ (IV.kat.,1.600m): Ostensorium (L.Fedorowiczová) – Quirly (ž.Re.Koplík) – Le Cagnard (ž.D.Andrés)

Ostensorium

Secretka

Sindibad

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.