Cena Schaumann ČR - Tucet českých odchovanců ve finále seriálu

Jubilejní dvacátý dostihový den letošní sezóny na závodišti v Praze – Velké Chuchli nabídne sedm rovinových a jeden překážkový dostih, dva z nich završí tradiční metropolitní seriály. Hlavním bodem programu bude finále již osmého ročníku populárního seriálu Schaumann pro dvouleté koně českého chovu, právě skokanským chodem nabídky pak vyvrcholí v pořadí čtvrtá podzimní série dostihů přes proutěné překážky o Pohár Elektrizace železnic. Nedělní první dostih bude odstartován ve 13 hodin. Podrobnosti přináší Jiří Zlámaný v rámci pravidelného dostihového infoservisu z Velké Chuchle...

Tucet českých odchovanců ve finále seriálu
V Ceně Schaumann ČR, spol. s r. o. (1500 m, 100.000 Kč) se utká dvanáct dvouletých koní českého chovu, z nichž pět již dokázalo zvítězit a dalších šest si připsalo alespoň jedno dotované umístění. Z vítězů pěti dosavadních kapitol seriálu Schaumann 2009 jsou na startu tři a všichni také patří k hlavním adeptům na další triumf. Mílový díl série vyhrál před třemi týdny syn vítěze Českého a Slovenského derby 1999 Ray of Lighta, jediný zástupce stáje V. a V. Valentovi-Piruch Uniray (ž. Chaloupka), vítězkou zářijového pokračování se na trati 1400 metrů stala dcera premiantky Jarní ceny klisen z roku 1995 Letní Noci a reprezentantka stáje MHM svého chovatele Miloslava Halíka Letní Hvězda (ž. Lukášek) a hned úvodní dostih letošního cyklu opanovala v květnu na kilometrové trati hnědka, hájící barvy svého trenéra i chovatele v jedné osobě Pavla Vrby, Irenka (ž. Rája), která si pak v červnu připsala i páté místo v Simsonově ceně a zatím naposledy startovala počátkem září v Gerschově memoriálu Fondů Conseq Invest, kde se neumístila.
Favoritem dostihu, který posledně jmenovaná klisna vyhrála, byl jediný zástupce Dostihové stáje Go, syn výborné Latinity (čtvrtá v Jarní ceně klisen a Oaks, pátá v Českém derby a St. Leger 1996) Label Five (ž. Janáček), jenž si plný zásah zaknihoval o tři týdny později a dále získal ještě dvě dotovaná umístění. Pětici vítězů na startu dotváří klisna Lisa Marie (EŽ Praha, Korečková), která do triumfu dovedla svůj druhý životní start, v červnových Netolicích.
V seriálových dostizích, které byly odběhnuty ve druhé části sezóny, si po dvou honorovaných příčkách připsali Austin (Mareš-Tachlovice, ž. Šafář) a syn druhé z Jarní ceny klisen 2004 Fatry Line Farnon (Giterman Estate, žk. Vraj). Nulu v kolonce vyhraných dotací dále nemají syn vítězky Ceny prezidenta republiky 2002, druhé a čtvrté z Oaks a St. Leger předchozího roku Glorietty Glover (Conseq, Foret), jediný přímo v místě konání dostihu trénovaný účastník Desperado (Stall Amor, Hlavatý), syn držitelky titulu Kůň roku českého chovu 2004 Stigmy Sienit (K-K Metal, ž. Šara) a Blue Jaz (Stajňa Corinne ČR, žk. Verner), poslední dva budou mít spolu s dosud neumístěným aktérem Dublérem (K-K Metal, Zatloukal) ve Velké Chuchli premiéru.
Tři odchovance má na startu nejúspěšnější tuzemský producent anglického plnokrevníka Hřebčín Napajedla, dvojicí rodáků (zároveň ve svých stájových barvách) je reprezentována K-K Metal, a. s. a nejpočetněji zastoupeným plemeníkem je Varadar, otec plné třetiny startovního pole.
 
Další program:
13.00 - Cena www.agroweb.cz (hdcp III. kat., 1200 m): po pouze týden staré suverénní výhře nastupuje znovu s vítěznými ambicemi tříletá Agromerace.
13.30 - Cena Vydavatelství Profi Press (III. kat., 1500 m): stříbrná z Pardubické zimní královny Malona proti plným startovním boxům.
14.00 - Cena Elektrizace železnic Praha (prout. př. III. kat., 3300 m): v poslední kapitole podzimního seriálu jde z devíti koní nejvíce zatížen zářijový vítěz Namur.
15.00 - Cena Agromak ND, spol. s r. o. (hdcp II. kat., 1800 m): šestiletý Silken Sky bude po dvou výhrách z Lysé nad Labem útočit na čistý hattrick.
14.30 - Cena EBF (III. kat., 1800 m): v půltuctu tříletých aktérů mají největší šance na premiérový triumf Kasparov a Lady Kristinne.
16.00 - Cena Týdeníku Zemědělec (hdcp IV. kat., 1800 m): sázkařská lahůdka v podobě značně vyrovnaného a početně maximálně obsazeného startovního pole.
16.30 - Cena Seco Group, a. s. (hdcp III. kat., 2600 m): na závěr programu další atak čistého hattricku, tentokrát v podání tříleté Emy.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.