Cenu Tiumena suverénně ovládl favorizovaný Baggio

V sobotu skončila letošní dostihová sezona na závodišti v Pardubicích. Završil ji mítink nazvaný Závěrečné dostihy ČASCH, jejichž vrcholem byla Cena Tiumena – Závěrečná steeplechase cross country sezony 2010. Steeplechase cross country II. kategorie na 4200 metrů s celkovou dotací 100 tisíc korun už tradičně pojmenovanou po aktuálním vítězi Velké pardubické České pojišťovny, ovládl největší favorit, osmiletý tmavý hnědý valach Baggio ze stáje Wrbna Racing. V sedle svěřence trenéra Čestmíra Olehly, jehož o start v letošní 120. ročníku překážkového vrcholu připravila horečka den před dostihem, byl žokej Jaroslav Myška.

Pardubice

 

Baggio zvítězil velmi lehce o třináct délek před pětiletým hnědým valachem Universe of Gracie s žokejem Janem Faltejskem. O dalších osm délek zpět se na třetím místě umístil pětiletý tmavý hnědý valach Sauron s žokejem Dušanem Andrésem.
„Bylo to suverénní vítězství. Baggio je dobrý kůň a byl dobře nachystaný. Navíc minimálně o dvě třídy převyšoval ostatní,“ pronesl žokej Jaroslav Myška. „Večer po Velké pardubické byl Baggio už v pořádku. Dnes ukázal, že mu forma vydržela, i když už je hodně chlupatý. Jakmile se šlo na trávu, všem odjel. Vítězství je ale slabou náplastí za neúčast ve Velké pardubické. Za rok ji určitě zkusíme znovu,“ dodal trenér Čestmír Olehla.
Do Ceny Tiumena nastoupila osmička koní, když ze startovní listiny vypadl škrtnutý Kelv. Na start šel v roli jasného favorita Baggio. Sekundovat mu měl především Jester (ž. Bartoš), Sauron, Universe of Gracie a Karslbad (Sovka). „Konkurence dneska nebyla silná,“ poznamenal Myška.
O poměrně svižné tempo se od začátku starali Universe of Gracie, Baggio a Jester. Pro něho však dostih skončil na Irské lavici, kde ztratil svého jezdce. Vedoucí duo místo něho doplnil Il En Reve, jenž dvěma týdny nedokončil Velkou pardubickou České pojišťovny. Toto trio se na špici drželo až prakticky do náběhu na travnatý ovál do závěrečné fáze dostihu. V tu chvíli už v polí koní scházeli Karlsbad a Jaady.
Po přechodu na trávu už měl dostih jediného vládce. Baggio se okamžitě začal svým soupeřům vzdalovat a záhy si získal výrazný náskok. Před poslední překážkou se mu sice ještě konkurenti snažili přiblížit, favorit si však cestu k vítězství nedal zkomplikovat. Závěr měl plně pod kontrolou a v cíli měl náskok třinácti délek.
„Neměli jsme žádný problém, jen se trochu zdržel na Irské lavici. Jinak vše probíhalo v pořádku. Baggio prokázal své kvality,“ prohlásil Myška.
Druhý skončil Universe of Gracie a třetí byl Sauron. Dostih dokončili ještě oba dvanáctiletí matadoři - čtvrtý Il En Reve a pátý Senegal.
Triumf v Ceně Tiumena byl pro Jaroslava Myšku, trenéra Čestmíra Olehlu a stáj Wrbna Racing druhým v průběhu pardubického odpoledne. Napoprvé uspěli v Ceně společnosti Hydro-X, cross country na 3400 metrů. Myškovým partnerem byl čtyřletý hnědý valach Rytmus, který se na dostihovou dráhu vrátil po více než roční odmlce. Zvítězili lehce o sedm délek před Dánskou princeznou. „Rytmus předvedl, že je to šikovný kůň. Už jako tříletý ukazoval, že bude mít třídu. Myslím si, že na pardubické krosy to bude dost solidní kůň,“ řekl Myška.
Kromě Myšky vybojoval dvě vítězství také žokej Jan Faltejsek. Paradoxně mu k tomu „pomohlo“ Petra Tůmy v úvodním dostihu. Obě výhry vybojoval jako jeho náhradník. V obou případech to bylo se svěřenci trenérky Lenky Horákové hájících barvy Dostihového centra Zámrsk MUDr.Bruna V.
Faltejsek nejprve uspěl v Ceně Zasilatelství Železník, cross country na 4100 metrů. Zvítězil s favorizovaným šestiletým ryzákem Cimem, jenž vybojoval svou druhou výhru ze tří dosavadních startů na překážkách. Lehce o šest délek porazili Grasanta.
Podruhé se Faltejsek radoval v Ceně firmy Orling, cross country na 3900 metrů, která byla druhým nejlépe dotovaným dostihem dne. Se šestiletým tmavým hnědým valachem Dobyvatelem vyhrál lehce o pět délek před Bricassarem. Dostih odvodili stylem start – cíl. „Nemám moc ráda, když se dostihy odjezdí zepředu. Ale Honza Faltejsek to umí, zvládl to dobře,“ pronesla Lenka Horáková, která se spolu s Čestmírem Olehlou dělila o pozici nejúspěšnějšího trenéra dne.
V zahajovacím dostihu mítinku, který byla Cena společnosti Coloseum restaurants s.r.o. přes proutěné překážky na 3200 metrů, zvítězila tříletá hnědka Malona s žokejem Dušanem Andrésem. Při své překážkové premiéře vyhrála jistě a o dvě a půl délky před Victoria Hill.
Cena Dostihového spolku a.s., klasická steeplechase na 3900 metrů, se po škrtu favorizovaného Djabby stala kořistí čtyřleté hnědky Chat Et Chien s Jakubem Kocmanem. V závěru odrazili nápor finišujících soupeřů a vyhráli jistě o dvě a půl délky před Nefertiti.
V Ceně Janda Bloodstock a Actionhorse.ie, cross country na 3400 metrů, zvítězil šestiletý hnědý valach Kyshanty s Liborem Šimůnkem. Ve finiši předstihli do té doby vedoucího Gulána a vyhráli jistě o jednu a čtvrt délky.

Cena Tiumena - Závěrečná steeplechase cross country sezony 2010
steeplechase cross country II. kategorie pro 5leté a starší koně na 4200 m o 100.000 Kč
Pořadí Kůň                  Jezdec          Trenér              Stáj  
1. BAGGIO(POL) 8             ž. Jaroslav Myška     MVDr. Čestmír Olehla      Wrbna Racing  
2. UNIVERSE OF GRACIE(GER) 5 ž. Jan Faltejsek     Petr Juránek             BORS Břeclav a.s.
3. SAURON 5 ž.             Dušan Andrés      Martin Liška             M&T Zámecký statek Luka
4. IL EN REVE(FR) 12         ž. Marcel Novák     Ing. Milan Theimer         Architekti 75  
5. SENEGAL(POL) 12         Jakub Kocman     Pavlína Sůrová          Vasury Kolesa  
ZN JESTER(POL) 6             ž. Josef Bartoš 2      Stanislav Popelka 2          Nýznerov  
ZN KARLSBAD(GER) 7         Josef Sovka          Radek Holčák          K-K Metal a.s.
Z JAADY(USA) 6             MVDr. Ján Mach      Ing. Milan Theimer          Wrbna Racing  
Výrok: velmi lehce 13 - 8 - 3 - daleko
Čas vítěze: 5:14,18 min.

Rámcové dostihy
Cena společnosti Coloseum restaurants, s.r.o. (proutky IV.kategorie pro 3leté koně na 3200 m o 50 000 Kč): 1. Malona (ž. Dušan Andrés, tr. Pavel Tůma 3, stáj Dr.Charvát), 2. Victoria Hill, 3. Glover.
Cena Zasilatelství Železník (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 4100 m o 50 000 Kč): 1. Cim (ž. Jan Faltejsek, tr. Lenka Horáková, stáj DC Zámrsk MUDr. Bruna V.), 2. Grasant, 3. Czinduin.
Cena Dostihového spolku a.s. (steeplechase IV. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 50 000 Kč): 1. Chat Et Chien (Jakub Kocman, tr. Jan Papoušek ml., stáj Hradiště), 2. Nefertiti, 3. Novolari.
Cena JANDA BLOODSTOCK a ACTIONHORSE.IE (steeplechase cross country IV. kategorie pro 5leté a starší koně na 3400 m o 50 000 Kč): 1. Kyshanty (Libor Šimůnek, tr. František Zobal, stáj Syndikát V3J), 2. Gulán, 3. Nikas.
Cena společnosti HYDRO-X (steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 3400 m o 50 000 Kč): 1. Rytmus (ž. Jaroslav Myška, tr. MVDr. Čestmír Olehla, stáj Wrbna Racing), 2. Dánská princezna, 3. Matheo.
Cena ORLING (steeplechase cross country III. kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč): 1. Dobyvatel (ž. Jan Faltejsek, tr. Lenka Horáková, stáj DC Zámrsk MUDr. Bruna V.), 2. Bricassar, 3. Hardy.

Pardubice

 

Vítězství Baggia bylo suverénní, říká žokej Myška
Osmiletý tmavý hnědý valach Baggio s žokejem Jaroslavem Myškou potvrdil roli největšího favorita Ceny Tiumena – Závěrečné steeplechase cross country sezony 2010. Reprezentant stáje Wrbna Racing, kterého připravuje trenér Čestmír Olehla, v hlavním dostihu posledního letošního mítinku na závodišti v Pardubicích zvítězil velmi lehce o třináct délek.
„Bylo to suverénní vítězství,“ pronesl žokej Jaroslav Myška, jenž byl díky dvěma výhrám spolu s Janem Faltejskem nejúspěšnějším jezdcem pardubického dostihového odpoledne a upevnil si druhé místo v tuzemském překážkovém šampionátu.

Třináct délek je propastný rozdíl. Jak byste okomentoval jasné vítězství s Baggiem?
„Dneska nebyla silná konkurence a kurz dostihu také nebyl nijak drastický. Baggio je dobrý kůň, byl nachystaný už na Velkou pardubickou. V dnešním dostihu minimálně o dvě třídy převyšoval ostatní. Nic se nestalo, žádný problém jsme neměli. Jen se trochu zdržel na Irské lavici, jinak vše probíhalo v pořádku. Myslím si, že prokázal svoje kvality.“

Trenér Olehla říkal, že po náběhu na travnatý ovál už neměl soupeře. S tím nepochybně souhlasíte, že?
„Určitě. Trenér mě dneska upozorňoval na to, abych ho nehonil v oranicích, protože to nemá rád. A měl jsem si dávat trošku pozor při obratech, protože je to velký kůň. Tak aby se někde nesmekl. Ale je docela šikovný na nohách a oranice mu také dneska nevadily. Ale tím, jak měl navrch, tak jsem ho nikde nemusel honit. Šli jsme přes oranice v klidu a na trávě si už šel to svoje. Takže nebyl problém.“

Baggio měl startovat v nedávné Velké pardubické České pojišťovny, ale na poslední chvíli onemocněl a byl škrtnut. Bylo znát, že se ho stále drží forma, kterou měl nachystanou na vrchol sezony?
„Určitě formu měl. Před Velkou pardubickou ho postihla drobná indispozice, měl horečku. Možná na něho měla vliv změna počasí, už jde také do zimní srsti. Určitě ale ukázal, že je ve formě.“

Před Velkou pardubickou České pojišťovny měl opravdu smůlu. Trenér Olehla říkal, že večer po dostihu už byla teplota pryč a byl v pořádku.
„To je zákon schválnosti. Bohužel je blbé, když se to stane při Velké pardubické.“

Na takovou smůlu je výhra v Ceně Tiumena asi slabou náplastí, že?
„Přesně tak. Ale jsem rád, že jsme vyhráli. Dneska mě potěšil i Rytmus (pozn. vyhráli spolu Cenu společnosti Hydro-X, cross country na 3400 metrů), který šel na dráhu znovu po více než roce. Je to velice šikovný kůň. Už jako tříletý ukazoval, že bude mít třídu. Myslím si, že na pardubické krosy to bude dost solidní kůň.“

Ještě zpátky k Ceně Tiumena. Vyhrál jste poslední dostih roku na pardubické dráze. Hřeje vás vítězství o něco více, když jste loučil pro letošek s Pardubicemi úspěšně?
„Člověku udělá dobře, když vyhraje největší dostih toho dne. Je to dost příjemné. Ale už se moc těším na konec sezony, protože skloubit ježdění s trénováním je dost náročné. Teď jen ještě dojezdit poslední letošní dostihy.“

Vyhrál jste hlavní dostih při posledním mítinku v Pardubicích, před týdnem jste zvítězil v italském Trevisu, s Mandarinem jste skončil čtvrtý ve Velké pardubické České pojišťovny. Po takových výsledcích na závěr sezony by se vám mohlo dobře „přezimovat“. Co vy na to?
„To jo. I když spíše bych potřeboval, aby se nám něco podařilo s našimi koňmi u nás ve stáji. Uvidíme. Snad se nám podaří zima a nějaké výsledky přijdou v příští sezoně.“

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.