České derby 2009: Age of Jape splnil roli favorita

Za ideálních podmínek (polojasno, 18 stupňů, dráha 4,5 - měkká) se v neděli 21. června na závodišti v Praze-Velké Chuchli uskutečnil jedenáctý den letošní sezóny, jehož vrcholem byl nejvýznamnější dostih roku, 89. Fortuna České derby (Gd-3, 2400 m, 3letí koně). Šestnáct účastníků svedlo boj o dotace v celkové výši tři milióny korun (vítěz získal 1,2 mil. Kč), které z této zkoušky opět učinily nejbohatěji dotovaný rovinový dostih střední Evropy. Svátečnímu programu přihlíželo sedm tisícovek diváků, kteří derby-dni vytvořili skvělou kulisu. Sázková kancelář dosáhla obratu 1,8 mil. Kč.

Derby

Age of Jape uniká Arcibaldovi v cílové rovince derby.

 
Roli favorita na start 89. Fortuna Českého derby nesl dosavadní suverén klasického ročníku, vítěz Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ i Červnového poháru Age of Jape (2,5:1). Další vysokou důvěru pak měli jeho tréninkový kolega, dvojnásobný vítěz z Irska Mariydi (3,5:1) a šampión loňských dvouletých hřebců v ČR Arcibaldo (4:1). Tempo dostihu udal žokej Radek Koplík v sedle Mariydiho, za něj posunul Gary Hind Arcibalda, aby se s ním vyhnul strkanicím, které ho v předchozích startech stály lepší umístění. Žokej Jean Pierre Lopez začal s Age of Japem v poklidném středu pole, ale od poloviny dostihu si zvolna lepšil pozici, tak aby v důležité chvíli na počátku cílové roviny byl tam, kde být měl, a mohl zaútočit. Mariydi záhy odpadl, na špici zůstal Arcibaldo, ale to už favorit rozbaloval svůj silný finiš. V polovině roviny se Age of Jape dotáhl na čelo, po kratičké duelové pasáži minul i posledního soupeře a před tribunou již exceloval. Zvítězil jistě o dvě a čtvrt délky v čase 2:31,37 před Arcibaldem (Wrbna Racing), za nímž zela pětidélková propast. Tu v boji o třetí místo překlenuli zahraniční aktéři: bronz nakonec vybojoval vítěz Starohájského kritéria ze Slovenska Ramblin Scout (EMOP, ž. Šmida) o krk před německým hostem Derwischem (Gest. Sommerberg, ž. Pedroza). Jen o další krk zpět finišoval druhý z Velké jarní ceny Holdingu Rabbit CZ Iryklon (Zámecký vrch, ž. Janáček), tři délky za ním dotlačil Jiří Palík k šestému honoráři outsidera Marl Boru (Quartis), sedmé peníze vydělal druhý ze slovenských účastníků Easy Tiger (OMS, ž. Línek).
Vloni nejvýše hodnocený dvouletý kůň v Polsku Age of Jape startoval poosmé v kariéře a zvítězil posedmé v řadě. Trenér František Holčák si připsal v Českém derby páté vítězství, dvaačtyřicetiletý rodák z Lyonu a sedminásobný rakouský šampión Jean Pierre Lopez vyhrál po dvou zásazích v Rakousku, jednom v Maďarsku a bývalé Jugoslávii páté derby své kariéry. Majitel Radim Bača, starosta beskydské obce Palkovice, ze které do Prahy přicestovala početná výprava příznivců, dosáhl největšího úspěchu za téměř dvacetiletou dobu svého dostihového působení. Protože Age of Jape už má na kontě triumfy z Velké jarní ceny i Českého derby, má za sebou dvě třetiny cesty ke Klasické trojkoruně - poslední krok k ní mu bude zbývat udělat na konci srpna v Tattersalls St. Leger.

 

 

Derby

Age of Jape a Jean Pierre Lopez zdraví publikum už jako vítězové 89. Fortuna Českého derby.

 
Camill obhájil Zlatý pohár
Drtivou koncovkou podél bariéry stihl v jubilejním 50. Zlatém poháru Diners Club Czech (listed, 2400 m, 4+, 360.000 Kč) nejtěsnějším rozdílem obhájit loňský triumf pětiletý hnědák slovenské stáje agrolipt Camill, který s žokejem Hindem v sedle startoval jako 2,1:1 favorit dostihu. Pro svěřence trenéra Pavla Kalaše Camilla to bylo třetí pražské vystoupení a třetí vítězství, zároveň páté prvenství v řadě a sedmé prvenství z posledních devíti startů - momentálně je nejúspěšnějším starším vytrvalcem ve střední Evropě. Svou výtečnou třídu doložila čtyřletá klisna stáje EŽ Praha Determinacja (ž. Rája), která opět předvedla bojovný výkon a sahala po nejvyšší metě, kterou ji nakonec favorit až v samotném cíli o nos vzal. Třetí místo ubránil čtyřletý valach stáje Hrubý Teassio (ž. Pedroza), který většinu dostihu diktoval tempo.

Derby

"Palkovická radost na chuchelské dráze".


 
Blue Coral zpět ve vítězných kolejích
Jako velký duel dvou velkých pětiletých mílařských hvězd byla očekávána Cena Autocentra BUPI (I. kat., 1600 m, 3+, 160.000 Kč) a i když konečné pořadí prvních dvou v cíli bylo skutečně tím nejočekávanějším, k žádnému boji prakticky nedošlo. Druhý favorit (2,6:1), letos v Praze neporažený Sharpour (YOKO, ž. Janáček) se po špatném startu musel probíjet dopředu, zatímco po zimě prvně na domácí pražské dráze představovaný Kůň roku 2008 Blue Coral (1,7:1) měl ideální pozici za lídrem dostihu. Svěřenec Tomáš Šatry pod žokejem Radkem Koplíkem v cílové rovině snadno přešel do čela a už se soupeřům jen vzdaloval, až na konečný rozdíl pěti délek, jímž dal zapomenout na nedávný bratislavský vstup do sezóny, ve kterém obsadil "jen" třetí místo. Stáj Dr. Charvát tak po dlouhém čekání zaznamenala letošní první rovinové vítězství. Sharpour zoufalým finišem stihl druhé místo, třetí příčkou uspěl vrstevník obou favoritů Dantes Peak (Jasna, ž. Rája). Kvalitně se prezentovala také jediná klisna na startu, v cíli čtvrtá Banderella, na těsném pátém místě už po sedmnácté v řadě získal dotované umístění bílý valach Paldox.
 
Také Princess of Gracie navázala na loňský rok
Do Ceny KIA SOUL (30. Ceny Hřebčína Napajedla, NL, 2200 m, 3l. kl., 130.000 Kč) odstartovala jako favoritka ryzka Oniris (Wrbna Racing, ž. Hind, 1,7:1), ale její koncovka stačila až na druhé místo, dvě a půl délky za triumfující Princess of Gracie. Černá hnědka stáje BORS Břeclav vloni na podzim vyhrála Ceny zimní královny v Bratislavě a Pardubicích, ale letos se, vesměs na bratislavské dráze, rozbíhala pomaleji a při své pražské premiéře dosáhla i premiérového letošního triumfu. V sedle svěřenkyně Petra Juránka dosáhl jediného vítězství během letošního derby-odpoledne trojnásobný žokej-šampión Václav Janáček. Délku za Oniris vytrvala s podporou žokeje Andrése na třetím místě Rabbit Zamindar (Rabbit Trhový Štěpánov).
 
Další dění:
Úvod programu patřil dvouletým, Simsonovu cenu (II. k., 1200 m) po boji o půl délky vyhrál zástupce slovenské stáje EMOP Bribon (12:1) s žokejem Línkem v sedle. V Ceně Mikrop Čebín (hdcp II. k., 1200 m, 3+) ubránil start-cíl vítězství tříletý hnědák stáje Martin Wolf-Clint, druhý favorit dostihu Heat Set (4:1), vedený jediným dvojnásobně vítězným žokejem dne Radkem Koplíkem. V Ceně SČADJ (IV. k., 1600 m, 4+) se mezi amatérskými jezdci prosadila Linda Fedorowiczová, která si vítězství v tomto tradičním doprovodném bodu derby-programu zopakovala po pěti letech, tentokrát v sedle do sezóny vstupující šestileté bělky stáje Vavroušek-Alfatech Sibily (5,5:1). V závěrečné Ceně JVM Computers (hdcp III. k., 2400 m, 3+) se po tuhém boji na první místo v cíli posunul letos už pošesté startující sedmiletý valach stáje Vrba Rokytnice Slavičín Imposant Bin (12:1) s žákovským jezdcem Tomášem Vrajem.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.