Chuchelská Grand Prix de la Francophonie Economique

Druhý měsíc letošní sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle zakončí 30. května dostihové odpoledne, jehož vrcholem bude Grand Prix de la Francophonie Economique (Jarní handicap, I. kat., 2230 m, 120.000 Kč) pro čtyřleté a starší koně. Celkem nedělní program nabídne osm dostihů, v nichž se představí celkem 86 koní a 25 jezdců, start první položky je ve 14 hodin. Pro nejmenší návštěvníky jsou opět připraveny jízdy na ponících zdarma a bohatý zábavný program v dětském koutku „Hříbátka“ – patronem je společnost Dino Toys, která do soutěží pro děti věnuje ceny.

Dočká se Nakuru jedničkového triumfu?
Hvězdou startovního pole hlavního dostihu, jehož účastníkům vyrovnávají vyhlídky rozdílné hmotnosti, je letos premiérující osmiletý Oligarch (Stajňa Corinne ČR, ž. Chaloupka), avšak dvojnásobný vítěz Ceny prezidenta republiky z let 2007 a 2008 bude zatížen nejvyšší hmotností, což otevírá šance jeho soupeřům. Z nich bude určitě k favoritům patřit šestiletý Nakuru (Syndikát 2007, ž. Lukášek), který předvedl značný výkonnostní vzestup, když vyhrál čtyři z osmi posledních startů, na scéně nejvyšší kategorie si zatím připsal tři dotovaná umístění a do aktuální sezóny vstoupil triumfem v karlovarské Jarní ceně Towah. Progres formy ukazuje také čtyřletý Kasparov (Martin Wolf-Clint, Kopliková), jenž sem míří po dvou výhrách v nižších kategoriích a proti zkušenější konkurenci kromě aktuálního růstu může postavit také výhodu nejnižšího zatížení. Více kil naopak budou muset unést třetí a čtvrtý z 1800m Kaka Květnového handicapu All About Sam (Agrolipt ČR, ž. Janáček) a God Bless You (CK Martin Tour, ž. Srnec) – tam je v cíli dělil rozdíl pouhé hlavy, zde bude druhý z nich o půl kilogramu zvýhodněn, ale délka nedělního dostihu by měla více vyhovovat prvnímu jmenovanému.

S druhou nejnižší zátěží by nemusel být bez ambicí šestý z loňského Tattersalls St. Leger Madanpour (Ardak Amirkulov, Arendsen), devátý z nejdelší loňské klasiky Dekolt (Gabriela-Trachotvá, žk. Verner) a třetí z Jarní ceny Towah River Speed (Martin Wolf-Clint, ž. Šafář) sice ponesou o několik kil více, ale při zlepšení také mohou promluvit do pořadí na pěti dotovaných místech. V zimě importovaný vítěz varšavské Nagrody Sac-a-Papier Indian Reef (Javor, žk. Vraj) na jaře dvakrát startoval v nejsilnější konkurenci, na kterou (zatím?) nestačil. Poměrně nečekaným účastníkem pak je pětiletý Lucky Horse (ESO9 intranet, Zatloukal), jenž sice zjevně má dobrou formu, ale všech čtyř dosavadních triumfů, včetně předloňské Českomoravské ceny nebo letošního zásahu ve druhé kategorii, dosáhl na trati 1400 metrů.

Další zajímavostí nedělních dostihů je šance dvou mladých žokejů na získání jubilejních triumfů: šampiónovi Václavu Janáčkovi scházejí pouze dvě výhry k tomu, aby se v necelých pětadvaceti letech stal nejmladším českým 300násobným vítězem, o rok a půl starší Tomáš Lukášek je pak poslední krůček od získání rovné stovky plných zásahů.
 
Další program:
14:00 – Grand Prix de la République du Benin (III. k., 1000 m)
V konkurenci deseti sprinterů změří síly i vítězové svých posledních startů Canadian Lady a Arzek.

14:30 – Grand Prix de la République de Slovenie (III. k., 1200 m)
Své kariéry zahájí sedm původově atraktivních dvouletých.

15:00 – Grand Prix de la République d‘Autriche(hdcp II. k., 1200 m)
Dvakrát jí nechybělo moc, dočká se Agromerace napotřetí plného zásahu?

15:30 – Grand Prix de la République Française (hdcp III. k., 1600 m)
Nejstarší účastník, osmiletý Cheri Rules může atakovat již dvanácté životní vítězství.

16:30 - Grand Prix de la République du Canada (hdcp IV. k., 1800 m)
Po dvou solidních dubnových počinech má na mušce naopak premiérový triumf kariéry Battle Hero.

17:00 - Grand Prix du Royaume du Maroc (IV. k., 1400 m)
V poli nezvítězivších tříletých může hned při debutu uspět sestra úspěšných sourozenců Ankara.

17:30 - Grand Prix de la Wallonie-Bruxelles (hdcp IV. k., 1400 m)
Dovede, prvně v jejím sedle, žokej-šampión stříbrnou z Jarní ceny klisen 2007 Calistegiu ke druhé životní výhře?

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.