Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge

Premiérový ročník mezinárodního seriálu cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge, jehož součástí bude i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, má za sebou sedmý díl. V neděli se běžel 66. ročník Premio Delle Nazioni – Memorial Marco Rocca. Vůbec poprvé se do soutěže zapojili čeští koně a jezdci. Velmi úspěšně si vedli svěřenci Josefa Váni - Lutin Des Bordes s žokejem Josefem Váňou mladším a Mastman s žokejem Josefem Bartošem vybojovali první a třetí místo.

 

Váňa se díky tomuto výsledku zařadil na třetí místo v průběžném pořadí Crystal Cupu v kategorii trenérů. Mastman rozšířil počet koní v českém tréninku kvalifikovaných do blížící se 120. Velké pardubické České pojišťovny.

 

Cross country na 6000 metrů s celkovou dotací 40 tisíc eur vyhrál jedenáctiletý ryzák Lutin Des Bordes ze stáje Scuderia Merano-Váňa, v jehož sedle byl Josef Váňa mladší. Třetí skončil o tři roky mladší ryzák Mastman ze stáje Dr.Charvát vedený žokejem Josefem Bartošem.


Mezi českou dvojici se dokázal vklínit pouze domácí sedmiletý hnědák Asselin s německým žokejem Dirkem Fuhrmannem. Za vítězem zaostal o dvě délky. Dostih dokončil ještě další italský zástupce, osmiletý hnědák Manacerace s Raffaelem Romanem.


Na startu Premio Delle Nazioni – Memorial Marco Rocca se objevilo devět koní. Z původně avizované desítky nakonec scházel vítěz Anjou-Loire Challenge (nejdelší dostih Crystal Cupu) a vedoucí kůň průběžného pořadí seriálu, irský Another Jewel.

 

Ve startovní listině se sešlo hned šest českých zástupců. Vedle dvojice Váňových svěřenců to byli ještě Universe of Gracie (ž. Bohuslav Mátl), Wavelight Laser (ž. Jan Faltejsek, oba trenér Petr Juránek a stáj BORS Břeclav a.s.), Radslav (ž. Jaroslav Myška, trenérka Jana Junková, stáj EŽ Praha a.s.) a Il En Reve (ž. Marcel Novák, trenér Milan Theimer, stáj Architekti 75).


Kros v Meranu jednoznačně ovládl Lutin Des Bordes, jenž z loňska obhajoval druhé místo. Od startu se držel v čele a diktoval tempo dostihu. V úvodu mu nejvíce sekundoval Radslav, později se za ním nejčastěji pohyboval Universe of Gracie a Asselin.


Lutin Des Bordes vydržel na špici až do cílové roviny. Přiblížil se k němu sice Asselin, ale Váňův svěřenec se o vítězství nenechal připravit. Finiš s přehledem ovládl vyhrál jistě o dvě délky. Druhý skončil Asselin. O dalších deset délek zpět se umístil třetí Mastman. A ztrátu dalších dvaceti délek měl čtvrtý Manacerace.


Zbylí čeští zástupci Universe of Gracie, Wavelight Laser, Radslav a Il En Reve nedokončili. A stejně si vedl i irský The Speedy Man s Johnem Laurencem Cullenem.


V průběžném pořadí premiérového ročníku Crystal Cupu se po sedmém dostihu nic na prvních místech nezměnilo. Kategorii trenérů i majitelů nadále vévodí Francouz Jérome Follain. Nejúspěšnějším koněm je Another Jewel a jeho stabilní partner John Laurence Cullen je lídrem mezi jezdci.


V průběžném pořadí Crystal Cupu se po dostihu v Meranu objevili už také Češi. Mezi trenéry se Josef Váňa starší dostal na třetí místo. V kategorii majitelů je stáj Scuderia Merano-Váňa šestá a Dr.Charvát se dělí o jedenáctou příčku. Mezi koňmi je Lutin Des Bordes třetí spolu  s francouzským Alpha Speedem, vítězem nedávné Velké ceny Flander ve Waregemu. Mastman se dělí o deváté místo, mj. s irským L´Amim (vítěz La Touche Cupu v Punchestownu) a s francouzským Malberauxem (vítěz Prix Gaston De Bataille v Pau). V kategorii jezdců se Josef Váňa mladší dostal na sedmou příčku a Josef Bartoš je desátý spolu s Irem J.T. McNamarou.


Kros Premio Delle Nazioni – Memorial Marco Rocca byl podobně jako předchozí díly Crystal Cupu zároveň kvalifikačním dostihem pro 120. Velkou pardubickou České pojišťovny. Mastman rozšířil počet koní v českém tréninku se splněnými podmínkami pro účast v říjnovém dostihu na 32. Kvalifikovali se rovněž Lutin Des Bordes, Asselin a Manacerace, ovšem do Pardubic zatím nejsou přihlášeni.


Premiérový ročník Crystal Cupu bude pokračovat v neděli 10. října. Jeho osmým dílem bude 120. Velká pardubická České pojišťovny, která bude díky celkové dotaci 178 tisíc eur nejštědřeji honorovaným dostihem v tomto seriálu.

 

Výsledky naleznete v příloze.

 

 

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.