Crystal Cup 2010: novým lídrem mezi trenéry je Josef Váňa starší

Mezinárodní krosový pohár Crystal Cup 2010 má nového lídra v kategorii trenérů. Díky triumfu s Tiumenem ve 120. Velké pardubické České pojišťovny a díky bodovému zisku třetí Sixteen a šestého Liraina se na první místo posunul Josef Váňa starší.

Crystal Cup

 

„Je to skvělé. Navíc Pepa v letošním Crystal Cupu ještě neřekl poslední slovo, protože chystá koně i na finálový dostih v anglickém Cheltenhamu. Může klidně celý Crystal Cup vyhrát, což by byl fantastický úspěch,“ pronesl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a.s. Pardubice a viceprezident Crystal Cupu.
Nedělní 120. Velká pardubická České pojišťovny byla osmým z deseti dílů premiérového ročníku mezinárodního seriálu cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge. A byla vůbec nejštědřeji dotovaným dostihem v tomto poháru. Bojovalo se při ní o prémie ve výši 178 tisíc eur.
Největší část z dotace vybojovali svěřenci Josefa Váni staršího. A zásluhou vítězství Tiumena, třetího místa Sixteen a šestého místa Liraina pro svého trenéra vybojovali celkem 11 bodů do Crystal Cupu.
Josef Váňa starší tak navázal na úspěch z předchozího dostihu v italském Meranu, kde Lutin Des Bordes a Mastman skončili na prvním a třetím místě. Po Francouzi Jéromu Follainovi je teprve druhým trenérem, jehož koně dokázali vyhrát dva díly Crystal Cupu.
Váňa se díky výraznému bodovému zisku posunul do čela průběžného pořadí tohoto poháru. A své konto může ještě zvýraznit 10. prosince při finálovém dostihu v anglickém Cheltenhamu, kde by měli startovat jeho svěřenci. „Měl by tam vyrazit Lutin Des Bordes. Druhým koněm by mohl být Lirain, který vloni v Cheltenhamu už startoval. Vše ale záleží na zdravotním stavu koní a na přístupu majitelů,“ řekl Josef Váňa starší.
Zásluhou umístění ve 120. Velké pardubické České pojišťovny do elitních desítek jednotlivých kategorií Crystal Cupu pronikli i další tuzemští zástupci. Mezi jezdci se Josef Váňa mladší a Josef Bartoš dělí o šestou příčku. Josef Váňa starší je na děleném jedenáctém místě. Mezi koňmi je vítěz z Merana Lutin Des Bordes stále na třetím až čtvrtém místě, na dělené deváté příčce je vedle Mastmana nově i Tiumen. V hlavní kategorii majitelů zůstala šestá stáj Scuderia Merano-Váňa. Na děleném jedenáctém místě je Dr.Charvát a nově i Köi Dent, jejíž barvy hájí Tiumen.
Premiérový ročník Crystal Cupu má před sebou ještě poslední dva díly letošního roku. Pokračovat bude 19. listopadu ve francouzském Compiégne a vyvrcholí 10. prosince v anglickém Cheltenhamu.
Už při nedělní 120. Velké pardubické České pojišťovny se však jednalo o další budoucnosti tohoto mezinárodního seriálu. Uskutečnila se při ní schůzka představitelů všech závodišť zastoupených v Crystal Cupu. Vůbec poprvé byl v Pardubicích přítomen i Jean d´Indy, viceprezident pro překážkové dostihy France Gallop.
„Dohodli jsme se, že budeme jednat se švédským závodištěm Strömholm, kde se v polovině června běhá tamní Velká národní. Oni mají velký zájem o zařazení do Crystal Cupu. I pro samotnou soutěž by to bylo přínosné, protože dostih v červnovém termínu nám chybí,“ uvedl Miroslav Petráň.
Letošní 120. Velká pardubická České pojišťovny zároveň potvrdila postavení nejvýznamnějšího dostihu zařazeného do Crystal Cupu. Při jubilejním ročníku, který sledovalo 37 tisíc diváků, bylo akreditováno 70 novinářů a 90 fotografů z deseti zemí (Česko, Francie, Velká Británie, Irsko, Polsko, Slovensko, Německo, Švédsko, Finsko, Austrálie).
Kromě rekordně dlouhého, více než šestihodinového přímého přenosu v České televizi na kanálu ČT4, jehož hlavní část se souběžně vysílala i v HD rozlišení na ČT1, se 120. Velká pardubická České pojišťovny vysílala i v zahraničí. „Díky Crystal Cupu došlo k přímému přenosu na Racing UK ve Velké Británii a v Irsku. S dvouhodinovým zpožděním šel záznam na francouzské Equidia TV, přímý přenos se vysílal na Slovensku. Záznam byl v celosvětové výměnné síti Reuters a byl pětiminutovou součástí celosvětového programu TransWorld Sport,“ uvedl Miroslav Petráň.

Crystal Cup - průběžné pořadí po 8. dostihu
Majitelé: 1. Jérome Follain (Fr.) 22 bodů, 2. F. Magge & C. Murphy (Ir.) 20,5, 3. P.H. Peltier (Fr.) 12,5, 4. J.P. McManus (Ir.) 11,5, 5. Pascal Journiac (Fr.) 9,5, 6. Scuderia Merano-Váňa (ČR) 9, ... 11.-13. mj. Dr.Charvát, Köi Dent (oba ČR) 6.
Trenéři: 1. Josef Váňa st. (ČR) 26, 2. Jérome Follain (Fr.) 24, 3. Denis Paul Murphy (Ir.) 21, 4. P.H. Peltier 13, 5. Phillippe Cottin (oba Fr.) a Enda Bolger (Ir.) oba 11,5, … 12. Radek Holčák (ČR) 5.
Jezdci: 1. John Laurence Cullen (Ir.) 21, 2. Stéphane Juteau 16,5, 3. Anthony Thierry 13, 4. David Berra 12,5, 5. David Cottin (vš. Fr.) 11, 6.-7. Josef Váňa ml. a Josef Bartoš oba 10, 11.-12. mj. Josef Váňa st. 6, 13.-14. mj. Marek Stromský (vš. ČR) 5.
Koně: 1. Another Jewel (Ir.) 20,5, 2. Ni Plus Ni Moins 9,5, 3.-4. Alpha Speed (oba Fr.) a Lutin Des Bordes (ČR) oba 9, 5. Oké Prince (Fr.) 8,5, ... 9.-13. mj. Tiumen a Mastman (oba ČR) 6.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.