Crystal Cup 2010 odstartoval v Pau, prvním vítězem je favorizovaný Malberaux

Premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů, jehož nejštědřeji dotovaným a nejprestižnějším dílem bude říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, byl v neděli zahájen ve francouzském Pau. Úvodním z deseti dostihů byla Prix Gaston De Bataille. Vítězství vybojoval domácí Malberaux, v jehož sedle byl David Cottin.

Crystal Cup

 

Prix Gaston De Bataille byla cross country na 6200 metrů s celkovou dotací 65 tisíc eur. Dostih byl výhradně domácí záležitostí, na start se postavilo dvanáct francouzských koní. Největším favoritem byl sedmiletý valach Malberaux s Davidem Cottinem, jehož připravuje žokejův otec Philippe. Hlavní aspirant na vítězství svou roli splnil dokonale a obhájil loňské vítězství. Potvrdil tak svou úspěšnost na dráze v Pau. Od 19. prosince 2008 nikde jinde neběžel. Za tu dobu na tamním hipodromu absolvoval sedm dostihů, v nichž vybojoval pět výher. Nedělní triumf je jeho třetím v řadě.
Malberaux vyhrál v čase 8:22:06 minuty. V cíli měl náskok dvě a půl délky. Druhá skončila desetiletá klisna Thou in Gold (David Berra, trenér Philippe Peltier). O další dvě délky za ním na třetím místě se umístil šestiletý valach Quoquo de Chalon (Jose-Bruno Gonzalez Sanchez, trenér Jacques Ortet). Dostih dokončilo osm z dvanácti koní.
Vítězný trenér Philippe Cottin si připsal šest bodů do Crystal Cupu a vede průběžné pořadí soutěže. O stříbrnou příčku se se ziskem pěti bodů dělí Philippe Peltier a Jacques Ortet, jemuž bodoval nejen třetí Quoquo de Chalon, ale také šestá Fassilado.
Crystal Cup 2010 bude pokračovat 15. dubna opět ve Francii. Druhým dostihem v seriálu bude Grand Steeple Chase Cross Country De Fontainebleau na 6000 metrů o 50 tisíc eur na závodišti ve Fontainebleau.
Premiérový ročník Crystal Cupu má ve svém programu dohromady deset dostihů. Poběží se v šesti evropských zemích – polovina z nich ve Francie, po jednom v Irsku, v Belgii, v Itálii, v Česku a v Anglii. Osmým dílem bude 120. Velká pardubická České pojišťovny, která se koná v neděli 10. října 2010. Finálový závod v anglickém Cheltenhamu se uskuteční 10. prosince 2010. Na dotacích se rozdělí celkem 735 tisíc eur, nejlepší trenér získá prémii 10 tisíc eur a pohár z českého broušeného skla.

Výsledky - Prix Gaston De Bataille (cross country pro 6leté a starší koně na 6200 metrů o 65 tisíc eur):
1. MALBERAUX (David Cottin, tr. Philippe Cottin)
2. THOU IN GOLD (David Berra, tr. Philippe Peltier)
3. QUOQUO DE CHALON (Jose-Bruno Gonzalez Sanchez, tr. Jacques Ortet)
4. ONDE DE CHOC (Gaetan Olivier, tr. Jean Pierre Totain)
5. OKÉ PRINCE (Anthony Thierry, tr. Jérôme Follain)
6. FASSILADO (Jonathan Plouganou, tr. Jacques Ortet)
Čas vítěze: 8:22:06 min.
Dostih dokončilo 8 z 12 startujících koní.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.