Crystal Cup: ve Fontainebleau dominovali domácí, český Il En Reve nebodoval

Druhý ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2011 – European Cross Country Challenge pokračoval ve francouzském Fontainebleau. Druhým z deseti pohárových dílů, mezi nimiž ani letos nebude chybět říjnová 121. Velká pardubická České pojišťovny, byla Grand Steeple-Chase Cross-Country de Fontainebleau.

Kros na 6000 metrů s celkovou dotací 40 tisíc eur byl soubojem devítky domácích koní s českým zástupcem Il En Revem s žokejem Bohuslavem Mátlem. Třináctiletý veterán se proti Francouzům neprosadil na dotované či bodované umístění, dostih dokončil jako poslední na osmém místě.

Druhý díl Crystal Cupu na Hippodrome de la Solle ve Fontainebleau nedaleko Paříže ovládli domácí koně. V napínavém souboji o vítězství uspěl sedmiletý valach Quick Baby vedený Anthonym Thierrym. Trenérem a majitelem vítěze je Jérôme Follain, který při loňské premiéře vyhrál obě hlavní kategorie krosového poháru. O půl délky zpět na druhém místě skončil osmiletý Dumorazy s Gaëtanem Olivierem. Dalších patnáct délek ztrácel třetí Quézac de la Roque s Davidem Cottinem, jenž vloni vyhrál závěrečný pohárový díl v Compiègne a byl největším favoritem ve Fontainebleau.

„Quick Baby je velmi chytrý kůň. Udělá přesně to, co se po něm chce. Na svůj věk je velmi dobrý, zraje jako kvalitní výkon,“ prohlásil vítězný jezdec Anthony Thierry.

Jediný český zástupce v dostihu Il En Reve, jenž byl jasně nejstarším koněm ve startovním poli, si zpočátku vedl aktivně. Ovšem postupně se svěřenec trenéra Milana Theimera propadal dozadu. Nakonec jako poslední klasifikovaný kůň skončil osmý.

„Bohužel se zranil na vodním příkopu. Do té doby si počínal aktivně, ale zranění se pak podepsalo na jeho výkonu, což mě mrzí. Ale i tak se prezentoval solidně, což ocenili i Francouzi,“ uvedl Miroslav Petráň, spolumajitel Il En Reva a současně viceprezident sdružení, které pořádá Crystal Cup.

Il En Reve však přesto jeden cíl splnil. Všechny dostihy v rámci Crystal Cupu jsou kvalifikacemi na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. A třináctiletý hnědý valach tím, že ve Fontainebleau dokončil, což se mu mimochodem při jeho čtvrtém startu v Crystal Cupu povedlo poprvé, splnil podmínky pro účast v říjnovém pardubickém vrcholu. „Jsem rádi, že se nám tohle povedlo. Bylo to naše přání,“ řekl Miroslav Petráň.

Průběžnému pořadí Crystal Cupu po dvou dostizích dominují vítězové z Fontainebleau. Do čela klasifikace majitelů a trenérů, jejichž vítězové na konci seriálu získají prémie 25 a 10 tisíc eur, se dostal obhájce prvenství Jérôme Follain. Nejúspěšnějším koněm je nyní Quick Baby. Pouze mezi jezdci se Anthony Thierry dostal „jen“ na druhé místo, do vedení poskočil Gaëtan Olivier. Češi ve všech kategoriích zatím na první bodový zápis čekají.

Crystal Cup nyní bude mít měsíční přestávku. Pokračovat bude znovu 5. května a letos poprvé se o pohárové body bude bojovat mimo území Francie. Třetím dílem bude La Touche Cup na 6800 metrů s dotací 30 tisíc eur v irském Punchestownu.

Grand Steeple-Chase Cross Country de Fontainebleau
Crystal Cup 2011 - 2. závod
8. dubna 2011 - Fontainebleau (Francie)
cross country na 6000 metrů pro 6leté a starší koně s dotací 40 tisíc eur

Nedokončili: Corbendallas, Quai Lacharme
Výrok: 1/2 - 15 - 1 1/2 - 1 - 10 - 1/2 - daleko.
Čas vítěze: 8:01,90 min.

Pořadí Jméno koně, stáří Jezdec Trenér Majitel
1 Quick Baby, 7 Anthony Thierry Jérôme Follain Jérôme Follain
2 Dumorazy, 8 Gaëtan Olivier Jean-Luc Guillochon Robert Ollivier
3 Quézac de la Roque, 7 David Cottin Francois-Marie Cottin G. Laroche / J. L. Quiniou
4 Cyclothymique, 7 Mehdi Dahdou Jacques Bigot Jacques Bigot
5 Quoquo de Chalon, 7 Jonathan Plouganou Jacques Ortet Mme Patrick Papot
6 Le Fugitif, 9 Regin Bertin Jean-Louis Bertin Jean-Louis Bertin
7 Paquito des Obeaux, 8 Nicolas Moisson Nicolas Devilder Nicolas Devilder
8 Il En Reve, 13 Bohuslav Mátl Milan Theimer

Architekti 75

       

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.