Crystal Cup vrcholí v pátek v Cheltenhamu, z české účasti sešlo

Na závodišti v anglickém Cheltenhamu v pátek 10. prosince vyvrcholí premiérový ročník mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge. Finálovým podnikem desetidílné soutěže, jejíž součástí byla i říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, bude Glenfarclas Cross Country Steeple Chase na 6200 metrů pro pětileté a starší koně s celkovou dotací 25 tisíc eur.

EquiTV

V Cheltenhamu se definitivně rozhodne o celkových vítězích Crystal Cupu a zároveň držitelích prémie 25 tisíc eur pro nejlepšího majitele a 10 tisíc eur pro nejúspěšnějšího trenéra. Do tohoto souboje měl v Anglii promluvit i Josef Váňa starší, jemuž zatím mezi trenéry patří druhá příčka. Z bitvy s vedoucím Francouzem Jéromem Follainem však nakonec sejde a Váňovi nejspíše už zůstane stříbrná příčka.
„Je to škoda a velká smůla. Mrzí nás to, ale bohužel si počasí s námi pohrálo,“ s lítostí pronesl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a.s. Pardubice a viceprezident Crystal Cupu.
Do krosu v Cheltenhamu byl přihlášen jedenáctiletý valach Lutin des Bordes, který v září v Meranu vyhrál dostih zařazený do Crystal Cupu a v průběžném pořadí kategorie koní se dělí o bronzovou příčku. V Anglii měl bojovat o posun výš a také mohl Josefa Váňu staršího, žokeje Josefa Bartoše a stáj Scuderia Merano-Váňa posunout na lepší umístění v jejich kategoriích. Nakonec se však na startu neobjeví.
„Lutin des Bordes už byl na cestě, ale z Německa od Kolína nad Rýnem se vrátil domů,“ uvedl Miroslav Petráň. „Teplota v Cheltenhamu je momentálně hodně pod nulou a dráha pro cross country je zmrzlá. Zatím je otázkou, zda se tento dostih poběží. Bylo zbytečné riskovat další cestu a pak se stejně třeba vracet domů, kdyby se neběželo,“ dodal na vysvětlenou.
Na startu cheltenhamského krosu se měli objevit dva čeští zástupci. Přihlášen byl rovněž dvanáctiletý valach Il En Reve za stáje Architekti 75. Svěřenec trenéra Milana Theimera se představil v minulých třech dílech Crystal Cupu v Meranu, v Pardubicích a ve francouzském Compiègne. Kvůli náročnosti cesty do Anglie v současném počasí však také sešlo z jeho startu, tudíž bude dostih v Cheltenhamu bez české účasti.
Na přihláškách do Glenfarclas Cross Country Steeple Chase figuruje celkem 21 koní (včetně českého dua Lutin des Bordes a Il En Reve). Nejpočetnější zastoupení má nejúspěšnější irský krosový trenér Enda Bolger, který do cheltenhamského dostihu nahlásil čtyři svěřence. Do boje o vítězství by měli promluvit zejména Garde Champetre a Freneys Well, který kvůli zranění nedorazil na letošní Velkou pardubickou České pojišťovny. Dále je přihlášen ještě veterán Heads Onthe Ground a Arabella Boy. Představit se měl rovněž anglický účastník posledních dvou ročníků pardubického překážkového vrcholu Mr Big, jehož trenérem je Mr Big.
Kromě českých koní jsou do Cheltenhamu přihlášeni i další zástupci kontinentální Evropy. Vedoucí trenér průběžného pořadí Crystal Cupu Jérome Follain má nahlášeny dva koně. Jsou to Perlestigle a La Musica, která nedokončila minulý dostih v Compiègne. Francii zastupuje ještě Quezac de la Roque, jehož trenérem je Francois-Marie Cottin. Jeho svěřenec se před necelým měsícem stal vítězem Grand Steeple Chase-Cross-Country de Compiègne.
Jérome Follain vede průběžné pořadí Crystal Cupu mezi majiteli a konečné prvenství by mu už zřejmě nemělo uniknout. Totéž platí rovněž o jeho vítězství v kategorii trenérů, v níž se nebude konat jeho souboj s Josefem Váňou starším. Jemu by nejspíše měla zůstat druhá příčka, i když v případě velkého úspěchu koní Endy Bolgera by ještě mohl být předstižen. Mezi jezdci může dosud vedoucího Ira Johna Laurence Cullena přeskočit Francouz David Cottin, pokud s Quezacem de la Roque naváže na vydařený dostih v Compiègne. Naopak v kategorii koní už irský Another Jewel na prvním místě zůstane, přestože bude v Cheltenhamu scházet.
„V Cheltenhamu se sejdou i zástupci všech závodišť, na nichž se letos běžely dostihy v rámci Crystal Cupu. Budeme bilancovat letošní první ročník a jednat o podobě seriálu do dalších let,“ uvedl Miroslav Petráň.

Průběžné pořadí Crystal Cupu (po 9. z 10 dostihů)
Majitelé: 1. Jérome Follain (Fr.) 27 bodů, 2. Frank Magge & Catherine Murphy (Ir.) 20,5, 3. Philippe H. Peltier (Fr.) 12,5, 4. J.P. McManus (Ir.) 11,5, 5. Pascal Journiac (Fr.) 9,5, 6. Scuderia Merano-Váňa (ČR) 9, ... 11.-14. mj. Dr.Charvát, Köi Dent (oba ČR) 6.
Trenéři: 1. Jérome Follain (Fr.) 29, 2 . Josef Váňa st. (ČR) 27, 3. Denis Paul Murphy (Ir.) 21, 4. Philippe H. Peltier 13, 5. Phillippe Cottin (oba Fr.) a Enda Bolger (Ir.) oba 11,5, … 13. mj. Radek Holčák (ČR) 5.  
Jezdci: 1. John Laurence Cullen (Ir.) 21, 2. David Cottin 17, 3. Stéphane Juteau 16,5, 4. Anthony Thierry 13,5, 5. David Berra 12,5, 6.-7. Josef Váňa ml. a Josef Bartoš oba 10, 11.-12. mj. Josef Váňa st. 6, 13.-15. mj. Marek Stromský (vš. ČR) 5.  
Koně: 1. Another Jewel (Ir.) 20,5, 2. Ni Plus Ni Moins 9,5, 3.-4. Alpha Speed (oba Fr.) a Lutin Des Bordes (ČR) oba 9, 5. Oké Prince (Fr.) 8,5, ... 9.-14. mj. Tiumen a Mastman (oba ČR) 6.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.