Derby vyhrává nejšťastnější, Saint Leger nejlepší...

V sobotu 29. října čekalo příznivce klusáckého sportu předposlední dostihové odpoledne s celkem dvanácti mítinky. Hlavní dostih dne byl Kajot Saint Leger, poslední ročníkový test pro čtyřleté klusáky, na nejdelší vzdálenost, tedy 2715m. Na startu se objevilo sedm účastníků, kteří si to „rozdali“ o částku 120 tisíc korun. Mimo to se běžel i poslední díl Zlatého okruhu, který je určen pro nejlepší klusáky působící v ČR.

Jasným favoritem desátého pokračování Zlatého okruhu byl svěřenec trenéra Jaromíra Kotáska – Zazazoo (NL). Který nesl startovní číslo tři. Po startu se do čela pole dostal Peter Pan (F) s Michalem Kalčíkem, následován I Can Fly Diamant (D) s amatérským jezdcem Jiřím Svobodou. Z venku obíhal Ocean Al vedený am. Alle Lomanem. Na předposlední pozici byl favorizovaný Zazazoo s Kotáskem a pole uzavírala Agita (A) s am. Pavlem Vávrou. Celé pole se drželo poměrně pohromadě. Kilometr před cílem však na pátém místě vyrobil Taiji de Bomo (F), vedený am. Zdeňkem Škobisem, cvalovou chybu a rozcválal i pětiletého hnědáka Zazazoo(NL). Což dostihová komise ohodnotila pokutou 1000 Kč za nebezpečnou jízdu v dostihu (braní cválajícího koně zpět, jež mělo za následek poškození koně č. 3 Zazazoo(NL)). V posledním oblouku před cílem byl ve vedení stále Ocean Al. Na druhém místě I Can Fly Diaman t(D) a třetí klusal Oscar de Mesangy(F), který se potýkal se zdravotními problémy. Z vnější stopy útočila Agita(A), která předvedla raketové zrychlení a v cílové rovince dokázala všechny soupeře předběhnout a zvítězit v kilometrovém čase 1:18,3. Celkovým vítězem Zlatého okruhu se však s 46 body stal zaslouženě Zazazoo (NL), druhé místo obsadil Grafik (UA) a třetí vítězka posledního desátého dílu Agita (A).

Vítězná Agita (A) s am. Pavlem Vávrou.

V hlavním dostihu se po startu do čela dostal Ain´tshes Diamond (D) s Filipem Lajnerem, stíhaný Kaizer Jamacanem(S), kterého vedl am. Svoboda. Překvapivě v prvním oblouku zacválal favorit Aadje Boer (NL) s Jaroslavem Dobrovolným a propadl se na předposlední pozici. To už ale do čela pole nastoupila klisna Vanessa G (A) a am. Alle Loman. Za ní pak dvojce trenéra Klaubenschalka – Ifetayo (D) a Ain´tshes Diamod (D). Dále pak Kaizer Jamacan a hnědá klisna Fever Misi v sulce s Marinou Volf. Ke změně došlo necelé kolo před cílem, kdy takticky nastoupila klisna Ifetayo (D) s Jindřichem Klaubenschalkem a dotahovala se na ryzku Vanessu G (A). Vyrazil také Kaizer Jamacan (S). Fabulózní vítězství však, pro svého jezdce a trenéra Jindřicha Klaubenschalka, dokázala uhájit hnědka Ifetayo v čase 1:19,0. Druhý doklusal švédský rodák Kaizer Jamacan(S), třetí pak celkem překvapivě Fever Misi s Marinou Volf. Čtvrtá doběhla Vanessa G (A) a pátý Generál s Ivanem Coufalem.

Průběh dostihu.

Ifetayo (D) vítězka St. Legeru 2011.

Mimo klasický Saint Leger, se běžela i chovatelská zkouška v podobě Breeder´s Crownu dvouletých. Zde se podařilo zvítězit ratíškovickému Meteorovi JDS s Jaromírem Kotáskem tempem 1:20,5. Druhé místo si vyklusal zástupce stáje Tečovice Paramon Teč s Romanem Chrastinou a třetí místo ukořistil jeho stájový kolega ryzák Split Amerika Teč s Ondřejem Kozlem. Favoritka Rubby Blue s am. Jiřím Svobodou zacválala a byla dostihovou komisí diskvalifikována.

Meteor JDS s Jaromírem Kotáskem v cíli.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.