Do 121. Velké pardubické ČP je dosud kvalifikováno 23 českých koní

Vrcholem letošní dostihové sezony bude 121. ročník Velké pardubické České pojišťovny, která se poběží v neděli 9. října. Právo startu v říjnovém překážkovém svátku si koně už tradičně musejí vybojovat v jedné ze čtyř kvalifikací na pardubickém závodišti v průběhu sezony, popřípadě v zahraničí. Dosud podmínky pro účast před sobotní závěrečnou pardubickou kvalifikací splnilo 23 koní z českého tréninku a pět zahraničních uchazečů.

Právo startu v letošní 121. Velké pardubické České pojišťovny si jako první zajistil Tiumen. Má jistotu díky vítězství v loňském ročníku. V této sezoně už naznačil dobrou formu před říjnovou obhajobou v srpnu, kdy vyhrál třetí kvalifikaci.

K Tiumenovi se v dosavadních třech odběhnutých kvalifikacích přidalo dalších dvacet českých koní. Nejvíce se dařilo svěřencům trenéra Josefa Váni, který má nyní pět kvalifikovaných koní. Vedle Tiumena jsou to ještě Caland, Lirain, Lutin Des Bordes a Sixteen. Trojnásobné zastoupení mezi kvalifikovanými koňmi mají svěřenci Radka Holčáka (Amant Gris, Chenonceau, Bremen Plan) a Čestmíra Olehly (Baggio, Ronino, Ignacio).

Stejně jako v minulém roce mohou koně českých majitelů plnit kvalifikační podmínky také v zahraničí. Právo startu ve 121. Velké pardubické České pojišťovny si vybojují, pokud dokončí jeden z dostihů Crystal Cupu mimo Velkou pardubickou nebo steeplechase či cross country v délce nejméně 4800 metrů v Irsku, Anglii, Francii nebo Itálii konané od 15. října 2010.

V cizině letos uspěli zatím dva koně v českém tréninku. Il En Reve se kvalifikoval 8. dubna ve francouzském Fontainebleau. Před několika dny ho napodobil Ignacio, který dokončil kros v italském Meranu.

Do letošní 121. Velké pardubické České pojišťovny je zatím přihlášeno šest zahraničních koní. Pět z nich se už kvalifikovalo – irští Another Jewel, Heads Onthe Ground, Freneys Well a Let The Show Begin a švýcarský Notez Le. Splněno dosud nemá pouze francouzský Crystal Spark.

Při Francouzském dnu vrcholí kvalifikační seriál na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny

Sobotní Cena společnosti FRANCE CAR s.r.o., steeplechase cross country na 5800 metrů, uzavře letošní čtyřdílný seriál domácích kvalifikačních dostihů na říjnový 121. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Na startu posledního kvalifikačního dostihu, který se poběží v rámci „Francouzského dne“, se sejde jedenáct koní a jezdců.

Favorizovaná čtveřice CHENONCEAU(ž.Kousek), SIXTEEN(ž.Bartoš), VALLDEMOSO(ž.Andrés) a WAVELIGHT LASER(ž.Faltejsek) má již splněno a dostih pro ně bude především přípravou před blížící se Velkou pardubickou. Nemohou si však dovolit ztrácet svůj vysoký kredit a je třeba s nimi počítat jako s největšími uchazeči o vítězství. Ani jeden z nich zatím letos nezvítězil, prosadit by se měli především CHENONCEAU a loňský vítěz tohoto dostihu VALLDEMOSO. SIXTEEN má každoročně nejlepší formu ve druhé polovině sezóny a mohla by se opět vrátit na výsluní.

Kvalifikovaní již jsou také KARLSBAD(Sovka) a LAKREG(ž.Mátl), překvapit by mohl především druhý jmenovaný.

DOBYVATEL(ž.Korpas), IMBIR(ž.Novák) a NIKASKA(Kovačík) jsou do Velké pardubické přihlášení a budou mít poslední možnost kvalifikovat se doma, v případě neúspěchu by museli vyhledat vhodný dostih v zahraničí. Nadějnými výkony se v průběhu sezóny prezentoval především první jmenovaný.

GRILIAS(ž.Váňa J.,ml.) a POLAR POND(Šimůnek) nejsou do Velké hlášeni a asi se s nimi příliš nepočítá, spíše je za měsíc uvidíme v Ceně Labe nebo v Ceně Vltavy.

Zatím se z přihlášených do Velké pardubické kvalifikovalo celkem 23 koní domácích majitelů a nyní se jejich počet pokusí rozšířit především trojice DOBYVATEL, IMBIR a NIKASKA. Dohlášení dalších asi není příliš reálné, naopak o některých kvalifikovaných je již dnes známo, že zřejmě nebudou moci startovat.

Velmi dobré obsazení mají i některé rámcové dostihy. Zajímavá bude Cena OHD Pardubice na 3300 metrů, která je generálkou na říjnový Poplerův memoriál. V poli devíti koní budou favority nerozluční specialisté na takovéto krosové „sprinty“, URSAN(ž.Bartoš) a O´KEY(Šimůnek). V poslední době byl úspěšnější první jmenovaný, ale sobotní dostih vyhrál v předchozích dvou letech vždy O´KEY.

Vyvrcholí také seriál dostihů pro mladé čtyřleté a pětileté klisny. Favoritkami budou srpnová vítězka SORTINA(ž.Novák), dále WYONA(ž.Bartoš), KÖNIGIN PLATINA(ž.Váňa J.,ml.) a DÁNSKÁ PRINCEZNA(ž.Faltejsek).

V klasické steeplechase budou favority zkušený KAMIENCZYK(ž.Myška), mladý nadějný a při třech startech neporažený GEJZIR(ž.Andrés) a ORIENTAL LION(ž.Váňa J.,ml.).

V dostihu pro tříleté proutěnkáře se poprvé na překážkách představí zajímavý syn slavných rodičů, Ray Of Lighta a Vapety, ryzák VERMILLION(ž.Mátl) a uvidíme zde také prvorozenou dceru skvělé Registany, klisnu REGINE.

Úvodní dostih bude odstartován již v pravé poledne, ve 12:00 hodin, kvalifikační je na program jako pátý ve 14:25 hodin.

Tipy:

I. HEGNUS – MARRAKESH – REGINE

II. BROKER – JUVE – LUANDO

III. CIM – RYTMUS – KYSHANTY

IV. URSAN – O´KEY – RONINO

V. CHENONCEAU – VALLDEMOSO – SIXTEEN

VI. SORTINA – WYONA – KÖNIGIN PLATINA

VII. READY FOR SMILE – KASIM – MARINUS

VIII. GLEAM – DERBY SHARP – BE JAPE

IX. GEJZIR - KAMIENCZYK – ORIENTAL LION

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.