Dostihová sezona na pardubickém závodišti končí

Pouhé dva týdny po 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou se na pardubickém závodišti uzavřela dostihová sezona. Závěrečné dostihy České asociace steeplechase (ČSACH) se běžely v sobotu 27. října. Jako tradičně byl vrcholem dostih věnovaný poslednímu vítězi Velké pardubické – tentokrát klisně Orphee des Blins.

Aktualizace 28. 10. 21:30 HOD: Vložen odkaz na fotogalerii.

Aktualizace 27. 10. 19:20 HOD: Déšť i sníh zasypaly poslední pardubické dostihy

Závěrečným dostihům ČASCH na pardubickém závodišti počasí příliš nepřálo. Nejprve déšť a poté i sníh zasypal dostihovou dráhu. Přesto bylo odstartováno všech sedm dostihů, jejichž vrcholem byla Závěrečná steeplechase České asociace steeplechase věnovaná poslední vítězce Velké pardubické – Cena Orphee des Blins.

Doslova v bílé mlze bojovalo o vítězství ve steeplechase cross country II. kategorie na 4200 metrů devět koní. Byl tu Charme Look, který v září v Pardubicích suverénně vyhrál dostih III. kategorie, Status Quo byl v témže dostihu čtvrtý a v Ceně Vltavy získal třetí místo. Favoritem byl i vítěz loňské Ceny České asociace steeplechase Love the Win. A právě tento pětiletý ryzák, vedený žokejem Jaroslavem Myškou, se snažil napodobit klisnu, jejíž jméno dostih nesl. Podobně jako Orphee des Blins ve 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou se usadil ve vedení dostihu a držel se tam až do cílové roviny. Na poslední překážce však udělal chybu a předstihl jej pětiletý Charme Look s žokejem Bohuslavem Mátlem. „Charme Look je velký kůň, trochu jsem se v těchto podmínkách bál v zatáčkách,“ přiznal vítězný žokej, který vyjádřil i pochvalu Jaroslavu Myškovi. „Připravil nám dobrý dostih,“ poznamenal Mátl. Jaroslav Myška se ale i přes porážku mohl radovat z vítězství. V Pardubicích vybojoval dvě první, dvě druhá a jedno páté místo a právě díky druhému místu v Ceně Orphee des Blins získal letošní titul šampiona na překážkách.
Třetí se umístil osmiletý Imbir s žokejem Marcelem Novákem, čtvrtá došla pětiletá hnědka Modena s jezdcem Adamem Čmielem v sedle. Pátý skončil jedenáctiletý Lirain, který v poslední době ale nedokončil dva dostihy a v Ceně Labe ztratil jezdce na Irské lavici. V jeho sedle tentokrát byl žokej Josef Bartoš. Dostih dokončili ještě Bodyguard a Valiant, zadrženi byli Renard Argenté a Nasariée.

Za hustého sněžení se odehrával i předposlední dostih dne věnovaný k životnímu jubileu žokeje Josefa Váni, osminásobného vítěze Velké pardubické. Steeplechase cross country III. kategorie na 3900 metrů, vypsaná pro čtyřleté a starší koně o dotaci 80 tisíc korun, měla zajímavé obsazení. Na jejím startu se sešla osmička koní, z nichž někteří měli za sebou umístění i na pardubickém závodišti. V květnu tu zvítězil Orix, v září Concord a Eldorado je vítězem dostihu přes proutěné překážky pro amatérské jezdce, který v Pardubicích startoval den před 122. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, cross country šel ale Eldorado poprvé. A nezklamal. Tento pětiletý tmavý hnědý valach, vedený žokejem Thomasem Boyerem a v tréninku Grzegorze Witolda Wroblewskeho, po boji porazil stejně starého valacha Glovera v sedle s žokejem Josefem Bartošem. Pro Boyera i Wroblewskeho to bylo druhé vítězství dne. Třetí v náročných podmínkách doběhl sedmiletý Kindly Boy s Petrem Tůmou, čtvrtý dokončil jeden z favoritů, šestiletý Concord s jezdcem Adamem Čmielem. Páté místo patří pětiletému Shersonovi a Janu Kratochvílovi. Dostih dokončili ještě tři další koně – Norino, Orix a Rare Delight.

Zajímavé byly i další rámcové dostihy. Do prvního dostihu dne, proutěných překážek na 3200 metrů pro tříleté koně, odstartovalo devět koní, mezi nimi i dva úplní nováčci. Natalie, dcera před časem skvělé steeplerky Nostalgie, mohla být překvapením dostihu a nakonec došla pátá. S přehledem zvítězila ryska Medula trenérky Heleny Vocáskové v sedle s žokejem Josefem Bartošem. Druzí došli Hollybear s žokejem Jaroslavem Myškou, třetí Dumágo s Matejem Rigem a čtvrtí se umístili Katchaba s Michalem Kubíkem v sedle. Pátá byla již zmiňovaná Natalie vedená žokejem Martinem Stromským. Cenu GRIM.cz – vinotéky on-line Pardubice dokončilo osm koní.

V druhém dostihu, Ceně společnosti Labeta a.s., dokončilo pět z deseti koní. Vítězem dostihu přes proutěné překážky na 3200 metrů pro čtyřleté a starší koně se stal pětiletý hnědý valach Skarabeus, kterého připravuje trenér vítězky 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou Grzegorz Witold Wroblewski. V dostihu ho vedl žokej Thomas Boyer. Druzí skončili šestiletý Trivero s Ondřejem Velkem, třetí pětiletá ryzka Sapfó s žokejem Martinem Stromským. Na čtvrtém místě dokončili osmiletý Perikles s žokejem Josefem Bartošem a na pátém čtyřletý Nonito s žokejem Jaroslavem Myškou, kteří se po téměř celý dostih drželi v čele. V závěru jim ale scházely síly.

První steeplechase cross country dne byla Cena společnosti Alfredo catering na 3400 metrů vypsaná pro čtyřleté koně. Odstartovalo 13 koní, dostih ale poznamenaly pády. Do cíle došlo sedm koní, s výrokem jistě zvítězila tmavá hnědka Fantaghiro s žokejem Marcelem Novákem. Druhý doběhl ryzák valach Jam Taki s žokejem Martinem Stromským, třetí se umístila hnědka Rain Magna s Jakubem Kocmanem v sedle. Čtvrtá příčka patří ryzáku El Viento a žokeji Bohuslavu Mátlovi, pátá pak hnědce Rose Wild a Ondřeji Velkovi. Dále dokončili Danubius a Maranello.

Ve čtvrtém dostihu, Ceně společnosti Interfoto, steeplechase cross country na 3400 metrů pro pětileté a starší koně, startovalo deset koní. Mezi favority patřil zkušený steepler, šestiletý Al Jaz, který svou roli potvrdil a s žokejem Jaroslavem Myškou zvítězil dokonce s výrokem zadrženě. Druhý doběhl šestiletý tmavý hnědý valach Puntarenas s Matejem Rigem, za nimi pak šestiletá hnědka Power Prize s Ondřejem Velkem v sedle. Čtvrté místo patří dalšímu z favoritů, šestiletému hnědému valachovi Eso a žokeji Thomasi Boyerovi, pátí skončili šestiletý Agdar a Petr Tůma.

Cena sklárny Crystal Glamour, steeplechase cross country na 4100 metrů pro pětileté a starší koně byla na programu posledního dostihového mítinku sezony jako pátý dostih dne. Odstartovalo do ní deset koní, jen polovina ale došla do cíle. Zvítězil favorit dostihu, šestiletý hnědý valach Marl Bora v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou. Překvapil Perfekt Mate s Jakubem Kocmanem, kteří dokončili na druhé příčce. Třetí místo patří pětiletému Florendovi a jediné ženě na startovní listině – Barboře Málkové. Čtvrtí dokončili šestiletá Lambrozina s žokejem Bohuslavem Mátlem, pátí sedmiletá hnědka Planeta a žokej Marcel Novák.

Aktualizace 27. 10. 14:45 HOD: Pardubické závodiště přálo Váňovi

Je to jen čtrnáct dní od jeho startu ve 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou a týden po jeho 60. narozeninách. Řeč je o Josefu Váňovi, kterému v rámci posledního pardubického dostihového mítinku popřáli i zástupci závodiště.

Josef Váňa a Hana Jeníková

Šedesátiletý žokej Josef Váňa je postavou nerozlučně spjatou s pardubickým závodištěm a především s Velkou pardubickou. Na závodišti má dokonce svou sochu v životní velikosti. Gratulovat mu k životnímu jubileu tak bylo příjemnou povinností vedení závodiště a Dostihového spolku. Darem byl obraz akademického malíře Františka Hanáčka, jak jinak než s motivem koně, který mu předal osobně.

„Pro mne osobně je pan Váňa ztělesněním nesmírné vůle, odhodlání a zdravé dávky zavilosti, se kterou se věnuje koním a dostihům. Přeji mu do dalších let mnoho trenérských i žokejských úspěchů, ale především pevné zdraví a taky trochu toho nezbytného štěstí,“ řekla ředitelka závodiště Hana Jeníková. K jejímu přání se připojil i předseda představenstva Dostihového spolku Vladimír Tlučhoř. „Nezbývá než slova paní ředitelky potvrdit. Za všechny z pardubického závodiště panu Váňovi přeji vše dobré a věřím, že se k nám do Pardubic bude vracet ještě dlouho,“ řekl Tlučhoř.

Josef Váňa, Vladimír Tlučhoř a Jiří Skalický

A co by si přál sám legendární žokej? „Hlavně zdraví,“ usmál se Josef Váňa. Letošní sezonu hodlá uzavřít doma Hubertovou jízdou, ale prozradil, že se také chystá do Anglie. „Chci si koupit koně,“ prozradil.

Josef Váňa starší se narodil 20. října 1952 ve Slopném, do svého prvního dostihu odstartoval v roce 1979, ve Velké pardubické startoval poprvé v roce 1985 s koněm Paramonem a skončil druhý. Vítězství v tomto dostihu dosáhl poprvé v roce 1987 s Železníkem, se kterým tento triumf zopakoval ještě třikrát. Jednou zvítězil s Vronskym (1997) a v letech 2009, 2010 a 2011 s Tiumenem. V letošní 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou se mohl Váňa v případě úspěchu stát devítinásobným a vůbec nejstarším vítězem tohoto dostihu, ale třetí místo je přesto obdivuhodným výkonem „Nejsem si vědom žádné chyby, Tiumen byl dobře připravený, ale někdo jiný dnes byl lepší. Vyšlo z toho třetí místo a já jsem za něj rád. Čekal jsem, že nás porazí aspoň dva cizinci, nakonec jsme prohráli s dobře připravenými koňmi z Česka, takže mě to ani nemrzí," řekl Váňa krátce po dostihu.

Aktualizace 23. 10. 18:50 HOD: Loučení s dostihovou sezonou

V sobotu 27. října bude zakončena letošní pardubická dostihová sezóna posledním mítinkem. Program nabídne sedm překážkových dostihů, hlavním bodem je tradiční Závěrečná steeplechase České asociace steeplechase – Cena Orphee Des Blins, na počest vítězky Velké pardubické. Na startu hlavního dostihu se sejde jedenáct zkušených překážkářů, dostih bude mít i zahraniční účast v podobě trojice slovenských koní.

Favority budou CHARME LOOK (ž.Mátl), LOVE THE WIN (ž.Myška) a RENARD ARGENTÉ (ž.Boyer) a o vítězství by mohli bojovat i LIRAIN (ž.Bartoš) a STATUS QUO (ž.Havelka).
CHARME LOOK zde vyhrál suverénně v září dostih III. kategorie, minule měl ale v roli jednoho z favoritů v Ceně Vltavy pád hned v úvodu dostihu. STATUS QUO byl v témže dostihu v září čtvrtý a v Ceně Vltavy získal pěkné třetí místo.
LOVE THE WIN loni zvítězil v Ceně České asociace steeplechase, letos se mu ale zatím příliš nedařilo, snad se nyní prosadí.
RENARD ARGENTÉ běhá spolehlivě a sbírá umístění, v září zde byl čtvrtý za výbornými Cherwick, Nikas a Age Of Luck a porazil velmi dobrého Speranzu.
LIRAIN byl v Pardubicích v květnu druhý za Grizlim, další dva dostihy nedokončil, nedávno v Ceně Labe ztratil jezdce po překonání Irské lavice.
Překvapit by mohli IMBIR (ž.Novák) nebo MAUGLÍ (Liška), který začátkem září bojoval o vítězství ve Velké netolické steeplechase s Frasinim a porazil Terebesze a Gecosse.
Dalšími startujícími budou MODENA (ž.Stromský) a slovenští VALIANT (ž.Brečka), BODYGUARD (Kocman) a NASAIRÉE (Stančík).

Solidní obsazení mají i rámcové dostihy, ti nejlepší již po gala programu při Velké pardubické samozřejmě odpočívají a tak uvidíme i celou řadu nováčků, tím nejzajímavějším bude SKARABEUS, který patří na rovině ke špičkovým koním.

První dostih bude odstartován již ve 12:00 hodin.

Tipy:    I.    MEDULA – DUMÁGO – HOLLYBEAR
    II.    SKARABEUS – TRIVERO – NONITO
    III.    ALFREDO – DOBBY – DANUBIUS
    IV.    ESO – AGDAR – AL JAZ
    V.    MARL BORA – KSIEŽNA VEGAS – ČMAŇA
    VI.    CONCORD – ELDORADO – GLOVER
    VII.    CHARME LOOK – RENARD ARGENTÉ – LIRAIN

Původní článek:

Závěrečná steeplechase ČSACH – Cena Orphee des Blins bude vrcholem posledního dostihového mítinku v roce. Do steeplechase cross country na 4200 metrů je přihlášeno 11 koní, z nichž celá řada letos sbírala na pardubické dráze úspěchy. Kromě této steeplechase  diváci uvidí ještě dalších šest dostihů. První z nich startuje ve 12 hodin.

Pro návštěvníky dostihů připravilo závodiště malé překvapení. S běžnou vstupenkou ke stání bude totiž možné dostihové odpoledne strávit v lóžích tribuny A, a to až do vyčerpání kapacity jednotlivých lóží. Vstupné na dostihy je 90,- Kč, děti do 15 let mají vstup zdarma.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.