Dostihová sezona v Pardubicích připravena

Letošní pardubická dostihová sezóna bude zahájena již druhý květnový týden, v úterý 8. května. Termínová listina se příliš neliší od předchozích let a i struktura samotných dostihů během dostihových dní je obdobná.

Jedinou změnou, spíše negativní, je termín konání Velké pardubické. Nešťastným rozhodnutím předchozího vedení Dostihového spolku byl tradiční termín druhé říjnové neděle postoupen motoristické Zlaté přílbě.

122. ročník Velké pardubické se tedy poběží v sobotu 13. října a v pátek, den předtím, budou na programu rovinové dostihy.

Je to jistý kompromis, když jiný týden nepřicházel z různých důvodů v úvahu a doufejme, že se tak stalo jen výjimečně. I tak zde bude jistá kolize, neboť již v sobotu se na svítkovském oválu pojede závod juniorů a také jsou na programu první rozjížďky do nedělní Zlaté přílby.

Úvodní dostihový den 8. 5. nabídne ke shlédnutí devět překážkových dostihů, hlavním bodem programu bude Úvodní cross country Koroka, steeplechase cross country na 4500 metrů. Fenomenální Korok tento dostih vyhrál na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století čtyřikrát za sebou.

Dostih bude přípravou na první kvalifikační dostih pro podzimní Velkou pardubickou, první kvalifikace, Velká cena města Pardubice, se poběží v sobotu 26. května.

Týden předtím se pro změnu poběží Steeplechase Kolorada, přípravný dostih na pardubický Zlatý pohár. Ten je naplánován na sobotu 16. června.

První polovina pardubické dostihové sezóny pak bude zakončena v sobotu 30. června, kdy půjdeme na druhý kvalifikační dostih, Memoriál majora Miloše Svobody.

Třetí a čtvrtý kvalifikační dostih se budou konat v sobotu 18. srpna a v sobotu 15. září. Dva týdny po Velké pardubické pak bude dostihová sezóna uzavřena závěrečným překážkovým mítinkem v sobotu 27. října.

Ve čtvrtek 26. dubna proběhla na Jockey Clubu České republiky uzávěrka přihlášek na první dostihový den. Do Úvodní cross country Koroka bylo přihlášeno deset koní. Favority dostihu budou loňský vítěz Ceny Labe NIKAS, vítěz Ceny Vltavy RONINO, vítězka Velké slušovické steeplechase, klisna GODEA a také letošní březnový vítěz z italského Grosseta CHARLEY.

Ze zajímavých koní jsou do rámcových dostihů hlášení svěřenci Josefa Váňi, loňští příslušníci rovinové špičky starších koní, TARO a MALQ, kteří by si měli odbýt svůj překážkový debut.

Konečnou podobu dostanou startovní listiny prvního dne ve středu 2. května.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.