Dostihové žně ve Dvorech

Karlovarští dostihoví fanoušci si ušlechtilých plnokrevníků ani sportovního napětí prozatím moc neužili. V neděli si veškeré příkoří, a to především zásluhou neobyčejného osobního nasazení Ivana Janatky, plně vynahradí. Mítinkem, který bude v letošním kalendáři druhého nejstaršího tuzemského závodiště naprostým vrcholem sezony. Díky skvěle udržované dráze a příjemnému prostředí není nikterak překvapující, že jsou jednotlivé dostihy opět dobře obsazené.

Kvalitně i početně. Počet zájemců o start téměř ve všech převyšoval kapacitní možnosti závodiště. Jedinou výjimkou byly původně vypsané překážkové dostihy, které byly pro malý počet přihlášených nahrazené dvěmi rovinovými testy. Vrcholem sedmibodového programu bude Cena města Karlovy Vary. Dvoukilometrový test I. kategorie, jehož počátky sahají až do roku 1899, je určený tříletým a starším vytrvalcům. Stejně jako v letech minulých má přívlastek Memoriál Josefa Dolejšího. Organizátoři tím vzdávají hold karlovarskému rodákovi, který na své jezdecké začátky u koní ve dvorských stájích navázal u trenéra Miroslava Šusty a patřil k nejlepším jezdcům 80.let minulého století. Tehdejší politickou i společenskou šikanu vyřešil emigrací a úspěšně působil u našich západoněmeckých sousedů. Nepřízeň osudu mu bohužel přesně před dvaceti lety vzala to nejcennější, co měl. Na závodišti v Mnichově si na něho přímo v dostihu počíhala smrt.

Největším lákadlem hlavního dostihu bude v Dubaji úspěšný Mikhail Glinka.

Jména devíti vytrvalců na startovní listině napovídají, že tentokrát půjde o „dostih jako řemen“. Bude výhradně „mužskou“ záležitostí. Šest koní si v něm odbude karlovarskou premiéru. Tři z nich dokonce českou. Trojlístek mimořádně kvalitních svěřenců mimoňského trenéra Šavujeva, který do dostihu posílá celkem čtyři koně, bude obrovským lákadlem. Ne snad proto, že majitelem koní je kontroverzní čečenský prezident Ramzan Kadyrov, nýbrž kvůli jejich výsledkům na světových drahách. Šestiletý syn plemeníka Galilea Mikhail Glinka (ž.J.Rája) se v březnu na závodišti Meydan v Arabských emirátech prezentoval tím nejlepším způsobem, když stylem start – cíl ovládl Dubai City Of Gold dlouhý 2.400m, náležející do kategorie grupy dvě. Čtyřletý Dux Scholar (ž.J.Pavlíček) dosáhl v loňském roce v Británii triumfu v mílovém listed dostihu a v dostihu grupy tři doběhl druhý. Předtím, než v aktuální sezóně zvítězil v Bratislavě, absolvoval všechny starty v Arábii. V mílovém dostihu grupy dvě v rámci megamítinku Dubai World Cup skončil desátý. Oba hřebci jsou hmotnostně znevýhodněni, některým soupeřům dávají k dobru až šest kilogramů. Pětiletý Green  Destiny (ž.M.Zatloukal) zvítězil v srpnu a září loňského roku na anglických drahách v dostizích grupy 3 na distancích 1.800m a 2.200m a při již zmiňovaném Dubai World Cup skončil v v dostihu Gr.1 jako jedenáctý. K jejich nejvážnějším soupeřům patří Devil´s Star (ž.J.Chaloupka), který letos absolvoval tři dostihy I.kategorie, v nichž dosáhl druhého a dvou třetích míst. Odepisovat nelze ani Connexe (ž.P.Foret), který se většinou z vedoucí pozice stará o tempo dostihu. Otázkou je, nakolik stačí nejstarší kůň v poli svým mladším a dravějším soupeřům. Naopak málo zatížený Green World (žk.M.Laube) je kůň s velkým potenciálem. Přesto, že pro své mládí ještě plně neodhalil skutečné kvality. Příslušnost v nejlepší společnosti potvrdil květnovým triumfem v Mostě, ale následně zklamal 10.místem v pražské Chuchli. Stabilnímu příslušníkovi nejvyšší scény a na Slovensku vyhlášenému Nejlepšímu dvouletkovi roku 2010 My Old Husbandovi (ž.M.Srnec) se zatím daří o poznání méně než loni a zejména předloni. Letos je jeho nejlepším výkonem 2.místo v mílovém dostihu na Slovensku. Překvapit může Gloushek (ž.J.Šafář), který se z nižších kategorií nenápadně propracovává mezi mílařskou elitu. Letos má na svém kontě tři starty. V dostihu II.kategorie v Mostě zvítězil a vzrůstající formu potvrdil 2.místem v listed dostihu v Bratislavě. Dalším nováčkem v jedničkové společnosti je tříletý Starbuck (ž.G.Hind). Ve světě velkých dostihů se teprve rozkoukává, ale po trojkovém triumfu v Chuchli se dokázal umístit na 5.místě v dostihu I.kategorie. Je sice zvýhodněný příznivou váhou, ale vítězství by bylo překvapením.

K dalšímu vrcholu bude patřit tradiční Lázeňská míle spol. Firo-Tour, a.s. a Vadu Plus, s.r.o. Dostih pyšnící se historií zasahující do 30.let minulého století pro letošek sice klesl mezi zkoušky II.kategorie, na zajímavosti ale rozhodně netratí. Naopak. Otevřel se tím většímu počtu koní. Startovní boxy se zaplní maximálním počtem dvanácti účastníků. Bude chybět fenomén posledních čtyř let Sharpour a tak se cesta k triumfu otevře dalším. V převaze importů se představí pouze dva čeští odchovanci. Šance letos v jedničkové společnosti druhého Dubléra (ž.P.Foret) se dají těžko odhadovat. Hnědka Old Story (ž.M.Zatloukal) je pravidelnou tváří karlovarských mítinků. Nutno dodat, že úspěšná. V posledních dvou letech se zde představila pětkrát, dvakrát vyhrála a třikrát se umístila do 4.místa. Umí podat výborný výkon a řadí se mezi adepty na nejvyšší příčky. O přední místa by měla bojovat vyrovnaná skupinka prověřených jedničkových koní, jakými jsou Ergiyas (ž.M.Srnec), Rabbit King (ž.J.Verner), Vittorino (ž.J.Rája), Romane Conti (O.Velek) a v případně vzestupné formy také Addison (L.Fedorowiczová). Moonglas (ž.J.Chaloupka) letos ve Varech již triumfoval, ale nyní by mu největším soupeřem mohla být nejvyšší nesená hmotnost. Koněm pro překvapení je ve Francii třikrát umístěná Inbaileysfootsteps (ž.L.Kasal) a nejstarší účastník Wonder Horse (ž.R.Koplík), který v posledních dvou startech naznačil výrazný vzestup formy. Po delší zdravotní přestávce se do závodního kolotoče vrací Bright Sand. V sedle někdejšího vítěze Kritéria tříletých v Ebreichsdorfu a pátého v rakouské Velké jarní ceně se divákům představí Kenneth Paul Pattinson. Šestatřicetiletý Angličan začínal kariéru žokeje u renomovaného trenéra Sira Michaela Stouteho, pro kterého zároveň vyhrál jako učeň svůj první dostih. Podobně jako Gary Hind, jenž v dostihu povede hnědku Dardenelles, je zcestovalým světoběžníkem. Dříve než se jako stájový jezdec u trenéra Wernera Glanze usadil v Německu, sbíral úspěchy v Irsku, Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Česko - Slovensku.

Další sympatickou novinkou nedělního odpoledne bude instalace velkoplošné obrazovky, na které návštěvníci budou moci sledovat průběh dostihu v přímém přenosu i na opakovaných záběrech po doběhu.

Začátek dostihového odpoledne je plánován na druhou hodinu odpolední a úvodní dostih bude odstartován o 30 minut později.

Program:
14.30    Cena spol. LOKO TRANS, s.r.o. (V.kat.,1.400m)
15.00    Cena spol. REALISTIC, a.s. a PHOENIX ZEPPELIN, s.r.o. (III.kat.,1.200m)
15.30    Cena spol. ESTRELLA, s.r.o. (III.kat.,2.000m)
16.00    Cena města Karlovy Vary – Mem. Josefa Dolejšího (I.kat.,2.000m)
16.45    Cena spol. RABBIT Trhový Štěpánov, a.s. (IV.kat.,2.400m)
17.15    Lázeňská míle spol. FIRO-TOUR, a.s. a VADU PLUS, s.r.o. (II.kat.,1.600m)
17.45    Cena STÁJE JASNÁ (IV.kat.,1.600m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.