Dostihovou dráhu pro Velkou pardubickou České pojišťovny poničil neznámý útočník

Neznámý vandal poškodil jen pár dní před startem Velké pardubické České pojišťovny dostihovou dráhu pardubického závodiště. Neznámou látkou „spálil“ trávu na několika místech, mimo jiné na doskoku Taxisova příkopu či v cílové rovince. Představitelé závodiště odhadují škodu na 100 000 korun. Případem se zabývá Policie ČR. Představitelé závodiště přesto věří, že víkendové dostihy proběhnou podle plánu.

Podezřelé žloutnutí trávy v některých částech dostihové dráhy zjistili zaměstnanci Dostihového spolku Pardubice v pondělí 3. října. Navzdory zavlažování a intenzivní péči se stav dráhy stále horšil. Ve středu 5. října se už začaly zřetelně rýsovat další poškozené plochy. „Byli jsme si proto už jistí, že se jedná o záměrné poškození dráhy třetí osobou. Odborníci se shodují na tom, že dráha byla pravděpodobně poškozena nějakým herbicidem,“ říká ředitel Dostihového spolu Petr Buchal.

Zcela spálená byla tráva na Irské lavici, značně poškozená byla i cílová rovinka, doskoky Taxisova příkopu, Havlova skoku a Velkého vodního příkopu. „Jsem doslova otřesená tím, co se stalo. Nedovedu si představit, jak je někdo schopný něco takového udělat. Byla jsem se přímo na závodišti podívat. Věřím, že se podaří viníka najít a zároveň, že jeho útok v žádném případě nenaruší chod Velké pardubické a nepoškodí skvělé jméno tohoto dostihu,“ říká primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Případ už od středy šetří kriminalisté Policie České republiky, kteří také odebrali vzorky z poškozených míst na odbornou expertizu. „Odhad škody je přibližně sto tisíc korun. Není ovšem jisté, jestli je současný stav konečný, nebo jestli se postupně budou objevovat další poškozená místa. Děláme teď ovšem vše pro to, aby byla dráha připravená na víkendové dostihy. Její stav bude ještě muset schválit komise Česká asociace steeplechase,“ vysvětluje provozní ředitel Dostihového spolku Michael Pejčoch.

Na odstraňování škod v současné době intenzivně pracují zaměstnanci Dostihového spolku, ve spolupráci se Službami města Pardubic. „Během dnešního dne nasadíme na závodišti maximum lidí. Musíme totiž využít dobrého počasí. Pomůžeme například se sečí a údržbou dráhy a pokusíme se upravit poškozené trávníky tak, aby byly pro dostihy použitelné,“ popisuje Lea Tomková ze Služeb města Pardubic.

Seznam poškozených míst:

Cílová rovinka – v délce cca 400 metrů, jsou na ni vypálené tři příčné pruhy, téměř v celé délce jsou další podélná poškození a několik menších defektů je v oblouku dráhy před cílem

Irská lavice – skok je téměř celý spálený

Taxisův příkop – na jeho doskoku jsou vypálené dva kruhy o průměru cca tři metry

Havlův skok – linie odumřelé trávy za Havlovým skokem

Linie odumřelé trávy za Havlovým skokem

Velký vodní příkop – v doskokové části jsou za příkopem vypálené dva ohraničené kruhy

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.