Dostihovou sezonu v sobotu zahájí evropští šlechtici

V sobotu se karlovarští dostihoví fanoušci dočkají nové sezony. Do areálu se po roce vrátí dámy ve slušivých róbách i v nejroztodivnějších kloboucích a páni ve fracích a cylindrech. Sportovně-společenská událost, součást karlovarského setkání evropské šlechty, je především u veřejnosti populární a hojně navštěvovaná. Na diváky opět čeká kromě tradičního dostihu šlechticů na dřevěných koních také soutěž o nejkrásnější dámský klobouk. Originální cenu pro vítězku, skleněný klobouk, vyrobil Lukáš Jabůrek, designer a umělecký ředitel ze sklárny Moser.

Hlavním dostihem sedmidílného programu bude Jarní cena (Frühjahrspreis) Fredericks & von der Horst (II.kat., 2.000m), poprvé přístupná pouze tříletým koním. To znamená, že uvidíme plnokrevníky, kteří by měli během sezóny prokazovat své kvality v nejvyšších sférách. Převážná většina z desítky startujících je hlášená do letošních klasických dostihů.

Jedním z nejvážnějších adeptů na vítězství bude hnědák Aldzarb (ž.B.Murzabayev). Nesporné kvality ukázal již jako dvouletý. Svůj životní debut, shodou okolností na zdejší dráze, proměnil ve vítězství. V následných dvou startech, v dostihu II. kategorie a především v zářijovém Gerschově memoriálu, skončil druhý. Svěřenec trenéra A.Šavujeva je prozatím pasován mezi favority letošního Českého derby. Ani v sobotu by tedy v souboji o prvenství neměl chybět. Do Derby i podzimního St.Legeru je hlášen domácí odchovanec Fabrisco (ž.J.Rája). V minulém roce startoval čtyřikrát a pokaždé dosáhl na dotace. V testech III.kategorie získal třetí a čtvrté místo a dvakrát doběhl jako druhý. Letos má na svém kontě jeden zahřívací start ve čtyřkové společnosti, který proměnil v prvenství. Stejný program pro letošní sezónu naordinoval polskému rodákovi Napastnikovi (ž.P.Foret) trenér M.Lisek. Zástupce známých a úspěšných barev DS Pegas se zatím představil dvakrát v mílových dostizích III.kategorie, kde jednou zvítězil a jednou doběhl na 2.místě. Vítězně se začátkem dubna prezentoval při svém prvním životním startu Sanok (ž.M.Havelková). V tom samém dostihu obsadil za Sanokem čtvrtou příčku debutující Fawatheeq (ž.M.Zatloukal), osmou Glavalino (K.Hlubučková) a třináctou Rabbit Zamindarman (M.Demo).  Jedinou zástupkyní něžného pohlaví na startu je do Derby a Oaks hlášená Jessi (ž.V.Korečková), majitelka tabulového doběhu ve čtyřkovém testu dlouhém 1.800m. Svěřence trenéra J.Váni Ringmastera (ž. J.Verner) a Touch Of Geniuse (ž.J.Šafář), adepty pro účast ve Velké jarní ceně, Derby i St.Legeru, v sobotu čeká dostihový křest.

 

Zajímavá společnost se sešla také ve dvoukilometrové Ceně Stollbert - dostih Architektů. 

Spadá sice do III.kategorie, ale zúčastní se ho kvalitní koně, kteří patří mezi tuzemskou elitu. Stačí zmínit pětiletou ryzku Ley Percy (ž.B.Murzabayev), někdejší premiantku slovenské Jarní ceny klisen, Ceny Arvy, Slovenského a Rakouského Oaks. Její rok mladší soupeřka Money For Danny (ž.J.Šafář) absolvovala několik startů nejvyšší kategorie. V loňském Memoriálu R.Deyla skončila třetí, v Oaks šestá. V aktuální sezóně má na svém kontě prvenství v dostihu III.kategorie. Dotované místo by tedy nemělo být nad její síly. Nepřehlédnutelný hnědák Barateus (ž.J.Rája) je loňským trojnásobným překážkovým vítězem, ale z výsledků je patrné, že nic ze své výkonnosti neztratil ani na rovinách.

 

Jediným překážkovým dostihem programu bude dobře obsazená steeplechase Frey Consulting (IV.kat., 3.500m). Naváže po roční odmlce na předchozí kvalitní výkony Skarabeus (ž.T.Boyer) a Torres Run (ž.L.Matuský)? Potvrdí Bazalka (R.Man) po triumfech na rovinách i na překážkách svoji třídu? Jak se bude dařit svěřencům Josefa Váni Letní Lásce (žk.V.Crha) a Timberovi (ž.D.Andrés)? Přidá k předchozím triumfům Rabbit Librettist (M.Kubík) nebo Makler (J.Henych) další? Dočká se vítězství Avec Charme (žk.J.Spáčil), nejstarší kůň v poli Elegant Devil (M.Liška) nebo na překážkách debutující Romane Conti (O.Velek)? Odpovědi budeme znát krátce po půl druhé odpolední.

 

VSTUP ZDARMA.

 

Sobotní program:

10.15   Cena města Karlovy Vary (IV.kat., 1.600m)

10.40   Dostih Order Of Innocence (IV.kat., 2.000m)

11.05   Stollbert – dostih Architektů (III.kat., 2.000m)

11.25   Dostih Sophie a Alexandra Schaffron (III.kat., 2.400m)

            přehlídka a vyhodnocení klobouků

12.30   Jarní cena Fredericks & von der Horst (II.kat., 2.000m)

            dostih šlechticů na dřevěných koních

13.30   Dostih Frey Consulting (steeplechase, IV.kat., 3.500m)

14.00   Dostih Karlovarského kraje (V.kat., 1.400m)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.