Dostihový den s Městskou policií – 8. Červnový pohár Agrobyškovice

Sezona v AUTO HASE PRAKU nezadržitelně spěje k vrcholnému derby-odpoledni (27. června) a poslední kapitolou před jeho termínem je tuto neděli (13. června) Dostihový den s Městskou policií. Hlavní položkou bude 8. Červnový pohár Agrobyškovice (I. k., 2400 m, 120 tis. Kč) – poslední přípravná zkouška právě pro adepty 90. FORTUNA Českého derby. Ve dvou dostizích se dále představí jezdecké naděje, na programu totiž bude tradiční mezinárodní utkání žáků ČR – Slovensko, již třetím dílem pak pokračuje seriál Schaumann pro dvouleté koně českého chovu. Celkem je připraveno osm rovinových dostihů s 92 koňmi a 33 jezdci.

Start prvního dostihu je ve 14 hodin, kdy také začne pestrý doprovodný program např. ukázek práce psovodů či jezdeckých oddílů městské policie. Pro nejmenší návštěvníky jsou opět připraveny jízdy na ponících zdarma a bohatý zábavný program v dětském koutku „Hříbátka“ – patronem je společnost Dino Toys, která do soutěží pro děti věnuje ceny.
 
Potvrdí Fabregas předchozí triumf?
Do posledního trialu pro vrcholný klasický dostih sezóny se postaví třináct koní, z nichž do samotného derby jich je momentálně přihlášeno sedm a trojice klisen, která v neděli poběží, aspiruje na start v červencovém Oaks. Favoritem 8. Červnového poháru Agrobyškovice zřejmě bude vítěz květnového Memoriálu dr. Frankenbergera z mostecké dráhy Fabregas (foto), který bude mít v sedle opět žokeje-šampióna Václava Janáčka, s nímž docílil obou dosavadních triumfů v kariéře. Svěřenec letos zatím nejúspěšnějšího rovinového trenéra Václava Luky mladšího reprezentuje stáj Bunty Team svého chovatele Miloše Vávry a patří ke špičce ročníku již od loňské sezóny, kdy obsadil třetí místo v Gerschově memoriálu Fondů Conseq Invest a těsnou druhou pozici v Pardubickém zimním favoritovi. Nadějný tandem na start posílá také Josef Váňa, v jehož přípravě jsou vítěz dvou menších dubnových dostihů a poté druhý v Memoriálu dr. Frankenbergera Malq (Estrella, ž. Lukášek) a zimní irský import Zarif (Köi Dent, žk. Vraj), jenž dosud se špičkou síly nezměřil a obsadil dvě druhá místa v dostizích třetí kategorie na trati 2200 metrů, tudíž se k plánovanému startu v derby posouvá postupnou „vytrvaleckou cestou“. Potenciál na start v blížící se klasice by měl prokázat také Lev, jenž koncem října rozdrtil nezvítězivší soupeře o čtrnáct a více délek, ale letos zatím triumfálně nenavázal, naposledy finišoval šestý v těsném doběhu slovenské Velké jarní ceny. Posilou by mu měl být švédský žokej-šampión Per Anders Graberg, kterého do Prahy v rámci letošního jara DS Pegas angažuje již podruhé, při své zdejší premiéře pomohl Skarabeovi k páté příčce ve Velké jarní ceně Holdingu Rabbit CZ. Se snahou o otočení klesající výsledkové úspěšnosti nastoupí také další dvojice, devátý z právě zmíněného prvního dílu Klasické trojkoruny Omnibus (Zdeněk Kavka, ž. Šafář) a po vítězném debutu dvakrát zklamavší Kremlin Star (Efros, ž. Chaloupka).

Zajímavým tandemem je dvojice místních debutantů: další polský nákup stáje Bača Palkovice Smoker (ž. Pišl) vloni ve Varšavě jednou vyhrál a pod vedením Františka Holčáka vyběhl až minulou neděli, kdy si na trati Starohájského kritéria v Bratislavě počínal velice aktivně a nakonec finišoval čtvrtý, tmavý hnědák slovenské stáje MPL Racing, jenž zároveň začíná výčet těch, jejichž jména mezi aspiranty FORTUNA Českého derby momentálně nejsou (termín posledního možného dohlášení je příští čtvrtek), Peer Cooper (ž. Srnec) ještě neodkryl karty, byť leccos naznačuje výsledek jeho jediného dosavadního startu – současné první místo v testíku nezvítězivších na trati 2200 metrů v Římě.

Valaši Pareto (Wrbna Racing, ž. Pavlíček) a Clint (Agrolipt ČR, ž. Koplík) zatím startovali shodně dvakrát v menších dostizích, nicméně první jmenovaný, primárně do budoucna chystaný na překážky, minule zapsal první výhru a nepřekvapil by dalším zlepšením.

Něžné pohlaví na startu hlavního nedělního dostihu zastupují druhá z loňské Pardubické zimní královny a letos premiérující Malona (Dr. Charvát, ž. Zatloukal), šestá z Memoriálu dr. Frankenbergera Azuretta (MEDIVA, Hlavatý) a dosud nikdy nad třetí kategorií nevyzkoušená Damonie (EKOFARMA Rybár, Foret).

Další program

14:00 – Memoriál Miloslava Nového (Cena Hippospolu) (IV. k., 1830 m)
V prvním dostihu mezinárodního utkání má největší šance pětiletý Gardes s momentálně nejúspěšnějším žákovským jezdcem Vrajem v sedle.

14:30 – Cena ČSOB (III. k., 1600 m)
Další dostih se čtrnácti aktéry, čtyřletý favorit Eso by měl čelit především kvartetu tříletých vítězů z letošního jara.

15:00 – Cena náměstkyně primátora ing. Marie Kousalíkové (hdcp IV. k., 1400 m)
Týden po těsném druhém místě by ve druhé položce žákovského utkání měla znovu o vítězství bojovat Icy Spicy.

15:30 – Cena Silnice Group (III. k., 1200 m)
Do třetího dílu seriálu Schaumann nastoupí osm koní, pět již startovalo, debutují dva synové výborného Tribal Instincta a nadějná Dorotka.

16:00 – Cena Tattersalls (IV. k., 1400 m)
Mezi čtrnácti nezvítězivšími tříletými může trefit do černého bělouš Moonglas.

16:30 – Cena British Bloodstock Marketing (II. k., 1400 m)
Držitel několika umístění z nejvyšší kategorie Golden Eagle bude favoritem v kvalitní osmičlenné sestavě.

17:30 – Cena Doncaster Bloodstock Sales (hdcp IV. k., 2800 m)
Na supervytrvalecké trati se může prosadit nenápadný, ale spolehlivý Honey Bunny.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.