Dostihový festival 2014: Velká premiéra a velký comeback

Neděle 21. září je datem jednoho z nejdůležitějších bodů letošní české termínové listiny – jako patnáctá kapitola sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle se pod záštitou primátora hl. m. Prahy Tomáše Hudečka koná Dostihový festival, v jehož rámci se uskuteční šestatřicáté ročníky dvou nejprestižnějších srovnávacích zkoušek tříletých a starších koní. Velká cena hl. m. Prahy CK Martin Tour (1600 m) i Velká cena českého turfu (2400 m) mají každá dotaci 400.000 Kč a na startovní listině devítku výborných účastníků. Celkem se uskuteční osm dostihů, na startovních listinách figuruje 74 koní a 24 jezdců a - POZOR - začátek programu je již ve 13 hodin.

Ve Velké ceně hl. m. Prahy CK Martin Tour se v ČR poprvé představí nový svěřenec Arslangireje Šavujeva, světoběžník Limario, jehož soupeři budou špičkoví tuzemští mílaři Chardonney Tcheque, Kendy, All the Evil či Rabbit Motivman.

Limario: vítěz německé Ceny zimního favorita 2012 (Gr.3), sedmý v Německém derby (Gr.1), letos šestý v dubajské Godolphin Mile (Gr.2) a osmý v singapurském International Cup (Gr.1), v ČR poprvé (foto: turf-times.de)

Chardonney Tcheque: dvanáctinásobný vítěz vč. Velké jarní ceny 2011, letos ve třech startech neporažen

Kendy: desetinásobný vítěz vč. posledních tří ročníků Velké ceny BBAG

All the Evil: sedminásobný vítěz, vč. VC Prahy 2012

Rabbit Motivman: pátý z loňského Českého derby, vítěz loňské Ceny města Karlovy Vary

Nyani Tomba: vloni čtvrtý v rakouské Velké jarní ceně i VC Prahy, z posledních jedenácti startů jeden vyhrál a desetkrát se umístil

Almond Magic: nejvýkonnější nezvítězivší kůň, držitel patnácti umístění z dostihů nejvyšší kategorie

Just Fly: šestinásobný vítěz, někdejší držitel rekordu dráhy ve Varšavě

Samruk: čtyřnásobný vítěz a drižrel tří umístění v dostizích nejvyšší kategorie

 

Trenér favorita A. Šavujev (pro Dostihový svět): „Je to určitě vynikající kůň, má velkou třídu, ale taky velké problémy. Z Dubaje a Singapuru přišel ještě víc poničený, než v minulosti chodili koně Ramzana Kadyrova. Pořád si nejsme úplně jistí, jak na tom nyní zdravotně bude, ale pokud by ho nic netrápilo, měl by se tu poprat o vítězství.“

 

Startovní listinu Velké ceny českého turfu ozdobilo dodatečné přihlášení skvělého vytrvalce Donna Hallinga, kterého vyzvou výborní tříletí zástupci New Attack s Aztekem, Mister Westminster nebo Saltanat.

Donn Halling: sedminásobný vítěz vč. italského St Leger 2012 a pražského Zlatého poháru 2012, v ČR dosud neprohrál a představí se tu po dvouleté odmlce (foto: TMM)

New Attack: druhý z letošního St Leger, šestý z Českého derby

Aztek: třetí z letošního St Leger

Mister Westminster: loňský vítěz VC českého turfu i Ceny prezidenta republiky

Saltanat: vítězka loňského Oaks a letošního Zlatého poháru v Bratislavě

Paan: dosud nezvítězivší, třikrát umístěný ve Francii, naposledy třetí v bratislavském Zlatém poháru

Sapsiree: vloni umístěná ze čtyř klasických dostihů klisen ve třech různých zemích

Castellon: třetí z letošní Velké jarní ceny v Rakousku

Lust: šestinásobná vítězka, vytrvalkyně, úspěšná zejména na bratislavské dráze

 

Trenér favorita V. Luka (pro Dostihový svět): „Pro Donna Hallinga sice nemluví fakt, že nastoupí jen dva týdny po předchozím startu ve Švýcarsku, na druhé straně ale nějaký prostor, aby se dal dohromady, tady byl, a měl by to zvládnout. Navíc se vrací na velkou dráhu poté, co minulé starty musel jít spíš na takových kolotočích, které mu až tak neseděly.“

 

Nejvíc startů během dne absolvuje trojice žokejů, bojujících o nejvyšší příčky v šampionátu CK Martin Tour Cup, Jiří Chaloupka a Jaromír Šafář nastoupí sedmkrát, Bauyrzhan Murazabyev šestkrát. Za nimi následuje trojice s pěti nedělními angažmá, a tu tvoří obě nejúspěšnější ženy letošní sezóny, které ovládají čelo NIKON Ladies Cupu, Martina Havelková s Kateřinou Hlubučkovou a také úřadující slovenský šampión Zdenko Šmida.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.