Dostihový infoservis: 61. Jarní cena klisen Alavis

Magnetem šesté kapitoly dostihové sezóny v Praze-Velké Chuchli byl první klasický test letošního roku, 61. Jarní cena klisen Alavis (listed, 1600 m, 3l. klisny, 800 tis. Kč). Na jejím startu se sešlo třináct účastnic, proti tuctu nejlepších zástupkyň domácích stájí přicestovala německá Butterfly Lady, s cílem obhájit pro svého trenéra Andrease Wöhlera loňský úspěch ryzky Picobelly.

Výsledky
 
Butterfly Lady před domácími

Od úterního uzavření startovní listiny byly za dvě de facto jediné kandidátky na triumf považovány právě Butterfly Lady a suverénka přípravné Velké ceny autodopravy František Vlk (Memoriál Rudolfa Deyla) Rabbit Zamindar. Počáteční sázkové kurzy preferovaly ryzku stáje Rabbit Trhový Štěpánov (2,25:1 proti 2,5:1), ale během nedělního odpoledne se poměr otočil (2,5:1 proti 2:1) a jako "pari" favoritka odstartovala tmavá hnědka v barvách Stall Titan. Žokej Eugen Frank svou partnerku umístil za střed kompaktního pole, které v jen průměrném tempu vedla outsiderka Crespigny před Cantridarou, Trinity a Mayflower, jež byla při vbíhání do lahovického oblouku poškozena tísněním a zcela vypadla z rytmu. Rabbit Zamindar, vyběhnuvší z posledního startovního boxu, měla protilehlou rovinu všechny soupeřky před sebou, ale v oblouku ji žokej Srnec netakticky pátou stopou začal posouvat k čelu, takže druhá favoritka rozdala soupeřkám dobrých třicet metrů. Frank naopak Butterfly Lady provedl polem jen kam to šlo a na důraznější zrychlení počkal až do dlouhé rovné koncovky. Na jejím počátku se pole podle očekávání roztáhlo do šířky a Butterfly Lady pohodlně dokončila postup do čelní linie, načež z ideální pozice zaútočila, ještě před polovinou cílové roviny převzala vedení a i když ze sebe Rabbit Zamindar vydala vše, už ji k sobě nepustila. Německá aktérka vyhrála jistě o délku a tři čtvrtiny ve slabém čase 1:42,93. V samém závěru se před Rabbit Zamindar posunula ještě jiná ryzka Oniris (Wrbna Racing, 8:1), kterou žokej Gary Hind domanévroval o hlavu na druhé místo. Na dalších čtyřech dotovaných pozicích docválaly prakticky očekávané klisny, které v dubnu obsadily první polovinu výsledkové listiny přípravné zkoušky - čtvrtá skončila Trinity (12:1), pátá zlepšená Sorbetiere (14:1), šestá loňská juniorská šampiónka Magma (5:1) a sedmá Dánská Princezna (50:1).

Butterfly Lady (ž. Frank) vítězí v Jarní ceně klisen Alavis.

Butterfly Lady (ž. Frank) vítězí v Jarní ceně klisen Alavis.

Další dění:

Úvodní Cenu přípravku Alavis Dual (hdcp IV. k., 2200 m) vyhrál stylem start-cíl nízko zatížený čtyřletý Mools stáje LiRa, v jehož sedle si letošní první triumf připsala amtérka Fedorowiczová.

Cenu přípravku Alavis Triple Blend (IV. k., 2400 m) pro tříleté nezvítězivší ukořistil ve vyrovnané koncovce tří koní, navzdory několikanásobnému tísnění soupeřkou, favorizovaný valach stáje Gabriela-Trachtová, bratr třetího z loňského Staropramen Českého derby Dupla Dekolt s žokejem Janáčkem.

V Ceně časopisu Jezdectví (III. k., 2400 m) pro starší koně pokračovalo úspěšné jaro trenéra Zdeňka Mimry (zatím tři první a tři druhá místa ze šesti startů), když pohodlným triumfem vstoupil do sezóny jeho pětiletý svěřenec Nakuru, valacha stáje Syndikát 2007 vedl žokej Chaloupka.

Cenou Linde Material Handling (III. k., 1000 m) začal osmý ročník seriálu Schaumann pro dvouleté koně českého chovu a vítězkou se po boji o půl délky stala nejmladší z půltuctu účastníků, hnědka stáje Vrba Rokytnice Slavičín Irenka s žokejem Rájou. 

Že i v nejkratším sprintu se dá útočit ze zadních pozic dokázal proti favoritům, kteří přepálili počáteční tempo, žák Verner, pod nímž Cenu Sabe (hdcp II. k., 1000 m) vyhrál nejméně zatížený čtyřletý valach stáje Challenger Horse Sagitárius.

V Ceně SČADJ (IV. k., 1600 m) pro amatérské jezdce dosáhli prvních triumfů svých kariér čtyřletý valach stáje Vabank - jezdecké potřeby Along, jenž startoval pojednadvacáté v životě, a Jindřich Fabris, který triumfem završil druhou desítku startů.

A druhou desítku, ale letošních vítězství na českých drahách (!!), pak v závěrečné Ceně přípravku Alavis Celadrin (III. k., 1400 m) zaokrouhlil žokej-šampión Václav Janáček v sedle šestiletého tmavého hnědáka stáje Red Arrows Locarna, jenž se na dráhu vracel po tříleté dostihové přestávce.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 17.5. od 14 hodin - 88. Velká jarní cena Holdingu Rabbit CZ
 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.