Dostihový infoservis: 88. Velká jarní cena Holdingu Rabbit CZ

Hlavním bodem nedělního Dostihového dne RABBIT CZ je vrchol celého jarního období dostihové sezóny, 88. Velká jarní cena Holdingu Rabbit CZ. Letošního ročníku prvního dílu klasické trojkoruny se na trati 1600 metrů o celkovou dotaci 1,2 miliónu korun zúčastní dvanáct tříletých hřebců a valachů. Kvalita startovního pole je značná, jedna z nejvyšších za poslední léta a plně koresponduje s tím, že tato zkouška je vůbec prvním míliónovým dostihem českého sezónního kalendáře 2009. Rámcový program tvoří sedm atraktivních rovinových dostihů, především sprinterská Cena České pojišťovny (I. kategorie) na 1200 metrů, ale velmi zajímavá jistě budou i čtyři vyrovnaná handicapová klání a nové talenty mohou odhalit jak testík dvouletých s deseti debutanty, tak i měření sil dosud nezvítězivších tříletých koní.  


Startovní listiny
 
Silná domácí opozice dalšímu "německému titánovi"

Před týdnem vyhrála Jarní cenu klisen Alavis zástupkyně německé Stall Titan Butterfly Lady, ale její kolega Caerleon Wind by měl mít s jedenácti špičkovými hřebci a valachy českých stájí více práce, i když jej přijede podpořit německý žokej-šampión z posledních dvou sezón, populární panamský rodák Eduardo Pedroza. Úroveň domácí sestavy by totiž měla být výrazně vyšší, než tomu bylo před týdnem. Realizační týmy v dubnu vybíraly z dvou základních variant přípravných zkoušek, v Praze a Bratislavě. Ve slovenské Ceně trojročných žrebcov (1700 m) dominoval nový import stáje Bača Palkovice, šampión loňských dvouletých koní v Polsku Age of Jape, nového svěřence Františka Holčáka, usilujícího o rekordní sedmý triumf v historii tohoto dostihu, i v Praze pojede rutinovaný žokej Jean-Pierre Lopez. Třetí na petržalské dráze finišoval nejlepší český dvouletý hřebec Arcibaldo stáje Wrbna Racing, v jehož sedle bude světoběžník s českým domovem Gary Hind, a šesté místo tam obsadil vítěz říjnové Ceny zimního favorita Strike Sportu Maribor, bělouše stáje Martin Tour & MIKO Racing, kterého před letošní sezónou převzal od maďarského trenéra Ribárszkiho chuchelský kouč Michal Lisek, povede žokej Jiří Chaloupka.

Zatím naprosto suverénní žokej Václav Janáček, jenž díky neuvěřitelným dvaceti vítězstvímim za prvních šest víkendů sezóny s obrovským náskokem vede průběžné pořadí CK Martin Tour Cupu - šampionátu rovinových jezdců, bude v sedle lehkého vítěze pražské předzkoušky: robustní valach stáje Zámecký vrch Iryklon s přehledem vyhrál Velkou cenu LBBW Bank CZ (Memoriál prof. Michala, 1400 m) o dvě a čtvrt délky před jediným nezvítězivším aktérem nedělního magnetu, ale i tak příslušníkem ročníkové špičky God Bless You (ž. Rája, CK Martin Tour), za nímž o tři čtvriny délky finišoval Heat Set (ž. Radek Koplík) letos hodně úspěšně zahájivší stáje Martin Wolf-Clint. Další dvě délky zpět obsadil pátou příčku tmavý hnědák DS Pegas, stříbrný v loňské Ceně zimního favorita Strike Sportu Blesk, do jehož sedla byl nyní angažován irský žokej Liam Keniry.

Kvartet účastníků se však oběma tradičním testovacím termínům vyhnul a představil se v jiných dostizích chuchelského jara: zatím nejúspěšnější stáj sezóny a sponzora dostihového dne Rabbit Trhový Štěpánov zastupuje suverénní vítěz čtvrté kategorie (Cena Velké Chuchle, 1400 m) z letošní první neděle Rabbit Shinko (ž. Srnec), barvy stáje Racing Club Salvator bude hájit pohodlný vítěz trojkového testíku (Cena dostihových sázek ve Fortuně) z druhé dubnové neděle Double Rubble (ž. Lukášek), na nejvyšší klasické scéně debutující mladý jezdec Petr Foret povede hnědáka stáje Orling Step By Step, který před měsícem lehce vyhrál ve čtvrté kategorii (Cena Japy), a jeden z nejzkušenějších žokejů ve startovním poli, který před týdnem získal 300. rovinové vítězství kariéry, Dušan Andrés bude partnerem valacha stáje Quartis Marl Bora, jenž do sezóny vstoupil jako poslední ze všech dvanácti adeptů, nicméně to před dvěma týdny v mílovém dostihu druhé kategorie (Cena Dopravního podniku Praha) byl vstup vítězný.
 
Další program
14.00 - Cena Profi Auto, a. s. (hdcp IV. kat., 1800 m): dubnové tříleté vítězky Trinity a Rhapsody in Blue poprvé proti zkušenějším soupeřům.
14.30 - Cena DZS Struhařov, a. s. (hdcp III. kat., 1800 m): odveta dvojice tříletých Eso - Rabbit Lend, i oni budou mít premiéru ve společnosti starších koní.
15.00 - Cena Jatek Český Brod, a. s. (hdcp II. kat., 1600 m): v dalším vyrovnaném handicapu by jarní formu mohl znovu využít Asijský Tygr.
15.30 - Cena Mydlářky Benešov, a. s. (III. kat., 1000 m): deset dvouletých debutantů i s původově zajímavým anglickým rodákem Rabbit King''s Best .
16.00 - Cena České pojišťovny, a. s. (I. kat., 1200 m): kvalitní devítka startujících sprinterů a první nedělní představení Eduarda Pedrozy.
17.05 - Cena Josef Chejn, spol. s r. o.  (IV. kat., 1600 m): šestnáct tříletých adeptů na první životní triumf, do sezóny prvně "vjede" tmavý hnědák Oranzovy Expres.
 17.35 - Cena DUX - Josef Chejn (hdcp IV. kat., 1400 m): mírnou favoritkou ryzka Parodie, v plně obsazeném poli i druhý z Českého derby 2002 College Classic.

Termíny dostihové sezóny 2009 na závodišti Praha-Velká Chuchle:

17.5. - 88. VELKÁ JARNÍ CENA HOLDINGU RABBIT CZ
24.5. -  60. Velká květnová cena - začátek ve 13.30 hodin
31.5. - 58. Velká červnová cena SKANSKA DS
7.6. - 7. Červnový pohár
21.6. - 89. ČESKÉ DERBY
28.6. - Letní handicap Agro Byškovice
30.8. - 64. TATTERSALLS ST. LEGER
6.9. - 73. Gerschův memoriál Fondů Conseq Invest
13.9. - Zlatý pohár EŽ Praha
20.9. - Dostihový festival (31. Velká cena Prahy CK Martin Tour, 31. Velká cena českého turfu)
27.9. - 88. Svatováclavská cena Renault
4.10. - 71. Cena zimního favorita Strikesportu
18.10. - 7. Memoriál Harryho Petrlíka
25.10. - Finále 8. ročníku seriálu Schaumann
1.11. - 90. Cena prezidenta republiky HIC & Services
ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZÓNĚ 2009:
duben - září říjen listopad 14:00 13:00 12:00
VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZÓNĚ 2009:
děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod) zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu 120 Kč
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu na DERBY-DEN (21.6.2009)
součástí této vstupenky je Dostihový program.
200 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka)
tato vstupenka platí na všechny dostihové dny sezóny 2009 pořádané v Praze-Velké Chuchli společností TMM
900 Kč
Klub Patriot
celoroční zlevněná vstupenka pro seniory (věk v roce 2009 - 60 let a více)
200 Kč
držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem zdarma
držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s ostatními platnými kupóny, mládež do 18 let, studenti 60 Kč
 
 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.