Dostihový svět: Kolesa - Vocásková ukončila Váňovu hegemonii

V sobotu se na závodišti v Kolesách u Kladrub uskutečnil předposlední dostihový den letošní tuzemské dostihové sezóny. Leitmotivem tohoto odpoledne byly především souboje o šampionáty, zejména o jezdecký rovinový Lázně Poděbrady Cup a trenérský překážkový Nutrin Cup.

Mezi rovinovými jezdci obhájce loňského vítězství žokej Jaromír Šafář díky dvěma triumfům se svěřenci Tomáše Hurta otočil poměr sil s Janem Rájou a před posledním dostihovým dnem příští týden v Mostě vede o jedno vítězství. Letošní tuzemská překážková sezóna v Kolesách skončila a díky triumfu tříleté Famous Valley (S. Ferhanov) v předposledním dostihu - Ceně firmy Dadrus Karel Dachovskýpo dvaadvaceti letech loňská rovinová trenérská šampionka Helena Vocásková ukončila hegemonii Josefa Váni mezi překážkovými trenéry. Nad překážkami se dařilo i již jistému jezdeckému šampionovi Marcelu Novákovi, který zvítězil dvakrát - stejně jako Josef Bartoš, jenž se díky tomu v šampionátu posunul na konečné třetí místo.

Úvod sobotního odpoledne v Kolesách obstarala trojice rovinových dostihů. Ve dvou z nich triumfoval žokej Jaromír Šafář se svěřenci trenéra Tomáše Hurta a vrátil se tak na čelo průběžného pořadí jezdeckého šampionátu Lázně Poděbrady Cup. Nejprve v supervytrvalecké Ceně obce Kladruby nad Labem (V. kat., 3+, 2 900 metrů, 30 000 Kč) po boji triumfoval s Best Boxem o nos před Mizurim vedeným jeho největším sokem v boji o šampionát žokejem Janem Rájou. Nasledně pak s druhým nejvíce zatíženým Daltonempohodlně jeden a čtvrt délky před Zeldou (ž. Havelková) ovládl handicap Cenu společnosti "Dům u černého koně" (V. kat., 3+, 2 200 metrů, 15 000 Kč). Oba tyto dostihy oddělovala mílová Cena společnosti Premin (IV. kat., 3+, 1 600 metrů, 30 000 Kč), v níž se s bohatou kariérou v pětasedmdesátém životním stratu loučil dvanáctiletý veterán Tulum (am. Fabris) pro Syndikát 2007 připravovaný trenérem Zdeňkem Mimrou - loučení to bylo vítězné, když Tulum nejprve využil svých schopností vytočit i ostrý oblouk těsně po bariéře, v závěru pak ustál tlak koní z druhého sledu a zvítězil jistě o půl délky před dotírajícím Monte Christem (Florian).

V překážkové části programu trenér Josef Váňa živil šanci na zisk třiadvácátého konsekutivního šampionského titulu až do předposledního dostihu odpoledne a zároveň i letošní tuzemské překážkové sezóny. V proutěnkářské Ceně firmy Dadrus Karel Dachovský (pp V. kat., 3l., 3 000 metrů, 30 000 Kč) dvojice jeho svěřenců Fly Filo Fly (Boekhout) a Rozina (ž. Kratochvíl) od startu diktovala poctivé tempo, avšak v závěru nedokázala odolat stupňovanému tempu Helenou Vocáskovou připravované Famous Valley, kterou k jistému jeden a čtvrt délkovému triumfu před Fly Filo Fly dovedl Váňův pracovní jezdec Sertash Ferhanov, jinak druhý můž překážkového jezdeckého šampionátu. Již jistý překážkový šampion žokej Marcel Novák v sobotu zvítězil dvakrát, když v Ceně dostihové stáje 3 Hearts (stch cc V. kat., 4+, 3 500 metrů, 30 000 Kč) vítězně provedl cílem svěřence Radka Žaluda Cherriese a v hlavním dostihu odpoledne Ceně Jockey Clubu ČR (stch cc III. kat., 5+, 4 000 metrů, 80 000 Kč) i Pavlem Polesem připravavaného Starbucka. Zbývající dva dostihy se staly kořistí žokeje Josefa Bartoše, který si díky vítězstvím se svěřencem Jany Novákové Tamasem v Ceně společnosti Nutrin (stch cc IV. kat., 4+, 3 700 metrů, 50 000 Kč) a s Lubošem Urbánkem připravovaným Lamumem v závěrečné Ceně společnosti Tepostop Přelouč (pp IV. kat., 4+, 3 300 metrů, 50 000 Kč) zajistil třetí příčku v šampionátu, když předstihl Jana Odložila.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.