Dostihový svět: Lysá nad Labem - Theophilos obhájil loňský triumf

Svátek práce na 1. máje je tradičním termínem dostihového dne na závodišti v Lysé nad Labem, který vrcholí Prvomájovou steeplechase, jejíž historie, tentokrát přímo pod patronátem města Lysá nad Labem, letos napsala svou 56. kapitolu. V poli šesti koní loňský triumf obhájil valach Theophilos v sedle s žokejem Janem Kratochvílem, pro kterého to byl pátý triumf v tomto dostihu v řadě za sebou. Vítěze pro stáj Dostihový klub iSport připravuje trenér Josef Váňa starší.

Theohilos zvítězil lehce o čtyři délky před Paretem (ž. Novák), třetí s odstupem patnácti délek finišoval vítězův tréninkový kolega Rabbit Hawk Wing (Boekhout). Vrcholy rovinového programu byly dva dostihy třetí kategorie - v kilometrovém sprinterském handicapu Cena Sportprogres se stylem start cíl prosadil domácí Epoch (ž. Verner), zatímco v o sedm set metrů delší Ceně společnosti Auto Opat po impozantním nástupu v oblouku do cílové roviny dominoval Hasan (Ferhanov).

Diktování tempa 56. ročníku Prvomájové steeplechase města Lysá nad Labem (stch cc I. kat., 5+, 4 200 metrů, 150 000 Kč) se ujal desetiletý ryzák Rabbit Hawk Wing (Boekhout). V prostředni fázi dostihu ho vystřídal nejstarší účastník dostihu Pareto (ž. Novák), avšak závěr dostihu patřil favorizovanému obhájci loňského vítězství - Theophilos zvítězil nikým neohrožován lehce o čtyři délky právě před Paretem, třetí Rabbit Hawk Wing měl odstup patnácti délek a další dvanáct na čtvrtém místě ztrácel poslední z kvarteta dokončivších koní Medic (ž. Liška).

Vrcholy rámcového rovinového programu byla dvojice trojkových dostihů. Chronologicky prvním z nich byl sprinterský handicap Cena Sportprogres (III. kat., 4+, 1 000 metrů, 45 000 Kč), ve kterém tentokrát svěřenci Tomáše Váni Epochovi (ž. Verner) vydržely síly až konce dostihu a prosadil se stylem start cíl jistě o dvě délky před Stormicem (ž. Laube), třetí s půl délkovým odstupem finišoval Pale Martini (Hrouda), vítěz zdejšího propozičně obdobného dostihu ze začátku dubna. Druhou trojkou úvodního odpoledne byla tradiční lysolabská "sedmnáctka" Cena společnosti Auto Opat (III. kat., 4+, 1 700 metrů, 45 000 Kč), kterou v poli jedenácti startujících odvodila Step Star (ž. Korečková), avšak v oblouku do cílové roviny přišel s pro soupeře nekceptovatelnou akcelerací svěřenec Heleny Vocáskové Hasan (Ferhanov) a výsledkem bylo jeho jeho velmi lehké devítidélkové vítězství právě před Step Star, třetí s odstupem dalších čtyř délek finišovala Lacorana (ž. Hlubučková).

Vedle hlavního dostihu byly na programu úterního odpoledne ještě dva další překážkové dostihy. Úvod celého odpoledne obstaraly Proutěné překážky Nutrihorse (pp IV. kat., 4+, 3 200 metrů, 50 000 Kč), které se staly kořistí favorizované Celeste (ž. Bartoš), jež zvítězila o devět délek před v průběhu dostihu aktivním Pacinem (ž. Novák), zatímco třetí místo se ztrátou tří a půl délky získal v tuzemsku debutující König Samur (ž. Kratochvíl). Ve Steeplechase společnosti Pragis (stch IV. kat., 4+, 3 700 metrů, 50 000 Kč) se stejně jako v hlavním dostihu prosadil svěřenec Josefa Váni a to Gibb's Beach (Boekhout), když o tři a tři čtvrtiny délky porazil Pat's Golda (ž. Bartoš), který na cílové pásce o nos předčil Rideri Crosse (Složil ml.).

Vítězné double v rámci odpoledne získal realizační tým němčické tréninkové centrály rodiny Vocáskových, když na Hasana v Ceně hotelu Olympionik (IV. kat., 4+, 2 200 metrů, 30 000 Kč) navázala Alegoria (Ferhanov), jež v napínavém souboji o vítězství o krk porazila Ludvíkem Harisem připravovanou Finále (žk. Sikorová), zatímco třetí s půldélkovým odstupem finišoval Rabbit Percy (ž. Laube). Ludvík Haris však nemusel smutnit, neboť i on se mohl radovat z vítězství, když se jím připravovaný tříletý Lombardino (ž. Rája) prosadil mezi svými vrstevníky na scéně Ceny společnosti Hradec (IV. kat., 3 l., 1 600 metrů, 30 000 Kč) a to dvě a půl délky před němčickou Gold Havanah (Ferhanov).

Zbývající část programu tvořily dva handicapy páté kategorie. Prvním z nich byl Handicap společnosti Pragitrans (V. kat., 4+, 1 300 metrů, 20 000 Kč), v jehož těsném doběhu se prosadil Jiřím Brožem připravovaný Seresco v jehož sedle svého premiérového vítězství dosáhla am. Zuzana Míčová, když po boji o tři čtvrtiny délky porazili většinu dostihu tempo diktující Bouřku (ž. Hlubučková), zatímco půl délky ztrácel třetí Zlomek (ž. Korečková). Tím druhým pak byl závěrečný Memoriál Václava Špačka (V. kat., 4+, 2 200 metrů, 20 000 Kč), v němž jistě o dvě a čtvrt délky před Miss Reemeyou (am. Kacerová) zvítězil Lady's Man (ž. Havelková) připravovaný Petrem Kantkem.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.