Dostihový svět: Mimoň - Třetí letošní hattrick Davida Lišky

Potřetí v letošní sezóně a počtvrté v kariéře zaznamenal žák David Liška v rámci jednoho dostihového odpoledne tři a více vítězství. Místem činu se tentokrát stalo závodiště v severočeské Mimoni, které hostilo první z kvarteta letošních dostihových dní. Aktuální lídr pořadí jezdeckého šampionátu Lázně Poděbrady Cup 2O18, letos dosáhl již třinácti vítěztsví a vede s náskokem osmi triumfů před Vendulou Korečkovou.

David Liška se představil ve všech pěti rovinových dostizích odpoledne s bilancí tři vítězství, jedno druhé a jedno třetí místo. Nejvýznamnějším z Liškových triumfů bylo vítězství v hlavním dostihu odpoledne, vytrvalecké Ceně Libereckého kraje, kterou s Golden Irene trenéra Allana Petrlíka ovládl dokonce v novém rekordu mimoňské dráhy na distanci 2 400 metrů 2:33,46.

První z tria Liškových triumfů přišel hned v úvodním dostihu Ceně města Mimoně (IV. kat., 3+, 2 000 metrů, 30 000 Kč), ve které k lehkému triumfu dovedl svěřence Allana Petrlíka Rabbit Focuse, jenž o dvě a půl délky porazil dubnového mosteckého vítěze Armanna (am. Machačová).  NásledovalaCena hotelu Valaška (IV. kat., 3+, 1 400 metrů, 30 000 Kč) a nejhorší Liškovo sobotní umístění, když v sedle Fantastic Lady finišoval „až“ třetí dvě délky za bojující dvojicí Rabbit Makfi (am. Grbavčicová) a Tetrarose (Hrouda), z nichž byl nakonec o půl délky úspěšnější prvně jmenovaný svěřenec Petra Juránka. 

Třetí dostih Cena firmy Maestoso Luna (IV. kat., 3 l., 1 800 metrů, 30 000 Kč) přinesl druhé Liškovo vítězství, tentokrát v sedle debutanta Orsonatrenérky Lenky Horákové. Orsona se dvakrát nepodařilo zavést do startovacích boxů a tak ho realizační přesměroval na závodiště nedisponující startovními boxy a vyplatilo se. Orson si v cílové rovině bez problémů poradil s favorizovanou Play Rockou (am. Zapletalová) a zvítězil jistě o dvě a čtvrt délky. V předposledním rovinovém dostihu sobotního programu handicapu Cena firmy Oma CZ a. s. (V. kat., 4+, 2 400 metrů, 20 000 Kč) předvedl velmi dobrý výkon Evou Staškovou připravovaný Wimbledon (ž. Koplík), který ve finiši soupeře odkázal do role statistů a zvítězil velmi lehce o sedm délek před Luciferem s Davidem Liškou.

Poslední ze svých vítězství si Liška schoval na hlavní dostih odpoledne Cenu Libereckého kraje (III. kat., 4+, 2 400 metrů, 45 000 Kč), ve které s Golden Irene trenéra Allana Petrlíka diktoval poctivé tempo rezultující v rekord dráhy a v závěru  kontroloval velmi lehké dvou délkové vítězství před Roonym(am. Fabris), třetí místo obsadil Cool Whiskey (Dygrýn).

Druhou, překážkovou část mimoňského odpoledne odstartovala Cena firmy Roko (stch V. kat.,5+, 4 600 metrů, 30 000 Kč), ve které se představili jen tři koně. Navzdory nízkému počtu startujících dostih nabídl zajímavou podívanou. Zhruba v polovině dostihu opustil sedlo Thálie Sertash Ferhanov a zbývající aktéři o vítězství bojovali až cílové roviny. Z triumfu se nakonec radoval Marcon (Odložil) trenéra Antonína Nováka, který porazil Zacharyho(Kubík) o dvě a tři čtvrtiny délky. Nejpočetněji obsazeným a zároveň i tím nejlépe dotovaným dostihem byla Cena firmy KM – Prona (stch IV. kat., 5+, 3 600 metrů, 50 000 Kč), která se stala kořistí svěřenky Radka Žaluda Cherries (ž. Novák), která zvítězila o dvě tři čtvrtě délky před Tamasem (am. Mikšovský).

Posledními body programu byly dva dostihy přes proutěné překážky – mezi staršími koňmi se v Ceně firmy Virgo - hutní materiál (pp V. kat., 5+, 3 100 metrů, 30 000 Kč) Sonyatta (ž. Novák) připravovaná Ivanem Kubem, zatímco mezi čtyřletými vrstevníky v Ceně firmy Delikan (pp V. kat., 4 l., 3 100 metrů, 30 000 Kč) triumf po boji s debutujícím Father Paulem (Dygrýn) vybojoval Čmelák (Odložil) z lotu trenéra Antonína Nováka.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.