Dostihový svět: Most: Historický počin Dally Hit

Mostecký Hipodrom v neděli přivítal letošní šestý dostihový den, jehož vrcholem byl 92. ročník jednoho z nejtradičnějších tuzemských rovinových dostihů - Českomoravské ceny, který se letos uskutečnil pod patronátem společnosti Bilfinger. Jednoznačnou favoritkou v poli deseti startujících byla obhájkyně loňského vítězství v tomto dostihu, loňský kůň roku, klisna Dally Hit (ž. Rája).

Svěřenka trenérky Ivany Pejškové tuto roli v dostihu také bezezbytku potvrdila, když zvítězila o dvě a půl déky před aktivní Efily (ž. Koplíková) a stala se tak prvním koněm, který od roku 1993, kdy se Českomoravská cena vrátila na distanci 1 400 metrů, dokázal svůj triumf zopakovat. Mužem rámcového programu byl bezesporu Jiří Chaloupka, který ke dvěma trenérským triumfům Dudlika a Viktorie Vally, jež oba odjel Adam Florian, přidal i jedno vítězství jako jezdec a v sedle svěřence Jaroslava Drlíka Sheikha Yerbutiho.

Na startu 92. ročníku Bilfinger Českomoravské ceny (I. kat., 3+, 1 400 metrů, 130 000 Kč) měl podobně jako v rakouském Freudenau v polovině září problémy svěřenec Ludvíka Harise Duke of Darehorse a do dostihu platně neodstartoval. Diktování tempa v poli zbývajících devíti koní se ujala dvojice Master of Gold (B. Ferhanov) a Efily (ž. Janáčková), v odlouku do cílové roviny se na čele osamostatnila svěřenka Zdena Koplíka, avšak záhy se k ní dotáhla obhájkyně loňského triumfu Dally Hit (ž. Rája) a po krátkém duelu dostih rychle rozhodla ve svůj prospěch. Dally Hit zvítězila jistě o dvě a půl délky před Efily, třetí s odstupem pěti délek cílem proběhl Hello Hobby (ž. Chaloupka), další jeden a tři čtvrtě délky zpět čtvrté místo vybojovala loňská vítězka Svatováclavské ceny Anitschka (ž. Havelková), když o hlavu zdolala Henrytheaeroplana (ž. Koplík).

Nejvýraznější postavou rámcového programu byl jednoznačně Jiří Chaloupka, jenž zaznamenal trenérský double, který okořenil jedním vítězstvím v roli jezdce. Prvním z jeho svěřenců, který v neděli na mosteckém Hipodromu dokázal zvítězil byl čtyřletý valach Dudlik (Florian), který jistě o jeden a tři čtvrtiny délky ovládl chronologicky druhý dostih programu handicap pojmenovaný Cena Dostihového klubu (III. kat., 3+, 2 000 metrů, 60 000 Kč). Ob dostih na svého tréninkového kolegu v dalším handicapovém dostihu Ceně Paramo (V. kat., 3+, 1 400 metrů, 20 000 Kč) navázala tmavá hnědka Viktorie Vally, taktéž s Adamem Florianem v sedle, jež díky drtivé koncovce na poslední chvíli o hlavu dokázala předstihnout užuž po vítězství sahajícího Lakara (žk. Liška). Oba tyto triumfy tvořící první double v trenérské kariéře Jiřího Chaloupky odděloval dvojkový handicap Cena JSB Match Diabolo (II. kat., 3+, 1 200 metrů, 90 000 Kč), v jehož těsné koncovce se prosadil svěřenec Jaroslava Drlíka Sheik Yerbouti v sedle s Jiřím Chaloupkou v roli žokeje, když po boji o krk předčil Stormica (ž. Andrésová).

Úvodním dostihem větrného nedělního mosteckého odpoledne byla Cena EBF (III. kat., 2 l., 1 600 metrů, 60 000 Kč), pro dvouleté nezvítězivší koně, jejichž otcové jsou registrováni v EBF pro příslušnou připouštěcí sezónu. Do startovacích boxů nevstoupil jediny hřebec na startovní listině Valentino Dancer (ž. Šafář) a do dostihu tak odstartovalo jen pět klisen. Přívlastku nezvítězivší se v tomto dostihu zbavila svěřenka trenéra Tomáše Váni Queentera (Hrouda), která zvítězila jistě o dvě a půl délky před Sue Prancealot (ž. Hlubučková), jež finišovala hlavu před sázkovou favoritkou Samandou Mandurou (ž. Rája). Naopak závěrečným dostihem byl handicap Cena Hipodromu Most (IV. kat., 3+, 2 000 metrů, 40 000 Kč), který se stal kořistí Petrem Kantkem připravované Fiomi zvítězivší lehce o tři délky před La Santiagou (žk. Liška). V sedle Fiomi žokej Jaromír Šafář reagoval na triumf lídra jezdeckého šampionátu Lázně Poděbrady Cup Jana Ráji a udržuje si odstup jednoho triumfu, když má k dobru větší počet druhých míst.

Rovinový program nedělného odpoledne na Hipodromu Most dotvářela dvojice steeplechase. První z nich byla Cena Meridian (stch III. kat., 5+, 3 800 metrů, 90 000 Kč), ve které se dařilo svěřencům trenérky Pavlíny Baštové, když jistě zvítězil Simon Set (S. Ferhanov) o dvě a půl délky před tréninkovým kolegou Avec Charmem (Man), nejlepším z "nebaštovců" byl s odstupem čtyř délek třetí veterán Elegant Devil (ž. Liška). Následující Cena Hipodrome de Chantilly (stch IV. kat., 4+, 3 600 metrů, 60 000 Kč) byla krátce po startu zasažena prudkým lijákem, avšak ani to nezabránilo svěřenci Lenky Kvapilové Double Mancerovi v sedle s již jistým překážkovým šampionem Marcelem Novákem ve velmi lehkém šestidélkovém triumfu před Armitagem (S. Ferhanov).

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.