Dostihový svět: Most - Návrat Touch of Genia a obhajoba pro Dr. Charváta

Letošní druhé odpoledne na mosteckém Hipodromu mělo dva vrcholy v podobě jedničkových dostihů. V prvním letošním tuzemském dostihu pro starší jedničkové vytrvalce se v Memoriálu Vlastimila Smolíka po více než dvou letech triumfu dočkal vítěz Českého derby z roku 2015 Touch of Genius (ž. Šafář), když přesně načasovaným finišem po tuhém boji o hlavu předstihl stylem strat cíl jdoucího Montjeu Third (žk. Liška). 

Druhým z jedničkových testů byl další z derby trialů Memoriál Dr. Frankerbergera, v jehož závěru se jistě o tři čtvrtiny délky před v průběhu dostihu aktivním King Heartem (ž. Línek) prosadil reprezant stáje Dr. Charváta Be Master (ž. Palík), který tak navázal na stájového kolegu Josepha, loňského vítěze tohoto dostihu, jenž se následně prosadil i v Českém derby.

Na startovní listině prvního ze sobotních mosteckých vrcholů 23. ročníku Memoriálu Vlastimila Smolíka - Ceny první dámy ČR (I. kat., 4+, 2 400 metrů, 150 000 Kč) figurovalo jen šest koní, avšak kvalitu starovního pole dokumentuje skutečnost, že mezi nimi byli dva vítězové Českého derby Touch of Genius a Joseph. Diktování tempa se po startu ujal svěřenec Allana Petrlíka Montjeu Third (žk. Liška), kterého s nejmenším odstupem sledoval Always on Sunday (ž. Vokálková). David Liška v souladu distančními preferencemi svého koně diktoval nepříliš rychlé tempo a ve chvíli, kdy jezdci ortodoxních vytrvalců Always on Sundaye, resp. Josepha tuto skutečnost akceptovali, akcie reprzentanta stáje Rabbit Trhový Štěpánov vyletěly hodně vysoko. V cílové rovině Motjeu Third dlouho bez problémů kontroloval nástupy soupeřů, nestačil až ten poslední, kdy ho takřka na cílové pásce těsně předstihl z posledního místa svůj finiš rozbíhající Touch of Genius (ž. Šafář), který měl štěstí, že se mu správnou chvíli otevřel prostor mezi soupeři a nemusel tak obíhat. Touch of Genius, vítěz Českého i Slovenského derby z roku 2015, zvítězil po tuhém boji o hlavu před Montjeu Third, tři čtvrtiny délky vzdálené třetí místo se překvapivě stalo kořistí Fantasticadventure (ž, Chaloupka), čtvrtý s odstupem dvou délek finišoval Always on Sunday, tabuli pak se ztrátou o čtvrt délky menší uzavřela Raviella (ž. Havelková). Vítěz loňského ročníku Českého derby Joseph (ž. Palík) v závěru falešného dostihu nestíhal a nakonec dokončil poslední s odstupem šesti délek.

Druhým z jedničkových vrcholů byl Memoriál Dr. Frankenbergera - Jarní cena města Mostu (I. kat., 3 l., 2 000 metrů, 150 000 Kč), jeden z tradičních přípravných dostihů před letoním ročníkem Českého derby. V dostihu se představilo sedm tříletých potencionálch vytrvalců, přičemž všichni, s výjimkou Dylanky, jsou současně do derby skutečně hlášeni. Krátce po startu se díky nejnižšímu startovnímu boxu na čele objevil bělouš Forever Dry (ž. Šafář), kterého však záhy vystřídal favorizovaný King Heart (ž. Línek). King Heart diktoval poctivé tempo, které nakonec vyústilo v rekord dostihu. V závěru dostihu to dlouho vypadalo na jeho triumf, ale po bariéře se pod ním protáhl Be Master (ž. Palík) a porazil ho. Pavlem Tůmou pro stáj Dr. Charváta připravovaný Be Master zvítězil jistě o tři čtvrtiny délky před King Heartem a navázal tak na trénikového kolegu Josepha, který zde vyhrál loni. Třetí s odstupem dvou a čtvrt délky finišoval Forever Dry, čtvrtá se ztrátou délku menší Dylanka (B. Ferhanov) a tabuli o krk uzavřel Mount Q (ž. Havelková).

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.