Dostihový svět: Slušovice: Obhajoba Delight my Fire a loučení se sezónou

Poslední den letošní tuzemské dostihové sezóny se v neděli uskutečnil ve Slušovicích. Na programu bylo celkem osm dostihů, pět rovinových a tři překážkové, vzhledem ke skutečnosti, že dva překážkové měli status první kategorie, byla největší pozornost soustředěna tímto směrem.

V „krátké“ steeplechase Ceně Sergeanta Thundera se ukázalo, že zkrácení distance prospělo loňskému vítězi pardubického Zlatého poháru Dangerous Gleamovi (ž. Matuský) a v tradičním vrcholu slušovického závěru sezóny Velké slušovické steeplechase rozpaky z dosavadního průběhu sezóny napravila předloňská vítězka Delight my Fire (ž. Ferhanov), která se stala po Železníkovi teprve druhým dvojnásobným vítězem ve více než třicetileté historii tohoto dostihu.

Prvním z dvojice jedničkových vrcholů závěrečného dne letošní dostihové sezóny byl premiérový ročník dvoumílového steeplu Cena Sergeanta Thundera (stch I. kat., 5+, 3 400 metrů, 150 000 Kč), ve kterém se po škrtu Zyphonica představilo osm koní. Všeobecně se očekával rematch za pardubický Memoriál Rudolfa Popplera, kde favorizovaný Starbuck překvapivě podlehl Tiara Manovi, avšak jak již to v dostizích bývá, skutečnost byla nakonec úplně jiná. Zkrácení distance mělo pozitivní vliv na výkon na do sezóny teprve v září vstoupivšího svěřence Stanislava Popelky Dangerous Gleama (ž. Matuský), který po posledním místě v chuchelském Zlatém poháru a zadržení ve Stříbrné trofeji tentokráte nedal soupeřům šanci a zvítězil jistě o dvě tři čtvrtiny délky před Tiara Manem (ž. Ferhanov), třetí s odstupem šesti délek finišoval Rocknrobin (ž. Stromský).

Osm koní se sešlo i na startu letošního ročníku Velké slušovické steeplechase cross country Zlínského kraje (stch cc I. kat., 5+, 5 200 metrů, 150 000 Kč), který se od startu odehrával pod taktovkou svěřenky Radima Bodláka Delight my Fire (ž. Ferhanov). V závěru dostihu se jí snažil situaci znepříjemnit Marcel Novákv sedle vítěze meranského dostihu série Crystal Cup All About Cossia, avšak v cílové rovině ani on neměl nárok. Předloňská vítězka tohoto dostihu v závěru jasně dominovala a zvítězila o čtyři a tři čtvrtiny délky právě před All About Cossiem, třetí místo se ztrátou dvou délek obsadil Catch Life (ž. Kašný).

Posledním (chronologicky však prvním) z tria překážkových dostihů byly proutěnky Cena společnosti SWS, a. s. (pp IV. kat., 4+, 3 600 metrů, 50 000 Kč), které byly zajímavé ze dvou důvodů – svůj překážkový debut v nich měl absolvoval jedničkový vytrvalec Intisari a vzhledem z jeho pozici jednoznačného favorita měl tento dostih potenciál definitivně rozhodnout oba překážkové šampionáty, kde si teoretickou šanci v případě tří slušovických triumfů uchovávali Marcel Novák a Stanislav Popelka. Radkem Holčákem pro stáj Monte Negro připravovaný Intisari (Čmiel) však v dostihu jednoznačně dominoval a zvítězil zadrženě o patnáct délek předPhillipinou (Spáčil). V důsledku této skutečnosti padly i teoretické šance výše jmenovaných a o šampionech bylo jasno – vítězem Trebitsch Česká whisky šampionátu překážkových jezdců se stal poprvé v kariéře žokej Sertaš Ferhanov, zatímco v trenérském Nutrin Cupu své loňské prvenství obhájila Helena Vocásková.

Prvním rovinovým dostihem bylo dvouletým koním určené maiden Cena EBF (III. kat., 2 l., 1 800 metrů, 60 000 Kč), které nabídlo velice dramatický závěr – těsně před cílem spadl Adam Florian z vedoucího Castra a z triumfu se tak nakonec radoval svěřenec Marty Vízdalové Uran (Demo), když o krk zdolal Mike of Japea (žk. Liška), stejný odstup měla na třetím místě Ladarona (ž. Hlubučková). V supervytrvalecké Ceně společnosti K-K Metal a. s. (III. kat., 3+, 3 900 metrů, 45 000 Kč) favorizovaná Orphanta (Hrouda) v cílové rovině lehce odešla od celý dostih tempo diktující Golden Irene (žk. Liška) a především díky sedmi a půl kilogramové výhodě zvítězila lehce o čtyři a půl délky. Nejkratší distancí na které se u nás běhá je slušovických 900 metrů a právě na této vzdálenosti se uskutečnila Cena společnosti Samohýl Motor a. s. Volkswagen Zlín (III. kat., 3+, 900 metrů, 45 000 Kč) ve které Stormico (am. Fabris) trenéra Michala Kalčíka po boji o půl délky předčil favorizovanou Celine my Heart (ž. Korečková). Závěr odpoledne pak patřil žokejce Martině Havelkové, která nejprve s Giselle trenéra Demeleho zvítězila v Ceně Investičních a podílových fondů pod značkou Czech Fund (IV. kat., 3+, 1 600 metrů, 30 000 Kč) a záhy i se svěřenkou trenéra KantkaRiverside v Ceně greiner assistec s. r. o. a greiner packaging slušovice, s. r. o. (IV. kat., 3+, 2 400 metrů, 30 000 Kč), avšak ani tato dvojice triumfů jí nestačila na předstižení Venduly Korečkové na pozici nejúspěšnější jezdkyně letošní sezóny – co do počtu vítězství se jí vyrovnala, ale na druhá místa byla úspěšnější Korečková.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.