Dostihový svět: Slušovice - Pod taktovkou trenérky Vocáskové

V neděli odpoledne se v letošním roce poprvé otevřely brány legendárního závodiště ve Slušovicích. Na programu bylo celkem devět dostihů (sedm rovinových a dva přes proutěnné překážky), v nichž hned čtyřikrát zvítězili zástupci němčické tréninkové centrály rodiny Vocáskových, přičemž rovinový hattrick díky triumfům se Zlatonkou, Bob Heartem a Linngarem slavil Beysim Ferhanov, zatímco vítězství s Kominikem na proutěnkách přidal jeho bratr Sertash. 

Ze dvou vítězství se radoval i trenér František Holčák a suverénní lídr jezdeckého šampionátu Lázně Poděbrady Cup žák David Liška si připsal letošní osmnácté vítězství.

Úspěšnou neděli svěřenců trenérky Heleny Vocáskové odstartovala hned v úvodním dostihu pro dvouleté Ceně města Slušovice (III. kat., 2 l., 1 160 metrů, 45 000 Kč) Zlatonka (B. Ferhanov), když po nástupu v oblouku do cílové roviny zvítězila jistě o jeden a tři čtvrtiny délky před Heli Jape (ž. Korečková). Druhý triumf pro trénikovou centrálu z Horního Němčí přidal v mílovém handicapu Cena společnosti AGA - speciální technická pryž s. r. o. Vlachovice (IV. kat., 3+, 1 600 metrů, 30 000 Kč) tříletý Bob Heart (B. Ferhanov), který ani ve druhém životním startu nenašel přemožitele, když zvítězil o jeden a čtvrt délky Ronaldo Kingem (ž. Vokálková). Třetí triumf mohli Vocáskovi slavit hned po následující Ceně společnosti D Plast a. s. (III. kat., 4+, 1 800 metrů, 45 000 Kč), v níž roli favorita potvrdil po sezóny vstupující Linngar (B. Ferhanov), který však o svůj triumf musel až do poslední chvíle bojovat  s Valmont Ohnem (Demo), jehož nakonec porazil jen o krk. Poslední vítězství svěřence Heleny Vocáskové se zrodilo v proutěnkářské Ceně Pony Trans s. r. o. (pp V . kat., 3 l., 2 900 metrů, 30 000 Kč), v níž při svém překážkovém debutu zvítězil Kominik (S. Ferhanov), když o délku porazil Garneta (ž. Stromský).

Poněkud ve stínu předloňské rovinové a loňské překážkové šampionky mezi trenéry Heleny Vocáskové zůstal vekokarlovický trenérský bard František Holčák, jehož svěřenci zvítězili ve dvou dostizích. Nejprve v rovinové Ceně Dostihy Slušovice z. s. (III. kat., 3 l., 1 600 metrů, 45 000 Kč) zazamenal doběh raz dva, když Finist (žk. Kráner) bezmála o tři délky porazil svou tréninkovou kolegyni Dapu (ž. Vokálková). Na druhý triumf si Holčák musel počkat až do posledního dostihu, proutěnek Cena hejtmana Zlínského kraje (pp IV. kat., 3 300 metrů, 50 000 Kč), v nichž se lehce prosadil jeho Brisingr (Kovačík) zvítězivší o tři délky před Concord of Gracie (ž. Liška).

Další vítězství v úspěšné sezóně přidal i žák David Liška, který s černou hnědkou Cool Baby trenéra René Vinklárka jistě zvítězil ve sprinterské Ceně stáje Březová (IV. kat., 3+, 1 160 metrů, 30 000 Kč), když o délku porazil o osm kilogramů více nesoucího Bulpita(am. Mokrošová). Pro Lišku to bylo již osmnácté vítěztsví v rámci aktuální sezóny, další triumf však již nepřidal, neboť od pátého dostihu kvůli zranění nestartoval. Průběžné pořadí jezdeckého šampionátu Lázně Poděbrady Cup 2018 vede o devět vítězství před Vendulou Korečkovou, která ve Slušovicích získala také jednu "čárku", když s Black Betem trenérky Syslové suverénně o čtyři délky ovládla vytrvaleckou Cenu společnosti Tippler Group (IV. kat., 3+, 2 200 metrů, 30 000 Kč).

V těsném doběhu vytrvaleckého handicapu Cena vážnice a kustoda slušovické dráhy s podporou společnosti Sting, s. r. o. (V. kat., 3+, 2 200 metrů, 15 000 Kč) po boji o tři čtvrtiny délky před Camelai (žk. Kráner) zvítězil pětiletý Aiger v sedle s Michaelou Musialovou. Způsob dosažení tohoto vítězství po doběhu na základě protestu ex offo zkoumala Dostihová komise, jež nakonec doběh nechala v nezměněné podobě, ale mladou jezdkyni ocenila sankcí odnětí licence na jeden dostihový den za křižování, které nemělo vliv na výsledek dostihu.   

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.