Druhou kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny překvapivě vyhrál Profil

Nečekaného vítěze měla Velká cena Paramo a.s. – Memoriál mjr. Miloše Svobody, hlavní dostih Polského dne na závodišti v Pardubicích. Druhou kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny vyhrál devítiletý hnědák Profil s žokejem Michalem Köhlem.


Svěřenec trenéra Jiřího Jandy hájící barvy stáje Mikrop Čebín-Sunnyfarm po dramatickém finiši porazil po boji o půl délky druhého Del Soleho s žákem Josefem Váňou mladším. Třetí skončila vítězka posledních dvou ročníků Velké pardubické České pojišťovny Sixteen s žokejem Josefem Bartošem.
„Nečekal jsem, že bychom mohli vyhrát,“ přiznal vítězný trenér Jiří Janda. „Vítězstvím jsem hodně překvapený. Určitě bych byl spokojený i s umístěním na tabuli,“ dodal žokej Michal Köhl, který i při svém druhém startu v sedle Profila nepoznal přemožitele.
Na start steeplechase cross country na 5800 metrů se postavila osmnáctka koní. Podle sázkových kurzů byla role hlavní favoritky přisouzena Sixteen. Jejími největšími konkurenty měli být další tři svěřenci Josefa Váni Welldancer, Del Sole, Juventus a také Numero Due.
Po startu šel do čela Red Dancer s žokejem Janem Faltejskem. O tempo dostihu se staral až do kolize na Velkém vodním příkopu. Za jeho zády se stále držel Numero Due s Lubošem Urbánkem, jenž poté převzal vedení. Ovšem na Havlově skoku ztratil jezdce a dostih pro něho skončil.
Při výběhu na travnatý ovál se na špici dostal Del Sole s žákem Josefem Váňou mladším. Jako první skákali i poslední tři překážky, ovšem v cílové rovině se k nim zezadu přibližoval Profil. A v dramatickém finiši je dokázal předstihnout. Po boji zvítězil o půl délky.
„Kluci začali vytahovat biče už dost brzo v oranici, tím svoje koníky unavili. Já jsem Profila pošetřil až na finiš, protože vím, že ho má silný. A povedlo se to,“ pronesl Köhl.
Favorizovaná Sixteen se dlouho držela v polovině vyrovnaného pole koní. Kupředu se začala posouvat až v závěru. Její finiš jí však vynesl „pouze“ třetí místo.
„Sixteen se dlouho nemohla odlepit. Pořád jsem cítil, že to není ono. Jsem ale maximálně spokojený. Na skocích neudělala chybičku a v závěru zabrala. Jako příprava to dopadlo perfektně,“ prohlásil žokej Bartoš.
Čtvrtý doběhl Mr Land (Složil). Pátý skončil Welldancer, v jehož sedle byl italský žokej Romano. A jako šestý doběhl poslední z Váňových svěřenců Juventus s žokejem Andrésem. „Věřil jsem, že vyhraje kůň pana Váni. Na tuto kvalifikaci jsme byli našlapaní. Ale Profil mě hodně překvapil. Ovšem i my můžeme být hodně spokojeni, přestože jsme nezvítězili. Máme čtyři koně v první šestce, což je dobré, protože startovní pole bylo hodně početné a velmi kvalitní,“ prohlásil Bartoš.
Druhou kvalifikaci dokončilo třináct z osmnácti startujících. Právo účasti ve 119. Velké pardubické České pojišťovny má zatím dvacet koní českých stájí.
Třetí kvalifikace se na závodišti v Pardubicích poběží 22. srpna.


Vítězstvím Profila jsem překvapený, přiznal žokej Köhl

Při sobotním Polském dnu na Dostihovém závodišti v Pardubicích absolvoval žokej Michal Köhl pouze jediný start. Ale stál za to! Na své konto si připsal nejcennější triumf odpoledne.
S devítiletým hnědákem Profilem nečekaně vyhrál Velkou cenu Paramo a.s. – Memoriál mjr. Miloše Svobody. Ve druhé kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny za sebou nechali dvojnásobnou vítězku slavného říjnového dostihu Sixteen, nadějné Del Soleho s Welldancerem a řadu dalších kvalitních koní.
„Od půlky dostihu jsem si byl skoro jistý, že jdeme na tabuli, pokud dostih přeskáčeme. I s tím bych byl spokojený. Ale samozřejmě jsem moc rád za vítězství,“ pronesl žokej Köhl, jenž si na své konto připsal své první letošní prvenství.
V sedle Profila, jehož připravuje trenér Jiří Janda, se objevil podruhé v kariéře. A ještě společně nepoznali přemožitele. Vyhráli spolu v Pardubicích na konci května roku 2006, kdy Profil vybojoval své premiérové vítězství. A stejně úspěšně si vedli i při druhém společném startu při sobotním startu při Polském dnu. Reprezentant stáje Mikrop Čebín-Sunnyfarm triumfoval ve druhé kvalifikaci na 119. Velkou pardubickou České pojišťovny.

Profil nepatřil k hlavním favoritům druhé kvalifikace. Jste překvapen, že jste vyhráli?
„Je to pro mě překvapení. Kůň byl ale dobře připravený. Měl na to, na této hluboké půdě mu to svědčí. Nebyl to spolufavorit, ale spíše kůň pro překvapení. Potvrdil to. Vloni jsem už chtěl kariéru pověsit na hřebík kvůli zdravotním potížím, trenér Janda mě k tomu zase přivedl zpátky. Já mu za to moc děkuji.“

Jaký jste měli průběh dostihu?
„Šli jsme středem pole, abychom se vyhnuli všem kolizím, kdyby k nim došlo. Nakonec jich bylo dost, ale naštěstí se nám mezi nimi podařilo prokličkovat. V závěru začali kluci vytahovat biče docela brzo už v oranici. Tím svoje koníky unavili. Já jsem Profila pošetřil až na finiš, protože vím, že ho má silný. A povedlo se to.“

O vítězství jste rozhodli v závěru, kdy jste předstihli vedoucího Del Soleho a odrazili jste nápor Sixteen, Mr Landa a Welldancera. Věřil jste, že budete ve finiši úspěšní?
„Byl jsem odhodlaný bojovat o vítězství za každou cenu.“

Pokud se nepletu, kvalifikaci na Velkou pardubickou České pojišťovny jste vyhrál poprvé v kariéře, že?
„Je to tak, je to moje první vítězství v kvalifikaci. Moje dosud nejlepší umístění bylo druhé místo s Decent Fellowem za Registanou, ale to už je pár let zpátky.“

Takže jste vybojoval jeden ze životních úspěchů, přestože jste touto dobou už nechtěl jezdit.
„Asi tak.“

Bude spojení Profil a Michal Köhl pokračovat dál?
„S panem Jandou jsem spolupracoval už před lety. Profila jsem už jednou jezdil v Pardubicích a tehdy jsme jsme vyhráli. Toho koně dobře znám. Budu moc rád, když spolupráce bude pokračovat.“

Už vám trenér Janda slíbil Profila i pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny?
„Trošku to mezi řečí padlo. Uvidíme, jak to bude dál. Byl bych samozřejmě rád.“

Takže trenér Janda ještě čekal na váš výsledek ve druhé kvalifikaci?
„Trošku se na to čekalo. Ale pan Janda mi dává důvěru. Takže to asi dopadne tak, že při Velké pardubické bude spojení Profil a Michal Köhl.“

Do startu letošní Velké pardubické České pojišťovny je ještě daleko, přesto… Jaké šance může mít Profil, který loňský ročník nedokončil?
„Určitě to nebude favorit. Spíše to zase bude kůň pro překvapení. Pokud mu všechno sedne a nepřipletete se do nějakého karambolu, tak si myslím, že určitě může bojovat o tabuli.“



Se Sixteen jsem maximálně spokojený, říká žokej Bartoš

Klisna Sixteen se poprvé od svého loňského druhého vítězství ve Velké pardubické České pojišťovny objevila na dráze. Ve druhé kvalifikaci na letošní 119. ročník slavného dostihu se dlouho držela ve středu početného pole koní, v závěru však dokázala zrychlit a ve finiši vybojovala třetí místo.
„Jsem maximálně spokojený. Skokově neudělala chybičku. A hlavně zabrala v závěru. Jako příprava to dopadlo perfektně,“ pronesl její žokej Josef Bartoš.
I úřadující překážkový šampion si při sobotním mítinku na Dostihovém závodišti v Pardubicích odbyl premiéru, protože vinou zranění musel předchozí tři mítinky na zdejší dráze vynechat. Dvojnásobný vítěz Velké pardubické České pojišťovny si vedl úspěšně. V rámcovém programu vybojoval své první dvě tuzemské výhry v letošní sezoně.
„Doma jsem si ale naplánoval, že bychom vyhrát třikrát,“ pronesl Bartoš. „S výhrami s Mastmanem i se Silver Regentem jsem počítal. A přece jen jsem věřil i Sixteen.“

Jak vypadal průběh kvalifikace z pohledu Sixteen?
„Kvalifikace byla dost těžká. Tempo bylo dobré, Numero Due to natáhl dost rychle. Sixteen se z toho nemohla odlepit. Pořád jsem cítil, že to není ono. Až v posledních metrech zabrala a šla koncem. Je to pro nás pozitivní pro další starty, protože víme, že nám chyběla jen rychlejší práce.“

Vy sám jste ale před dostihem říkal, že Sixteen nepovažujete za favoritku. Přece jen mívá ideální formu až na podzim. Takže se dalo tušit, že to nebude stoprocentní.
„Dalo se to tušit, ale když jezdíte koně, jako je Sixteen, stejně ji věříte. Takový kůň nemůže být osmý. Už jsem byl docela neklidný, že jsem někde šestý sedmý a soupeři byli s náskokem přede mnou. Jsem moc rád, že se dokázala odlepit a zrychlit.“

I když jste ji nepasoval na favoritku, přece jen jste ve skrytu duše myslel i na vítězství?
„Před dostihem jsem říkal, že budeme bojovat o přední umístění a že pro mě je favoritem Del Sole. Je mladý, dobrý, rozběhaný. Dneska jí dal půl délky, ale příště už jí to nedá.“

Výhra se očekávala především od jednoho ze čtyř koní trenéra Váni. Všichni byli vpředu, ovšem vítězem se stal Profil. Překvapil vás?
„Jsem strašně překvapený. Ale trenér Janda to tady v Pardubicích ukázal už s více koňmi. Je vidět jeho práce, dělá to dobře.“

Spokojenost ale může vládnout i u trenéra Váni. Měl všechny čtyři koně mezi prvními šesti.
„Určitě jsme spokojeni. Už před startem jsem říkal, že na tuhle kvalifikaci jsme našlapaní. Hodně jsme si věřili se všemi koňmi. Pro mě je jediným menším zklamáním Juventus, který se v dostihu jako Sixteen trošku trápil na zadních pozicích, ale na rozdíl od ní se z toho neodlepil. Jinak další tři koně šli perfektně. A když máme všechny čtyři do šestého místa, musíme být spokojeni. Vždyť obvykle v kvalifikaci startuje deset až dvanáct koní, nyní jich bylo osmnáct. A startovní pole bylo kvalitní.“

Už pět koní trenéra Váni splnilo kvalifikaci pro 119. Velkou pardubickou České pojišťovny. Tušíte, kolik jich v říjnu chce poslat na start?
„To je otázka spíše pro pana Váňu. Ale samozřejmě se spolu bavíme o tom, co a kde budeme běhat. Myslím si, že Velkou pardubickou by měli jít čtyři koně. Ovšem jestli Welldancera pojede pan Váňa, to vám řekne asi tak týden nebo čtrnáct dnů předtím. Ale kdyby nejel, na Welldancera určitě najdete kvalitního jezdce, protože takový kůň se jen tak neodmítá. Bude to podle mne jeden z favoritů Velké.“

Ovšem asi těžko se v jeho sedle objeví Ital Raffaele Romano jako nyní, když do Velké pardubické České pojišťovny je přihlášen Kandinskiy, kterého pravidelně jezdí. Co vy na to?
„O Kandinskiym si myslím, že to není úplně krosový kůň. Oni to také trošku vědí. Jeho trenér Favero říkal, že by spíše obsadil rámcové dostihy. Přihláška do Velké nemusí být úplně směrodatná. A kdyby byl volný Raffaele Romano? Dneska si to tady znovu vyzkoušel. Myslím si, že by mu pan Váňa šanci dal, protože je to velmi kvalitní žokej.“

Vraťme se ještě k Sixteen. Před dostihem jste říkal, že by měla v letošní sezoně absolvovat tři starty v Pardubicích. Objeví se tedy ještě v jedné z podzimních kvalifikací?
„To je znovu otázka na trenéra. Ale doufám, že ji půjde, protože bych s ní chtěl vyhrát. Myslím si, že v další kvalifikaci by to bylo o něčem jiném.“

Nechcete si výhru raději schovat na 11. října, kdy se poběží Velká pardubická České pojišťovny?
„To chci samozřejmě také vyhrát. Ale nechci vyhrát jen Velkou. Když je kůň dobrý, musí podávat kvalitní výkony po celou sezonu.“

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.