Finále Crystal Cupu bylo zrušeno, Váňa zůstal druhý mezi trenéry

Závěrečný díl premiérového ročníku mezinárodního seriálu překážkových cross country dostihů Crystal Cup 2010 – European Cross Country Challenge se nekoná. Glenfarclas Cross Country Chase v anglickém Cheltenhamu, který se měl běžet dnes, byl zrušen.

Crystal Cup

Důvodem k tomuto kroku bylo nepříznivé počasí. „Krosová trať je bohužel stále zmrzlá, proto jsme byli nuceni tento dostih zrušit,“ uvedl ředitel závodu Simon Claisse s tím, že se další dostihy programu pátečního mítinku v Cheltenhamu budou konat.
O celkových vítězích premiérového Crystal Cupu, jehož nejštědřeji dotovanou součástí byla říjnová 120. Velká pardubická České pojišťovny, se tak rozhodlo už při předchozím devátém dílu ve francouzském Compiègne. Hlavní kategorie ovládl Francouz Jérome Follain, jenž zvítězil mezi majiteli i trenéry. Na své konto si tak připsal prémie ve výši 25 tisíc, resp. 10 tisíc eur a získá i poháry z českého broušeného skla. Další dvě prvenství putují do Irska. Nejlepším jezdcem je John Laurence Cullen a nejúspěšnějším koněm se stal Another Jewel.
Na medailové příčky se prosadil i Josef Váňa starší, jehož svěřenci Lutin des Bordes a Tiumen vyhráli pohárové dostihy v italském Meranu a v Pardubicích. V konečném pořadí kategorie trenérů obsadil druhé místo s pouhou dvoubodovou ztrátou na vítězného Jéroma Follaina.
Na pomyslné stupně vítězů se prosadil i jedenáctiletý valach Lutin des Bordes zásluhou svého triumfu v Premio delle Nazioni v Meranu. Dělí se o konečnou třetí příčku s francouzským Alpha Speedem.
V hodnocení majitelů skončila stáj Scuderia Merano-Váňa šestá. O stejné umístění se mezi jezdci podělili Josef Váňa mladší a Josef Bartoš, kteří nasbírali shodný počet bodů.
Byť se v anglickém Cheltenhamu neběžel finálový díl Crystal Cupu, představitelé jednotlivých závodišť zařazených do tohoto poháru jednali o další podobě seriálu. Jeho program v příštím roce bude obsahovat stejně jako letos deset dostihů na stejných místech. Opět jeho součástí bude 121. Velká pardubická České pojišťovny.
„Dojde pouze ke změně termínu v italském Meranu. Kros v rámci Crystal Cupu se tam poběží o týden později v den Gran Premio Merano,“ uvedl Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku a.s. Pardubice a viceprezident Crystal Cupu.
K seriálu budou zařazeny i tzv. přidružené dostihy. Půjde o švédskou Velkou národní na závodišti Strömholm, Virginia Gold Cup v USA, kros na italském hipodromu Roma Cappanelle a tři dostihy na švýcarských závodištích v Aarau, Mainfeldu a Frauenfeldu. „Zástupci Crystal Cupu budou na těchto dostizích přitomni. Budeme sledovat, jak vše probíhá. Pokud budeme spokojeni, bude se jednat o zařazení těchto závodů do Crystal Cupu pro rok 2012,“ uvedl Miroslav Petráň.

Konečné pořadí Crystal Cupu 2010
Majitelé: 1. Jérome Follain (Fr.) 27 bodů, 2. Frank Magge & Catherine Murphy (Ir.) 20,5, 3. Philippe H. Peltier (Fr.) 12,5, 4. J.P. McManus (Ir.) 11,5, 5. Pascal Journiac (Fr.) 9,5, 6. Scuderia Merano-Váňa (ČR) 9, ... 11.-14. mj. Dr.Charvát, Köi Dent (oba ČR) 6.
Trenéři: 1. Jérome Follain (Fr.) 29, 2 . Josef Váňa st. (ČR) 27, 3. Denis Paul Murphy (Ir.) 21, 4. Philippe H. Peltier 13, 5. Phillippe Cottin (oba Fr.) a Enda Bolger (Ir.) oba 11,5, … 13. mj. Radek Holčák (ČR) 5.  
Jezdci: 1. John Laurence Cullen (Ir.) 21, 2. David Cottin 17, 3. Stéphane Juteau 16,5, 4. Anthony Thierry 13,5, 5. David Berra 12,5, 6.-7. Josef Váňa ml. a Josef Bartoš oba 10, 11.-12. mj. Josef Váňa st. 6, 13.-15. mj. Marek Stromský (vš. ČR) 5.  
Koně: 1. Another Jewel (Ir.) 20,5, 2. Ni Plus Ni Moins 9,5, 3.-4. Alpha Speed (oba Fr.) a Lutin Des Bordes (ČR) oba 9, 5. Oké Prince (Fr.) 8,5, ... 9.-14. mj. Tiumen a Mastman (oba ČR) 6.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.