Finalisté klusáckého derby jsou jasní

Ve čtvrtek 18. srpna si příznivci klusáckých dostihů přišli opět na své. Dostihové odpoledne v Praze Velké Chuchli nabídlo deset napínavých klání. Hlavním bodem programu byly dvě Derby rozjížďky a páté pokračování Zlatého okruhu. Startovní listina do finále Českého klusáckého derby je tedy již jasná...

Na startu prvního dostihu, který nesl jméno Cena Salet Teč pro dvouleté klusáky figurovala jména pěti koní. Pro zranění, těsně před dostihem, nestartovala klisna Rubby Blue s am. Jiřím Svobodou ze stáje JS Konsorcium. Ve výsledku se  tak na trať vydala pouze čtveřice účastníků.

Vítěz Handicapu Znovín Znojmo The Generals Wish (D)

Vítěz Handicapu Znovín Znojmo The Generals Wish (D)

Po startu se diktování tempa ujala dvojce koní Charles Le Magne(NL) s jezdcem am. Alle Lomanem a Meteor JDS s Jaromírem Kotáskem.  V závěsu za nimi pak Split America Teč a italská rodačka Poesia Baciata(I). Zvrat nastal v oblouku těsně před cílem, kdy se debutující ryzák Charles Le Magne(NL) dostal do cvalu a propadl se na čtvrtou pozici. Cílem vítězně proběhl Meteor JDS s Jaromírem Kotáskem v čase 1:23,5. Druhá byla Poesia Baciata(I) s Elenou Volf, následována Splitem America Teč s Romanem Chrastinou.
Druhý dostih, nabídl divákům jedinečnou podívanou na několikadélkový únik hnědáka, The Generals Wish(D), kterého v sulce vedl amatérský jezdec David Papežík. S tratí dlouhou 1670m si dokázal poradit v čase 1:15,2. Na druhém místě doběhl Korzár Misi, reprezentant stáje Horse Winner. Do jeho sulky usedl am. Peter Zmeko. Dále se umístili koně: Nino Hammering s am. Klárou Jelínkovou, Avon Skal s am. Helenou Rokytovou a William As(D) s Monikou Kalčíkovou.

Únik The Generals Wish (D) s am. Davidem Papežíkem

Únik The Generals Wish (D) s am. Davidem Papežíkem


V Ceně Magistrátu hlavního města Prahy velmi dobře odstartovali koně Onward Iceberg vedený am. Martinem Vlasákem a Grip s am. Davidem Čablou, kteří se dostali ihned na vedoucí pozici dostihu a vytvořili si několikadélkový náskok. Naopak favorizovaný Unzen(F) s Jaromírem Kotáskem se po cvalové vložce propadl nakonec pole a protože cválal na úseku delším než 100m, byl dostihovou komisí diskvalifikován, stejně tak klisna Stín Katedrál s am. Alle Lomanem. Zacválala i Gilli s Ivanem Coufalem a zbytek dostihu absolvovala za zbytkem pole. Za vedoucí dvojicí se držel On Air Of Iceberg s žk. Průdkovou následována Harlekýnou, kterou vedl am. Tomáš Klvaňa. V těsném kontaktu byl i hnědý valach E-mail Me(D) s Monikou Kalčíkovou. Při točení do cílové roviny se dotahoval E-mail Me(D) a vnitřní stopou se dostal pod Gripa, poté atakoval na vedoucího Onwarda Iceberg. Při tomto manévru se zaklínila sulka Moniky Kalčíkové do sulky Martina Vlasáka. Naštěstí se však tato kolize obešla bez zranění a koně se rozcválali až za cílovým mezníkem. Vítězem se tedy stal Onward Iceberg s časem 1:20,2. Na druhém místě E-mail Me(D) a Grip s am. Davidem Čablou třetí.

Vítězný Onward Iceberg s am. Martinem Vlasákem, v kolizi s E-mail Me (D) s Monikou Kalčíkovou

Vítězný Onward Iceberg s am. Martinem Vlasákem, v kolizi s E-mail Me (D) s Monikou Kalčíkovou

Ve čtvrtém dostihu, Ceně Juliana Star, podle předpokladů triumfoval tříletý zástupce stáje S. Gloria, Busby Cartouche(NL) v sulce s jeho trenérem a jezdce Jaromírem Kotáskem. Čas vítěze byl 1:16,0 na vzdálenost 1670m. Druhý doběhl český odchovanec Västeras JK, kterého vedl am. Martin Vlasák. Třetí byl Darenne(CZ*), svěřenec trenéra Kotáska s am. Pavlem Vávrou. Dále cílem proběhla klisna Harmony Best se Zdeňkem Vávrou, následována tmavou hnědkou Loran(RU), kterou vodila Elena Volf.

Vítězný jezdec a trenér Jaromír Kotásek s koněm Busby Cartouche (NL) v Ceně Juliana Stara

Vítězný jezdec a trenér Jaromír Kotásek s koněm Busby Cartouche (NL) v Ceně Juliana Stara

Pátého pokračování Zlatého okruhu se účastnilo osm koní. V roli favorita nastupoval, podle všeho očekávání, Grafik(UA) a Mykola Volf. Bleskově odstartovat se podařilo koni Peter Pan(F) s Michalem Kalčíkem, který byl dotahován Winterboyem(NL) s Jaroslavem Dobrovolným. Tato dvojce zvolila velmi ostré tempo. Na záda jim dýchal I Can Fly Diamant(D) s amatérským jezdcem Jiřím Svobodou. Zatím co Grafik(UA) se držel okolo sedmé pozice, přešel na protilehlé rovině do vedení I Can Fly Diamant(D). Velmi dobře si počínala i Agita(A), jediná klisna v poli. Vítězství nakonec připadlo sedmiletému hnědákovi I Can Fly Diamantovi(D), který proběhl cílem v čase 1:14,5 na trati dlouhé 2180m. Pro druhé místo si doklusal svěřenec Jaromíra Kotáska - Walkie Talkie(NL). Třetí překvapivě Agita(A) vedená am. Pavlem Vávrou. Čtvrté místo obsadil čtyřletý Taiji de Bomo(F) s am. Zdeňkem Škobisem. Grafik(UA) stačil jen na páté místo. Zazazoo(NL) tentokrát na startu chyběl, protože se jako jeho stájový kolega Starfighter LM(NL) účastnili zahraničního startu.

KAJOT Zlatý okruh V. s přehledem vyhrál sedmiletý I Can Fly Diamant (D) s am. Jiřím Svobodou

KAJOT Zlatý okruh V. s přehledem vyhrál sedmiletý I Can Fly Diamant (D) s am. Jiřím Svobodou.

První kvalifikační rozjížďka Klusáckého Derby pro čtyřleté klusáky byla díky losování o něco slabší než konkurence ve druhé rozjížďce. Přesto se po startu velmi rychle ujal vedení Ain´tshes Diamond(D) pod vedením Jindřicha Klaubenschalka. Na druhé pozici se pohybovala klisna Fever Misi s Mykolou Volfem. V pořadí další dvojicí byla Walentine a Aadje Boer(NL). Pole pak uzavíral Treviso a Box Wine(S). Šance na postup se však rozplynula pro valacha Sinterklaas, který zacválal a byl diskvalifikován. Tempo bylo poměrně pomalé, ale v prvním kole před tribunami se třetí stopou proklusala na vedoucí pozici klisna Box Wine(S) s am. Jiřím Svobodou. Při točení do cílové roviny však o své vedení přišla, protože jí již nezbyly síly na závěrečné zrychlení. Zvenčí se dotahovala klisna Walentine s Michalem Kalčíkem, která svedla, pro ni vítězný souboj, s Ain´tshes Diamondem(D). Třetí pak proklusal cílem Aadje Boer(NL) s Jaroslavem Dobrovolným. Fever Misi s Mykolou Volfem byla čtvrtá. Čas vítězné Walentine byl 1:19,7.

Ain'tshes Diamond (D) s Jindřichem Klanbenschalkem, druhý v I. rozjížďce na České derby

 Ain'tshes Diamond (D) s Jindřichem Klanbenschalkem, druhý v I. rozjížďce na České derby

O postupová místa do Klusáckého Derby svedla boj i další sedmička statečných. V roli horkého favorita nastoupil švédský odchovanec Kaizer Jamacan(S).Situaci mu měl ztížit český Generál pod taktovkou Ivana Coufala, který se po startu dostal do vedení.

Polekaný Generál s Ivanem Coufalem - třetí místo v druhé rozjížďce na Klusácké Derby

Polekaný Generál s Ivanem Coufalem - třetí místo v druhé rozjížďce na Klusácké Derby

Druhá pozice patřila Unkasovi, který reprezentuje barvy stáje Pohořelice. Za ním se ukrývala Vanessa G(A) a Ifetayo(D). Kaizer Jamacan(S) se první kolo držel na šesté pozici, před závěrečným obloukem však am. Jiří Svoboda začal útočit z vnější stopy. To už se rozcválal Unkas vedný am. Davidem Čablou a jeho šance na postup byly ty tam. Dopředu, tedy přešla Vanessa G(A) a Ifetayo(D), pobízená Jindřichem Klaubenschalkem. Kaizer Jamacan(S) dokázal zvítězit s obrovským náskokem.  Jeho kilometrový čas byl 1:17,3. Druhé místo po tuhém boji ukořistila Vanessa G(A). Třetí doklusal Generál s Ivanem Coufalem. Čtvrté místo získala Ifetayo(D).

Kaizer Jamacan (S), vítěz druhé kvalifikace na České Derby

Kaizer Jamacan (S), vítěz druhé kvalifikace na České Derby

Po druhé rozjížďce si zástupci kvalifikovaných koní vybírali startovní čísla do finále -  Českého klusáckého derby. Startovní listina: č. 1 – Vanessa G, č. 2 – Kaizer Jamacan, č. 3 – Walentine, č. 4 – Ain´tshes Diamond, č. 5 – Aadje Boper, č. 6 – Ifetayo, č. 7 – Fever Misi, č. 8 – Generál, č. 9 – Paashas, č. 10 – Treviso

 

Startka České klusácké Derby s podpisy trenérů - pod čarou Box Wine(S), Atlantic

Startka České klusácké Derby s podpisy trenérů - pod čarou Box Wine(S), Atlantic

 

Další fotografie najdete v níže přiložené fotogalerii.

 

Záznam České televize je k dispozici v archivu ZDE

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.