Grand Prix de la Francophonie Economique: Excelentní Nakuru

Druhý měsíc letošní dostihové sezóny v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle završila její devátá kapitola, den Českého národního výboru frankofonního ekonomického fóra. Do hlavního dostihu, Grand Prix de la Francophonie Economique (hdcp I. kat., 2230 m, 120 tis. Kč) nastoupilo deset čtyřletých a starších koní, jejichž předstartovní šance vyrovnávaly různé nesené hmotnosti.

Excelentní Nakuru
Jako favorit nastupoval loňský dvojnásobný mezinárodní vítěz All About Sam (Agrolit ČR, ž. Janáček, 3,5:1), těsně za něj byla sázejícími stavěna dvojice aktérů, držitel dubnové Jarní ceny Towah z Karlových Varů Nakuru (Syndikát 2007, ž. Lukášek, 4:1) a nejméně kil nesoucí dvojnásobný vítěz menších dostihů z letošního jara Kasparov (Martin Wolf-Clint, Koplíková, 4,5:1) a mezi favority byli ještě počítáni držitel titulu Nejlepší vytrvalec roku 2007 Oligarch (Stajňa Corinne ČR, ž. Chaloupka, 6:1) a pátý z loňské Velké jarní ceny, stabilní sběratel dotovaných míst v nejvyšší kategorii, který se z dosavadních jedenácti vystoupení neumístil pouze v loňském Českém derby, God Bless You (CK Martin Tour, ž. Srnec, 6,5:1). Na špici byly po většinu dostihu fialovo-oranžové dresy stáje Martin Wolf-Clint, zpočátku pomalejší tempo, které se zrychlilo až ve druhé polovině trati, udával River Speed před Kasparovem. Avšak po zatočení do cílové roviny se dostih změnil v „one horse show“, neboť na zrychlení šestiletého hnědého valacha Nakuru (foto) žádný ze soupeřů neměl odpověď. Svěřenec úspěšného mladého kouče z východočeských Častolovických Horek Zdeňka Mimry triumfoval v čase 2:24,46 se suverénním náskokem deseti délek před All About Samem, za nímž po dobrém výkonu pod nejvyšší zátěží vstoupil do sezóny třetím místem Oligarch. Dotované příčky doplili God Bless You a Indian Reef (Javor, žk. Váňa).

Nakuru, který se začal prudce zlepšovat vloni na jaře a postupně se dostal až do středotraťařských a vytrvaleckých dostihů nejvyšší kategorie, tak po vítězné dubnové premiéře předvedl další výkonnostní skok a jeho nejbližším cílem by mohl být Zlatý pohár během červnového derby-odpoledne, v němž by s touto formou měl výraznou šanci na vylepšení loňského desátého místa. Žokej Lukášek v hlavním nedělním dostihu načal druhou stovku svých životních vítězství.

Další dění
Vítězem úvodní Grand Prix de la République du Benin (III. k., 1000 m) se překvapivě stal pětiletý valach stáje Sokrates Moon Bay River, který po výborném výkonu žokeje Janáčka získal premiérový triumf při třetím startu, přičemž v prvních dvou (každý v jedné z předchozích sezón) doběhl vždy mezi posledními. Grand Prix de la République de Slovenie (III. k., 1200 m) se sedmi dvouletými debutanty s většinou velmi kvalitními původy o krátkou hlavu vybojoval hnědák stáje Ardak Amirkulov Moin Kum a v tu chvíli jeho jezdci Zatloukalovi chyběl jediný plný zásah do završení padesátky vítězství. Po následné Grand Prix de la République d‘Autriche (hdcp II. k., 1200 m) se slavilo první nedělní jubileum, protože po dvou jarních umístěních se výhry dočkala čtyřletá hnědka stáje Provit, a. s. – Váňová Agromerace, v jejímž sedle dosáhl stého vítězství v kariéře 26letý žokej Tomáš Lukášek. Překvapivou vítězku měla následná Grand Prix de la République Française (hdcp III. k., 1600 m), v níž nízké hmotnosti k prvnímu životnímu plnému zásahu využila tříletá hnědka Stáje Mikon Freya s jezdkyní Koplíkovou. Svou třetí životní výhru ještě v květnu (stejně jako v předešlých dvou letech) stihl pětiletý valach stáje LiRa-Fedorowicz Mools, jenž pod úřadující amatérskou šampiónkou Fedorowiczovou o krk triumfoval v Grand Prix de la République du Canada (hdcp IV. k., 1815 m). Jezdec Milan Zatloukal se pak vytouženého padesátého vítězství, a tím získání titulu žokej, dočkal v Grand Prix de la Royaume du Maroc (IV. k., 1400 m), když mezi jedenácti nezvítězivšími tříletými dovedl na prvním místě do cíle tmavou hnědku stáje Hřebčín Pavlin dvůr-Picek Old Story. Nečekaného premianta pak měl také závěrečný dostih, Grand Prix de la Walloine-Bruxelles (hdcp IV. k., 1400 m) v první životní vítězství proměnila čtyřletá hnědka stáje Swiss Fans-Fedorowicz Power Prize s žokejem Pišlem a spolu s vítězi prvního a šestého dostihu doplnila nedělní hattrick pro trenéra Fedorowicze.

Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 6.6. od 14 hodin (doprovodný program od 11 hodin) – 59. Velká červnová cena 20 let CK Venus Trade and Tours.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.