Hlavní dostih Italského dne v Pardubicích vyhrál Mr Land

Na závodišti v Pardubicích byla zahájena nová dostihová sezona. Úvodní mítink Italský den nabídl devět překážkových dostihů. Vrcholem byla Cena Dostihového klubu – Velká cena Itálie, steeplechase cross country na 4500 metrů s celkovou dotací 120 tisíc korun. Jejím vítězem se stal Mr Land s Pavlem Složilem.

Pardubice

 

Ostřílený jedenáctiletý hnědý valach se zkušenostmi z Velké pardubické České pojišťovny navázal na své předloňské vítězství z tohoto dostihu. Tehdy však byl v jeho sedle žokej Josef Bartoš a připravoval ho trenér Josef Váňa starší. Reprezentant stáje Kotero nyní vyhrál pod Pavlem Složilem, jenž ho zároveň trénuje. O dvě a půlky délky zpět na druhém místě skončil Aspirant s žokejem Jiřím Kouskem, třetí se umístil Tresh s Josefem Duškem. „Mr Land mě moc překvapil a potěšil. Předvedl parádní výkon,“ pochvaloval si Pavel Složil, pod jehož vedením Mr Land zvítězil poprvé.
Na start hlavního dostihu Italského dne se postavila devítka koní. Podle sázkových kurzů se do dostihu v roli největšího favorita sedmiletý hnědý valach Aspirant. Na paty mu měli šlapat především Mastman (žk. Váňa ml.), Teresina (ž. Novák), Mr Land a Tresh. A to se také potvrdilo, byť ne na sto procent.
Z boje o vítězství hned v úvodní fázi dostihu vypadl spolufavorit Mastman, pro něhož skončil dostih za lesíkem stejně jako pro Polar Ponda. „Jeden kůň vpředu vybočil a zbrzdilo se to, takže jsem skákal téměř z místa. Je tam nižší dopad. Mastman dopadl jakoby přímo na hlavu, nešlo to ustát. Oba jsme spadli,“ popsal Mastmanovi kolizi žák Josef Váňa mladší.
O tempo se dlouho starali Mr Land a Teresinou, vpředu se objevoval i Sherardo. Favorizovaný Aspirant se držel uprostřed pole koní. Ovšem na malém Havlově skoku už byl v čele a na travnatý ovál do závěrečné fáze dostihu zamířil jako první. Po svém boku však měl Teresinu a Mr Landa. A právě on, nejstarší kůň ve startovním poli, předvedl skvělý finiš. Na poslední překážce už vedl, v cílové rovině odrazil útok Aspiranta a s dvouapůldélkovým náskokem zvítězil.
„V závěrečné fázi měl pořád chuť závodit. Jakým stylem šel domů, tak takhle jsem se už dlouho nesvezl. Prostě šel, uši měl dozadu, po bariéře si dělal místo a mastil to bez jediné chybičky,“ pronesl Pavel Složil. „Teď si Mr Land chvíli odpočine a poté by měl jít druhou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Nechceme ho zadřít, přece jen je to už starší pán. Je cíleně připravován na Velkou pardubickou. Prioritou je to, aby byl zdravý právě na Velkou,“ dodal vítězný trenér a jezdec v jedné osobě.
Zajímavý byl i rámcový program Italského dne. Překvapení se zrodilo v Ceně společnosti BP Projekt Pardubice – Ceně Roma Capannelle. Cross country na 4500 metrů byla druhým nejlépe dotovaným dostihem dne a vítězství nečekaně vybojoval devítiletý tmavý hnědý valach Bandyta s Josefem Sovkou, který ve finiši porazil Rubína (Růžičková) a Roosevelta (ž. Stromský). „S takovým závěrem jsme nepočítali. Před startem jsme počítali s tím, že se bude motat kolem čtvrtého páté místa,“ pronesl Pavel Bielík, trenér vítězného Bandyty.
Cenu Grim.cz - Vinotéka on-line Pardubice – Cena San Rossore Pisa, steeplechase cross country na 4500 metrů, vyhrála osmiletá hnědka Ready For Life. Někdejší vítězka Českého derby, Oaks a St. Legeru se na dráze naposledy objevila v říjnu 2007, poté odešla plnit mateřské povinnosti. Nyní se svěřenkyni Josefa Váni staršího povedl úspěšný comeback. „Víme, že je dobrá. Ovšem v Pardubicích startovala poprvé a navíc po hříběti. S vítězstvím jsme nepočítali. Ale předvedla výborný výkon,“ pronesl žák Josef Váňa mladší, jenž byl v jejím sedle.
Váňové slavili vítězství i Ceně společnosti Fa Novotný - výroba a prodej pardubického perníku, dostihu přes proutěné překážky na 3200 metrů. Při svém překážkovém debutu se prosadil čtyřletý hnědý valach Soros, vítěz loňského Derby v Polsku. „Nechtěli jsme vyhrát za každou cenu. Ale neměl žádný karambol, takže nic nebránilo tomu, aby zvítězil,“ poznamenal Josef Váňa mladší.
Soros nebyl jediným úspěšným debutantem. Cenu společnosti BIS Czech s.r.o., steeplechase cross country na 3400 metrů, vyhrála sedmiletá vranka Partoutatou s žokejem Janem Faltejskem. Svěřenkyně trenéra Grzegorze Witolda Wroblewského, která předloni zvítězila ve steeplechase v belgickém Waregemu, se na českých drahách představila poprvé.
Nejúspěšnějším jezdcem Italského dne byl žák Josef Váňa mladší, který vybojoval „čistý hattrick“ výhrami ve třech po sobě jdoucích dostizích. Dvakrát byl úspěšný žokej Jan Faltejsek. Mezi trenéry se nejvíce dařilo Josefu Váňovi staršímu a Grzegorzi Witoldu Wroblewskému, jimž jejich svěřenci vybojovali po dvou vítězstvích.
Dostihová sezona na závodišti v Pardubicích bude pokračovat v sobotu 22. května, kdy se bude konat Britský den. Jeho vrcholem bude Velká cena města Pardubic – Memoriál Dicka Francise, což bude úvodní ze čtyř kvalifikací na 120. Velkou pardubickou České pojišťovny. Mítink, jenž nabídne devět překážkových dostihů, začne ve 13.00 hodin.

 

Pardubice

 

 

Mr Land mě moc potěšil, říká vítězný jezdec a trenér Pavel Složil

Nesli startovní číslo jedna. A stejná pozice jim patřila v cíli. Mr Land a Pavel Složil – vítězové Ceny Dostihového klubu – Velké ceny Itálie, která byla hlavním dostihem letošního úvodního pardubického mítinku Italského dne.

Zkušená dvojice se neustále držela vpředu. V závěru se před ně sice dostal největší favorit Aspirant, ovšem finiš ovládl ostřílený jedenáctiletý hnědý valach. Poslední překážku už skákal jako první a v cílové rovině už před sebe nikoho nepustil. Navázal tak na své předloňské vítězství v tomto dostihu, kdy však byl v jeho sedle žokej Josef Bartoš a připravoval ho trenér Josef Váňa starší.
„Mr Land měl v závěru pořád chuť závodit. Takhle jsem se už dlouho nesvezl. Moc mě překvapil a hrozně potěšil,“ pronesl Pavel Složil, vítězný jezdec a trenér v jedné osobě.

Sázkaři jste byli pasováni do okruhu spolufavoritů. Myslel jste na vítězství?
 „Vzhledem k tomu, co nás tento týden potkalo, tak jsem si říkal, že to musí být jako za starých časů. Ve středu se mi pokazilo vstřikovací čerpadlo u kamionu, což je dost drahá záležitost. No nic, musíme jet vozíkem. Jenže je známo, že Mr Land cestuje nerad vozíkem. Tak jsme ho včera zkoušeli naložit a samozřejmě se to nepovedlo. Nechtěli jsme ho do ničeho nutit, přece jen je to už starší pán. Tak jsem sehnal jiný kamion od kolegyně, pro který jsem si dneska ráno jel. V šest jsem do něj usedl a baterky byly úplně hin. Nenastartovali ho. Museli jsme to dát dokupy a do Pardubic jsme přijeli na poslední chvíli před škrtáním. To samé se mi stávalo dříve za dob, kdy jsem měl starý autobus. Ještě v noci jsem měnil spojku, šel jsem spát o půlnoci a ráno se jelo. Ale vyhrávalo se, třeba dvakrát třikrát. Tak je to možná znamení toho, že se vracejí staré dobré časy.“

Takže váš recept na vítězství zní: prožít si problémy v týdnu před dostihem?
 „Asi jo. Ale ty nervy nikomu nepřeju.“

Jak vypadal průběh dostihu z vašeho dostihu? Byl pro vás ideální?
„Trošku mě překvapilo, že nikdo nešel dopředu. Na skocích jsem ohromně získával. Na Irské lavici jsem skočil a byl jsem pár délek před ostatními. Jakmile se některým koním šlape na zadek, tak uhánějí. Museli jsme se s tím trošku prát. Předpokládal jsem, že půjdu někde zepředu, ale spíše trochu schovaný, abych se s ním tolik nepral a měli jsme klidný průběh. V závěrečné fázi měl pořád chuť závodit, tak jsem ho za Havlákem nechal trochu odpočinout. A jakým stylem bojoval domů, to už jsem se dlouho takhle nesvezl. Prostě šel, uši měl dozadu a po bariéře si dělal místo a mastil to bez jediné chybičky. Moc mě překvapil a hrozně potěšil.“

To znamená, že jste ve vítězství věřil už v závěru dostihu?
„Netušil jsem, že nepokračuje Mastman. Věděl jsem, že Teresina je velmi dobrá. Vpředu byl Jirka Kousek s Aspirantem, což je také velmi dobrý kůň. Takže jsem věřil, že tabule to bude. U Velké vody jsem si říkal, že snad už nikdo zezadu nepřijde a že budeme nejhůře třetí. Jakmile jsme zatočili do cílovky, zabral znovu na poslední překážku. To jsem si říkal, že už to snad musí vyjít. Bylo to parádní.“

Pokud se nepletu, je to vaše vůbec první výhra s Mr Landem, že?
„Je to tak. Vloni jsme byli vždycky na tabuli kromě třináctého místa ve Velké pardubické.“

To musí být radost vyhrát s takovým ostříleným harcovníkem.
„To určitě potěší.“

Jak vypadají vaše další plány s Mr Landem? Budete znovu usilovat o start ve Velké pardubické České pojišťovny?
 „Mr Land je cíleně chystaný do Velké pardubické. Teď si chvíli odpočine a měl by jít druhou kvalifikaci. Pak uvidíme. Zřejmě ještě nějaký přípravný dostih a poté Velkou pardubickou. Přece jen už má jedenáct let. Má sice úžasnou vitalitu, ale nechceme ho zadřít. Chceme, aby měl chuť závodit ve Velké.“

Jeho dnešní výkon vás určitě musel optimisticky naladit do letošní sezony. Mám pravdu?
„To určitě. Ale na druhou stranu ne že by mě svazoval, ale už se budou čekat velké věci. Bacha na to! Ale s majitelem jsme domluveni, aby především šel stoprocentně zdravý do Velké pardubické. To je hlavní. Pak už budeme potřebovat jen štěstí.“

 

Pardubice


Váňa junior si při Italském dnu prožil vítězný hattrick, ale i tři nezdary

Třikrát se radoval z výhry. Ale také si třikrát prožil nezdar. Takovou bilanci při Italském dnu měl žák Josef Váňa mladší, nejúspěšnější jezdec letošního úvodního pardubického mítinku. „Mám to dneska naprosto vyrovnané,“ usmál se Váňa junior. „Vítězný hattrick, ale bohužel také tři pády.“


V rámcovém programu dokázal vyhrát tři po sobě jdoucí dostihy. Nejprve na proutěnkách dovedl k triumfu překážkového debutanta Sorose, vítěze loňského Derby v Polsku. Poté s úctyhodným náskokem patnácti délek zvítězil s Luculusem. A hattrick završil s někdejší trojnásobnou klasickou vítězkou Ready For Life, která po plnění mateřských povinností a více než dvouleté odmlce prožila úspěšný comeback.
Ovšem poté si už Váňa mladší prožil neúspěchy. S favority Theodenem, Mastmanem v hlavním dostihu a Ready For Smile se do cíle nedostal.

Máte za sebou Italský den. Jaký pocit ve vaší duši převládá? Radost ze tří výher nebo smutek ze tří nezdarů?
„Teď bezprostředně po posledním dostihu jsem spíše naštvaný ze tří pádů, protože to také byli tři šancoví koně. Ale naštěstí jsem zdravý a koně vypadají také v pořádku, takže až mě přestane bolet tělo, budu se radovat z výher.“

Který ze tří neúspěchů vás mrzí nejvíce? Byl to ten s Mastmanem v Ceně Dostihového klubu – Velké ceně Itálie?
 „Určitě. Byl to hlavní dostih a šancový kůň. Stalo se nám to hned ze začátku. Je to smůla.“

Co se vám přihodilo?
„Za lesíkem se to trošku zbrzdilo. Je to trochu obtížnější skok. Jeden kůň vpředu vybočil a nám se to zbrzdilo, takže jsem skákal téměř z místa. Je tam nižší dopad. Kůň dopadl jakoby přímo na hlavu. To se nedalo ustát. Ale naštěstí jsme oba zdraví, tak budeme bojovat příště.“

Pojďme ale k výhrám. Všechny tři byly dost suverénní. Zapotil jste se při nich?
„Trošičku jsme museli bojovat s Ready For Life. V Pardubicích běhala poprvé. Šel jsem ji trošku provést kurzem, aby to zvládla bez problémů. Ona má rovinovou třídu, takže to potom ukázala.“

Její start jste tedy brali spíše jako seznámení s pardubickým závodištěm?
 „Tak. Víme, že je dobrá. Ale že by při prvním startu a po hříběti vyhrála, to ne. Ale je výborná. Předvedla výborný výkon.“¨

Nováčkem byl i Soros, který poprvé startoval na překážkách. Ani jeho vítězství jste nečekal, byť byl brán jako favorit?
„S ním je to trochu těžší. On je tak trochu posera. Také jsme do toho nešli úplně natvrdo, že musíme vyhrát za každou cenu. Neříkali jsme si, že musí vyhrát nějakou čtyřku, když vyhrál Derby. Chtěli jsme mu udělat příjemný dostih, což se povedlo. A vyhrál třídou. Neměl žádný karambol, takže mu nic nebránilo, aby mohl vyhrát.“

Mezitím jste vyhrál i s Luculusem, jenže pak se vaše vítězná série zadrhla a přišly pády. Hodně vás to mrzelo?
„Samozřejmě, ale to k tomu patří. Kdo nejezdí, ten nepadá. Beru to. Jsem rád, že jsem celý. Sice mě všechno bolí, ale je to dobré.“

Takže smutek pomalu vyprchává a Italský den ze svého pohledu berete jako úspěšný?
„Přesně tak. Hlavně, že jsem zdravý.“

Tato poznámka je určitě na místě. Zvláště třeba na nedávné těžké zranění vašeho stájového kolegy Josefa Bartoše. Jak to vypadá s jeho návratem do sedla?
„Chtěl by absolvovat druhou kvalifikace se Sixteen. Patnáctého jde na rentgeny, takže se uvidí. Ale určitě se léčení tohoto zranění nesmí podcenit, bylo to vážné.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.