Hlavní dostih Ruského dne bude generálkou na Zlatý pohár

Třetí dostihový den na pardubické dráze má přívlastek „Ruský“ a bude se konat v sobotu 28. května mimořádně už od 12.00 hodin. Hlavním bodem programu bude Cena Správy a údržby silnic Pardubického kraje, klasická steeplechase I. kategorie na 3900 metrů, která by měla být přípravou na Zlatý pohár. Na startovní listině dostihu je sedm koní. O vítězství by měla bojovat čtveřice Far Plan (Benš), Rabbit Well(Šimůnek), Silver Regent (ž.Bartoš) a slovenský Palm Island (ž.Brečka).

baggioFAR PLAN loni sbíral cenná umístění v Itálii, letos tam při jediném startu nedokončil, ale v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem byl čtvrtý za trojicí Ursan, Zulejka a Baggio.

RABBIT WELL loni v Pardubicích vyhrál menší cross country, letos zde suverénně zvítězil v klasické steeplechase, před solidními Borderland, Marcanta a Kamienczyk. Snad neprovede nějakou „kulišárnu“, občas má problém s ovladatelností.

SILVER REGENT v Pardubicích běhal většinou cross country, loni byl v zářijové generálce na Poplerův memoriál třetí za O´Key a Ursanem a potom dokončil Cenu Labe jako devátý. Předtím se v Meranu několikrát umístil, o prázdninách byl třetí ve Velké mostecké steeplechase za Amber Hill a Hetman Polny a na téže dráze potom zvítězil v dostihu II. kategorie, před City Hall a Determinacja.

PALM ISLAND na Slovensku kraluje již několik roků v dostizích přes proutěné překážky, loni v Pardubicích startoval v polovině října v Ceně Paramo, klasické steeplechase, a byl druhý za Royal Mouginsem, když za sebou nechal velmi dobré Sherardo, Fiftynine, Ravenswood a Kamienczyk. Letos vyhrál v Bratislavě ve slabší společnosti dostih přes proutěné překážky.
Překvapit by mohli HIPO JAPE(ž.Váňa J.,ml.), který loni běhal těžké dostihy v Itálii, kde se dokázal i umístit a MARL BORA(ž.Mátl), PLAYLETA(žk.Čmiel) bude spíše outsiderem dostihu.

Doufejme, že v samotném Zlatém poháru, který se poběží v sobotu 2. července, bude na startovní listině kvalitnější pole s účastí čtyřnásobného vítěze Royal Mouginse.
Celkem uvidíme v průběhu odpoledne devět překážkových dostihů, zajímavou bude cross country na 4500 metrů, Cena společnosti Color Car, s.r.o., dostih II. kategorie, ve kterém se představí jedenáct zkušených steeplerů.

Pokud by BEJRUT(ž.Kousek) zopakoval výkon z loňského června, těžko by hledal soupeře, od té doby se však již neprosazoval.

Dostih bude asi hodně vyrovnaný, šanci na úspěch má většina startujících. O vítězství by měli bojovat především UNIVERSE OF GRACIE(ž.Faltejsek), vítěz toho dostihu z loňského roku, kdy byli ze sobotních startujících TRESH(Petr Tůma) druhý a POLAR POND(Šimůnek) třetí, když za sebou nechali výborného Mastmana, dále IGNACIO(ž.Myška), který zde zvítězil začátkem května a vpředu očekáváme také READY FOR LIFE(ž.Bartoš).
Počítat se musí i s trojicí DERBY SHARP(ž.Havelka), MIRAINO(ž.Andrés) a CUPIDO(ž.Mátl). Slovenský LE JACKPOT(ž.Brečka) předvedl začátkem května výborný závěr, ale během dostihu cválal se ztrátou za polem. Jedenáctým startujícím je zde bělouš KELV(ž.Novák).
Z dalších dostihů upoutá hned úvodní, kterým budou proutky pro tříleté koně. Všichni se představí na překážkách poprvé.

První dostih bude odstartován již v „pravé“ poledne, ve 12:00 hodin, hlavní, pátý v pořadí, je naplánován na 14:40 hodin.

Tipy:
I. HOLLY MILL – STEP DANCER – LEA
II. BELMONT – MISS SECRET – SORBETIERE
III. SABRET – ČMAŇA – BACCARAT
IV. UNIVERSE OF GRACIE – BEJRUT – IGNACIO
V. RABBIT WELL – FAR PLAN – PALM ISLAND
VI. VERDANDI – BOŽETĚCH – VINIUS
VII. YORK CITY - CHAT ET CHIEN – TEDDY READY
VIII. CARIO – LYMONDKA – LOVE THE WIN
IX. AZKABAN - SAPFÓ – VICTORIA HILL

V příloze pod článkem najdete komentáře a tipy k jednotlivým dostihům.

 

Ruský den – doprovodný program

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích v sobotu 28. května kromě dostihů na návštěvníky Ruského dne čeká i zajímavý doprovodný program. Na organizaci tohoto dostihového dne se nově podílí Vyslanecká kozácká stanice sv. Trojice v Praze pod vedením jesaula kozáckého vojska, zástupce atamana Michaila Dzjuby za podpory Velvyslanectví Ruské federace v ČR, Obchodně-průmyslové komory Ruské federace v ČR, Ruského střediska a kultury v Praze, Koordinační rady ruských krajů v ČR a Institutu kulturně-historických tradic.

Návštěvníci Ruského dne se tak mohou těšit na bohatý kulturní program, který bude v průběhu sobotního odpoledne probíhat na několika místech v areálu Dostihového závodiště. „Zúčastní se ho více než stovka umělců z několika souborů. Máme připraven hudební program. V našem stanu se budou promítat filmy o Rusku a uskuteční se výstava s tradičními ruskými suvenýry,“ uvedl Michail Dzjuba.

Součástí doprovodného programu Ruského dne budou i ukázky samba, které budou probíhat vedle velkých stanů u paddocku. Jedná se o sebeobranu bez zbraně (rusky samozaščita bez oružija, zkráceně sambo). Jde o sovětský bojový systém založený na základě mnoha národních stylů, jehož historie sahá až do časů Kyjevské Rusi. Největší úspěchy slavil systém během druhé světové války, kdy jej využívali především sovětští výsadkáři. Po válce celý systém dostal název Sambo a došlo k prudkému rozmach tohoto umění především mezi sovětskými bezpečnostními složkami a sportovci. V současnosti se dělí do tří proudů – Combat Sambo, sebeobrana Sambo a sportovní Sambo, které je velmi podobné modernímu judu ovšem s mnohem odlišnějšími pravidly a oblečením (bojovníci jsou oblečeni do krátkých kalhot a kazajky přepásané opaskem).

Kromě těchto vystoupení jsou pro návštěvníky připraveny i tradiční součásti doprovodného programu. Na dráze se opět poběží vložený dostih poníků. Zpestří přestávku mezi prvním a druhým dostihem zhruba kolem 12.15 hodin. Opět se bude konat jako Rádio Blaník Cup – dostih poníků Rádia Blaník.

Pro návštěvníky dostihového odpoledne je připravena rovněž divácká soutěž, která se koná ve spolupráci se společností Ford Auto In. Vylosovaný výherce získá víkendové zapůjčení luxusního vozu. Kupón a další informace budou v dostihovém programu.

Soubory ke stažení

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.