Hnědák Del Sole s žokejem Andrésem v pátek ovládl Velkou cenu Itálie

V říjnu končil sezonu na pardubickém závodišti vítězstvím, když triumfoval v Závěrečné steeplechase. A hned na startu nové sezony na své vítězství navázal. Sedmiletý hnědák Del Sole vyhrál Cenu Dostihového klubu – Velkou cenu Itálie, která byla hlavním dostihem prvního letošního mítinku v Pardubicích.

Vloni svěřenec trenéra Josefa Váni zvítězil s žokejem Josefem Bartošem. Tentokrát zraněného překážkového šampiona zastoupil v sedle žokej Dušan Andrés.

„Del Sole je moc dobrý kůň. Pokud ho budou poslouchat nohy a bude zdravý, samozřejmě může vyhrát ještě další dostihy, protože tentokrát porazil kvalitní společnost,“ pronesl jeho trenér Josef Váňa.



Sedmiletý hnědák Del Sole s žokejem Dušanem Andrésem míří za vítězství v hlavním dostihu prvního letošního mítinku v Pardubicích.

Jeho svěřenci nesmírně svědčí pardubická dráha. Po roční přestávce zaviněné zraněním se na ni vloni vrátil ve velkém stylu. Z pěti startů vybojoval tři vítězství. Mimo jiné i v říjnové Závěrečné steeplechase, hlavním dostihu při posledním mítinku v minulém roce. A letos při první příležitosti přidal další triumf.

„Del Sole měl v roce 2006 takový úraz, že jsme ho chtěli utratit. Naštěstí jsme to neudělali. Poslali jsme ho na pastviny, rok na něm jezdily děti. A teď nám to koník vrací,“ pronesl trenér Váňa.

Reprezentant stáje Javor šel na start Velké ceny Itálie, steeplechase cross country 1. kategorie na 4500 metrů o 120 tisíc korun,  jako favorit číslo jedna. Ve vyrovnaném startovním poli se držel stále v popředí, ovšem o tempo se starali jiní. Na špici se nejčastěji držel Derby Sharp s žokejem Jiřím Kouskem. A v čele zamířil i na travnatý ovál po výběhu z oranice. Ovšem hned po další překážce ho ve vedení vystřídal Del Sole. V oblouku před cílovou rovinou si už vytvořil značný náskok. V závěrečných stovkách metrů si ho s přehledem kontroloval.

Del Sole vyhrál jistě o dvě a tři čtvrtě délky před mocně finišujícím Lakregem s Martinem Liškou. Třetí skončil German Malt s žokejem Markem Stromským. Derby Sharp, jenž odvodil velkou část dostihu, doběhl pátý.

„Teď ho necháme chvilku odpočinout. Pak zkusíme kvalifikaci. Pokud ji zvládne a bude na podzim zdravý, budeme uvažovat o startu ve Velké pardubické. Ale není to podmínka,“ naznačil Váňa další plány s vítězným koněm.

Druhý člen vítězné dvojice, žokej Dušan Andrés, byl nejvýraznější postavou mezi jezdci při zahajovacím mítinku v Pardubicích. Kromě triumfu v hlavním dostihu si připsal ještě další dvě prvenství v rámcovém programu.

Dostihová sezona na pardubickém závodišti pokračuje hned o dalším víkendu. V sobotu 16. května se zde od 13.00 hodin koná mítink nazvaný Ruský den.

Cena Dostihového klubu - Velká cena Itálie, 4. ročník Memoriálu Carla Biffiho v Pardubicích (steeplechase cross country na 4500 m o 120 000 korun): 1. Del Sole (ž. Andrés, trenér Váňa 2, stáj Javor), 2. Lakreg (Liška), 3. German Malt (ž. Stromský), 4. Baccarat (Šimůnek), 5. Derby Sharp (ž. Kousek). Výrok: jistě 2 3/4 – krk – 3 – 4 3/4. Čas vítěze: 6:05,94 min.

Rámcové dostihy Italského dne: I. Rabbit Mont Jeu (ž. Andrés) - Latibela - Le Vent. II. Shaakey (Sloup) - Kasim - Age of Luck. III. Jung (Mátl) - Florestano – Karlsbad. IV. Verdand (ž. Kousek) - Kelv – Soreppo. V. Caland (ž. Faltejsek) - Aljaška – Datiffo. VI. Imbir (Novák) - Life Is Life – Maádid. VIII. Czogori (Mátl) - Sešlost - Irish Queen. IX. Miraino (ž. Andrés) - Oleandro - Budapest.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.