I. den metropolitní sezóny: 42. Memoriál Rudolfa Deyla

V neděli 17. dubna byla zahájena dostihová sezóna 2016 v Conseq Parku Velká Chuchle. Vrcholem letošní premiéry se stal 42. ročník Memoriálu Rudolfa Deyla (I. k., 1400 m, 550 tis. Kč), tradiční nejvýznamnější předzkouška klasické Jarní ceny klisen. Celkem se uskutečnilo osm dostihů, na startovních listinách je 95 koní a 23 jezdců. Aktualizace 18. 4. 7:00 HOD: Deylův memoriál opět pro DS Pegas. Kompletní výsledky najdete v článku.

Deylův memoriál opět pro DS Pegas

Stejně jako v loňském ročníku nejvýznamnější předzkoušky Jarní ceny klisen zvítězili žokej Petr Foret, trenér Michal Lisek a DS Pegas majitele Jiřího Trávníčka, jehož stáj se do listiny vítězů Deylova memoriálu zapsala již popáté. O jednu délku před favorizovanou vítězkou z Francie, místní novickou Efily (ž. R. Koplík, tr. Z. Koplík, LOKOTRANS Slovakia CZ, 3:1) triumfovala ryzka Sedmikraska, sázková druhá šance 4,5:1, která tak ve třetím životním startu získala druhou výhru (k tomu obsadila druhé místo v Ceně zimní královny). Téměř tři délky pak na stříbrný stupínek ztrácela zástupkyně v ČR nové stáje Hvitas stjema švédského majitele Douna (ž. Havelková, tr. Bodlák, 15:1) a nejlepší pětici doplnily české odchovankyně Zamiranda (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 8:1) s Lacoranou (Andrésová, tr. Horáková, Albert Stolany, 17:1).

 

Další dění:

Prvním letošním pražským vítězem se v Ceně Velké Chuchle (hdcp V. k., 1200 m) stal pětiletý valach stáje Alice Zimčíková Kárl (Andrésová, tr. Hanousek, 7,5:1), jenž si stylem start-cíl docválal pro vůbec první životní triumf.

V Ceně Znovínu Classic (hdcp III. k., 1200 m) si zkušený devítiletý bílý valach Moonglas (ž. Janáčková, tr. Pejšková, 7:1), který zužitkoval nejnižší nesenou hmotnost v poli, zapsal naopak již šestou kariérní výhru.

V prvním nedělním dostihu tříletých koní, jímž byla Cena Agroefekt, s. r. o. (IV. k., 1600 m) pro nezvítězivší, se nečekaně prosadila dcera vítězky Jarní ceny klisen 2010 Venillia (ž. Havelková, tr. Růžičková, stáj Orling, 15:1), jež si poradila s řadou zkušenějších soupeřů, ačkoliv startovala poprvé v životě.

Ani premiérové vítězství čtyřleté Pardonie (tr. Kroutilík, 10:1) v Ceně šampionátu CK Martin Tour Cup 2016 (hdcp IV. k., 1400 m) se nečekalo, druhý triumf během odpoledne slavila jezdkyně Jiřina Andrésová a skvěle na dostihovou scénu vstoupila nová stáj BEMA Racing, pro jejíž barvy šlo o absolutní premiéru.

Nadvládu jezdkyň ukončila až Cena Messenger, a. s. (III. k., 1400 m) pro tříleté koně, v níž se lehce o sedm délek prosadila vloni v obou startech umístěná Partyday (stáj PartyDay CZ, 5:1) jejíž žokej Jan Rája a trenérka Helena Vocásková zaznamenali již čtvrtý víkendový triumf, třikrát totiž zvítězili na sobotních dostizích v Mimoni.

Jediným (spolu)favoritem, jenž v neděli splnil svou roli, byl vítěz Ceny šampionátu Nikon Ladies Cup 2016 (III. k., 2200 m) Trip to Sydney (ž. Chaloupka, tr. Tůma, stáj Dr. Charvát, 3,5:1), tříletý polobratr předního evropského supervytrvalce Tripa to Rhodos ve čtvrtém životním startu jistě dosáhl druhého plného zásahu.

Poslední překvapení nabídla závěrečná Cena sázek Betino (IV. k., 2200 m), kterou (po vzoru stájové kolegyně ze třetího bodu programu) vyhrál debutant Villon (15:1), syn prvního českého vítěze Gr.1, vynikajícího Darsalama v koncovce poctivě odběhnutého dostihu předvedl pohledný progres a stáji Orling, trenérce Martině Růžičkové a žokejce Martině Havelkové přinesl druhou nedělní výhru.

Výsledky

 

 

Původní tisková zpráva

Plné dvě třetiny účastnic hlavního dostihu již dokázaly ve svých kariérách zvítězit. Tuto většinu startovního pole tvoří obě svěřenkyně úřadujícího trenéra-šampióna Allana Petrlíka, odchovankyně krabčické centrály Anshoa (ž. Chaloupka, stáj DAR) a Tialine (Demo, Statek Blata Český Ráj), stříbrná z Ceny zimní královny, členka vloni zde vítězného týmu (prostřednictvím Cassie) Sedmikraska (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas), čtvrtá a pátá ze slovenské analogie Chiquitita Chic (ž. Rája, tr. Vocásková, Vesiba) a reprezentantka nové stáje švédského majitele Hvitas stjema ČR Douna (ž. Havelková, tr. Bodlák), premiantka dosud jediného vystoupení, chovanka svého majitele - dcera vítězky Deylova memoriálu 2009 Rabbit Zamindar Zamiranda (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) a dvě v tuzemsku dosud neznámé klisny, čtvrtá z polské Ceny zimní královny Džidžali (ž. Janáčková, tr. Wroblewski, Nýznerov) a dokonce trojnásobná vítězka (z osmi startů) ve Francii Efily (ž. R. Koplík, tr. Z. Koplík, LOKOTRANS Slovakia CZ), jež jako jediná už startovala i v tomto kalendářním roce a po lednovém triumfu pak skončila dvakrát šestá, naposledy v dostihu kategorie A ve Fontainebleau.

Ve čtveřici, jež na první plný zásah čeká, jsou vícekrát umístěné tuzemské rodačky Latigera (ž. Mach, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) a Lacorana (Andrésová, tr. Horáková, Albert Stolany), na podzim dvakrát mimo dotované příčky skončivší Nicole Megan (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly) a Celine My Heart (ž. Korečková, tr. Syslová, Jezdecké potřeby Ostrava), která po loňském zdravotním zdržení míří k náročnému debutu.

Startovní listiny, sázkové kurzy

 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Velké Chuchle (hdcp V. k., 1200 m): šest z jedenácti účastníků otevíracího handicapu nejnižší kategorie bude mít v sedlech ženy, šestý ročník Nikon Ladies Cupu začíná!

14.30 – Cena Znovínu Classic (hdcp III. k., 1200 m): zajímavý tucet sprinterů ve trojkovém handicapu, všichni dokázali v kariérách alespoň jednou vyhrát a dohromady získali již šestatřicet vítězství.

15.00 – Cena Agroefekt, s. r. o. (IV. k., 1600 m): mezi hlavní adepty na premiérový triumf v prvním dostihu tříletých nezvítězivších by měl patřit šestý z Gerschova memoriálu Fantasticadventure.

15.30 – Cena šampionátu CK Martin Tour 2016 (hdcp IV. k., 1400 m): s dvojnásobným amatérským šampiónem Jindřichem Fabrisem v sedle by na první životní triumf mohl útočit vloni zlepšený valach Namid Star.

16.00 – Cena Messenger, a. s. (III. k., 1400 m): zajímavý delší sprint pro tříleté koně, v němž proti již vítězným Ilchimu a Bulpitovi nastoupí řada ambiciózních a původově atraktivních debutantů.

17.00 – Cena šampionátu Nikon Ladies Cup (III. k., 2200 m): v prvním delším dostihu pro potenciální adepty letních klasických vrcholů se mj. představí polobratr předního evropského supervytrvalce Tripa to Rhodos Trip to Sydney a debutující pravý bratr trojnásobného Gr.1 vítěze a plemeníka v Irsku Rip Van Winkleho Timekeeper.

17.30 – Cena sázek Betino (IV. k., 2200 m): také nezvítězivších tříletých na delší trati nastoupí dvanáct, početnější zastoupení tu mají klisny, mezi nimiž jsou i dcery úspěšných matek Vadeona Two, Peinture Naive, Nigerta či Kalgerta.

 

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.