I. den metropolitní sezony: 87. Gomba handicap časopisu Právo&Byznys

V neděli 8. dubna bude v CONSEQ PARKU Velká Chuchle zahájena dostihová sezona 2012. Program otevíracího odpoledne tvoří osm rovinových dostihů, polovina z nich je vyhrazena klasickému, tedy tříletému ročníku a polovina starším koním. A právě zkušenější a známější tváře vybojují tradiční hlavní chod premiérového menu, již 87. ročník Gomba handicapu časopisu Právo & Byznys, sprinterského testu na 1200 metrů o 120 tisíc korun. Celkem je na osmi startovních listinách 92 koní a 30 jezdců, první dostih startuje ve 14 hodin.

Aktualizace 8. 4. 20 HOD: Tradiční Gombu ovládla Merbela.

O Velikonoční neděli, za nepříliš jarního, dosti chladného počasí, byla na závodišti v Praze-Velké Chuchli zahájena letošní dostihová sezona. Hlavním bodem programu byl tradiční otevírací dostih, již 87. ročník Gomba handicapu časopisu Právo & Byznys na 1200 metrů o 120 tisíc korun.

Na start se postavilo jedenáct aktérů, roli favorita obdržel vítěz říjnové Českomoravské ceny z Mostu Aprilius. První polovinu trati odvodil vítěz Gomby z roku 2010 Heat Set, ale v cílové rovině přišel útok nejprve Aprilia a pak vnějškem zpoza druhého sledu Kendyho, Trinity a Merbely. Právě posledně jmenovaná šestiletá hnědka stáje Leram Merbela s žokejem Milanem Zatloukalem se v závěrečném duelu prosadila a vyhrála po boji o půl délky v čase 1:13,31. Druhý finišoval sázkový favorit Aprilius (Stáj Monika Agro P., ž. Šafář), o délku a půl zpět skončila třetí spolehlivá Trinity (Václav Slovák, ž. Koplík). Merbela po loňské zářijové Svatováclavské ceně vyhrála v Praze druhý dostih nejvyšší kategorie a v samotném Gomba handicapu se stala první vítěznou klisnou po třinácti letech.

Další dění:
Úvodní dostih tříletých debutantů Cenu Velké Chuchle (III. k., 1600 m) jistě získal ryzák Kaptah (Stáj Charvátová) s žokejem Zatloukalem, jedním ze tří jezdců, kteří si během první neděle připsali dva triumfy.

Mezi tříletými nezvítězivšími v Ceně Derby klubu (III. k., 1400 m) splnil roli favorita hnědák Pintoertto (Luka-Vedral) v sedle s úřadujícím žákovským šampiónem Martinem Laubem.

Prvním sezónním dostihem pro starší ročníky byla Cena ISOline (hdcp III. k., 1400 m), kde po tuhém boji o hlavu udržel triumf zkušený sedmiletý hnědák Lucky Horse (ESO9 intranet), jenž si páté životní vítězství připsal bezmála po dvou letech od předchozího plného zásahu, s žákem Michalem Machem.

Cena Projektu Medela (II. k., 1400 m) s devíti tříletými aktéry se nečekaně stala suverénní kořistí ryzáka Green Valleys (Stáj Monika Agro P.), vloni na podzim jednou prvního a jednou druhého v menších testících na domácí dráze v Lysé nad Labem, jehož osmidélkové převahy využil úřadující žokej-šampión Jaromír Šafář ke zisku letošního prvního triumfu.

V Ceně Fortuny (hdcp IV. k., 1600 m) si účinným finišem jistě o půl délky připsal druhou životní výhru šestiletý valach Nipur (Eliška-Schillová) s amatérem Jindřichem Fabrisem.

Po Ceně sázek Betino (IV. k., 1800 m) už mezi nezvítězivší tříleté nepatří hnědý valach Katchaba (Joly), jenž coby sázkový favorit pod žokejem Šafářem svůj třetí životní start proměnil v jisté jednodélkové prvenství.

V závěrečné velikonoční ceně (III. k., 2200 m) se vítězně na dráhu vrátila a pražskému publiku poprvé předvedla pětiletá hnědka Power Eva (Rennstall Darboven), v jejímž sedle koncovku dobře načasoval žák Laube.

Původní znění článku:

Odveta za Českomoravskou, kdo další se přidá?

Ve vrcholu programu se představí jedenáct aktérů, včetně prvních dvou z říjnové mostecké Českomoravské ceny, posledního významného sprinterského dostihu loňského roku. Tehdy, v rekordním čase získal své čtvrté vítězství hnědák Aprilius (Stáj Monika Agro P., ž. Šafář), svěřenec lysolabského trenéra Tomáše Váni tak završil velice úspěšnou sezónu, během níž se posunul ze skupiny nezvítězivších až do sprinterské špičky. Také klisna v péči dvojnásobného trenéra-šampióna Václava Luky Merbela (Leram, ž. Zatloukal) měla progresivní výkonnost, kterou po výhře v letním jedničkovém handicapu korunovala koncem září ziskem chuchelské Svatováclavské ceny Carlson, čistý podzimní hattrick však těsně nedotáhla, jelikož ve zmíněném soupeření na severu Čech skončila o půl délky druhá.
Oba se "Gomby" zúčastní poprvé, stejně jako druhá a třetí z pardubické Ceny sprinterů Dorotka (DS Pegas, ž. Foret) a Ediggio (EŽ Praha, ž. Chaloupka), což není žádným překvapením u vítězky loňského Deylova memoriálu, která tu vloni nemohla startovat kvůli nízkému věku, méně očekávaným je toto zjištění u osmiletého valacha, jenž se v tuzemské elitě pohybuje už řadu sezón. Držitel titulu Sprinter roku 2009 nastoupí k jubilejnímu čtyřicátému startu kariéry, na osmé životní vítězství sice čeká bezmála dva a půl roku, ale na dotovaných příčkách chyběl jen osmkrát v životě a za poslední tři sezóny dokonce jen dvakrát.

S respektem musí být brána také další dvojice, která naopak v předchozích ročnících nedělního vrcholu zaznamenala několik úspěchů: vysoce stabilní šestinásobná vítězka, z toho pětkrát v nejvyšší kategorii, Trinity (Václav Slovák, ž. Koplík) skončila vloni o krátkou hlavu a krk třetí, předloni jí ze druhého místa chybělo na vítěze půl délky. Oním premiantem tehdy byl hnědák Heat Set (Clint-Racing, žk. Laube), který se vloni vrátil na dráhu po téměř roční rekonvalescenci a na podzim vyhrál testík třetí kategorie.

Dalším aktérem, jehož kariéru přerušily zdravotní problémy, ale dokázal se s nimi vyrovnat, je sedmiletý Addison (Sokrates, Fedorowiczová), v uplynulém roce získal tři triumfy, přičemž v červenci zvítězil na mosteckém Hipodromu v Severočeské ceně. Dlouhodobě se v nejvyšší sféře pohybuje i osmiletý Another True Story (YOKO, žk. Zurynek), z dosavadních dvou účastí v Gomba handicapu sice výdělek nevytěžil, ale jinak je vítězem již osmi dostihů a mnoho mu nechybí k završení druhého miliónu korun získaných výher.

Sestavu dotváří trojice nesoucí nejnižší hmotnosti, poctivá pětinásobná vítězka Agromerace (Provit a. s. - Váňová, ž. Korečková), vloni dvakrát v krátkých handicapech druhé a třetí třídy vítězný Kendy (Áďa a Emmča Friedmannovy, ž. Koplíková) a nejstarší účastník, devítiletý Born Slippy (Jiří Vlk-Autodoprava, Arendsen), jenž jako jediný v poli nastoupí tzv. nevyhandicapován, jinými slovy by podle handicapového hodnocení, které je zde určující pro zatížení jednotlivých koní, měl nést ještě méně kil, než je nejnižší povolená hmotnost.
 
Další dostihový program:
14:00 - Cena Velké Chuchle (III. k., 1600 m): v úvodu programu absolutní sázkařská loterie, na start jde čtrnáct tříletých debutantů.
14:30 - Cena Derby klubu (III. k., 1400 m): z devíti nezvítězivších se Pintoretto pokusí podruhé proběhnout první cílem, tentokrát už i s jezdcem v sedle.
15:00 - Cena ISOline (hdcp III. k., 1400 m): vyrovnaný handicap nejpočetněji obeslaným dostihem neděle, utká se patnáct koní.
15:40 - Cena Projektu MEDELA (II. k., 1400 m): člen širší špičky loňských dvouletých Saryarka přes zimu změnil stáj i trenéra, síly změří s osmi soupeři.
16:40 - Cena Fortuny (hdcp IV. k., 1600 m): na mílové trati mají šanci poprvé získat vítězství čtyřletí Chindit a Pepa Havel.
17:10 - Cena sázek Betino (IV. k., 1800 m): jediným nedělním vyslancem zredukovaného týmu trenéra Šavujeva bude Asar Light, stejně jako on má ambice na start v Českém derby např. i Katchaba.
17:40 - Velikonoční cena (III. k., 2200 m): první český start pětileté Power Evy, konkurenci klisně s výsledky z německé listed úrovně tvoří mj. Blesk a Pocta.
Doprovodný program:
15:15 - MEDELA CUP (dostih osobností s malovanými dřevěnými koňmi na podporu charitativního Projektu Medela, zúčastní se jej např. Agáta Hanychová, Tereza Černochová, Kateřina Průšová, Jan Potměšil, Vlasta Korec či Ben Cristovao).

Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka"!

Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi, hrát si na venkovním hřišti a bavit se v krytém dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!

Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky CONSEQ PARKU. Tradičně probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a patronát nad "Hříbátky" převzalo nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti: www.dinotoys.cz.

CONSEQ PARK nabízí řadu suvenýrů i pamětní razítko

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Nabízíme také možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZONĚ 2012:

Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé karty www.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD, držitelé Sphere card: 60 Kč
Celoroční vstupenka: 900 Kč
Celoroční vstupenka extra (vstup do areálu a parkování): 1300 Kč
Celoroční vstupenka "all in one" (vstup do areálu, parkování, Dostihový program): 1800 Kč
Klub Patriot / Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč
Derby klub (celoroční vstup do Derby klubu, občerstvení, Dostihový program, parkování): 8000 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.