II. den metropolitní sezóny: 53. Velká dubnová cena Factoringu České spořitelny

V Auto Hase parku Velká Chuchle pokračovala druhou kapitolou letošní dostihová sezóna. Program nabízel opět osm rovinových dostihů a jeho vrcholem byla výborně obsazená 53. Velká dubnová cena Factoringu České spořitelny (NL, 1800 m, 4+, 150 tis. Kč).

Tullamore se dočkal triumfu po téměř dvou letech
Sázkovým favoritem nedělního hlavního dostihu byl vítěz Ceny prezidenta republiky Mariydi (2:1), jehož žokej Andrés poslal záhy po startu na čelo a diktoval ostré tempo. Druhý favorit (3,5:1) Tullamore naopak pole uzavíral a ještě do finiše točil mezi posledními. To už jej ale žokej Václav Janáček posouval do středu dráhy, kde měl volný prostor pro zrychlení. Na počátku cílové roviny pětiletý hnědák stáje YOKO akceleroval a bez větších problémů získal v cíli lehké vítězství o dvě a půl délky. Druhým místem se úspěšně na scénu vrátil čtyřletý český odchovanec Funny Valentine (Rabbit Trhový Štěpánov), jenž od triumfu v loňské slovenské Velké jarní ceně nestrtoval kvůli zdravotním komplikacím. Půl délky za ním obsadil třetí místo stejně starý Blesk (DS Pegas), který tak potvrdil podzimní progres výkonnosti, pětici uzavřeli pátý z loňské Velké jarní ceny a další tuzemský rodák v první pětici God Bless You (CK Martin Tour) a jediná klisna na startu, druhá ze slovenského Oaks 2009 Sakheart (Hřebčín Křenek).
Tullamore, první český kůň, který startoval v pařížské Ceně Vítězného oblouku, dosáhl času 1:51,51 - jen osm desetin sekundy za rekordem dostihu, a dočkal se výhry po bezmála dvaadvaceti měsících, které koncem dubna uplynou od jeho triumfu v Českém derby 2008.
 
Další dění:
Druhé letošní odpoledne nejlépe zahájil žokej-šampión Václav Janáček, když v prvních dvou dostizích získal vítězství v sedlech favoritů: Cenu dostihových sázek ve Fortuně (hdcp IV. k., 1200 m) lehce opanoval čtyřletý valach stáje Mr Kucharski Bordo, v Ceně Volvo C30 (hdcp II. k., 1200 m) využil rozběhanosti z předešlé neděle pětiletý valach stáje GM Electronic Agnus. Jeho tříletý tréninkový kolega z lotu Václava Luky ml., jenž stejně jako před týdnem vyhrál dva dostihy, taktéž favorizovaný Akiyo pak pod žokejem Jiřím Chaloupkou suverénně o osm délek získal Cenu Derby Klubu (III. k., 1400 m). V Ceně Volvo S80 (III. k., 1800 m) představil své klasické ambice hnědák stáje Efros Kremlin Star, jenž s jezdcem Milanem Zatloukalem hned při debutu vybojoval jednodélkové vítězství. V nejpočetněji obsazené položce, Ceně záchranné služby Trans Hospital (III. k., 1800 m) se zrodilo největší překvapení, když favorita Connexe o krátkou hlavu zdolala šestiletá hnědka stáje Ondra, Matyáš+Flash Nonchalance s kurzenm 20:1 - žokej Chaloupka vyhrál podruhé během odpoledne. Stylem start-cíl pak dokázal triumf v Ceně Volvo XC60 (IV. k., 2200 m) pro tříleté koně vybojovat favorit Open Tour stáje CK Martin Tour, do Českého derby hlášeného ryzáka vedl žokej Radek Koplík. V závěrečné Ceně dětského koutku Hříbátka (hdcp IV. k., 2200 m) zopakovala listopadové vítězství, i s jezdcem Pavlem Hlavatým v sedle, čtyřletá favoritka stáje College Rechialfa.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.