III. den metropolitní sezony: X. British Racing Green Day - Cena České spořitelny

Vrchol letošního třetího nedělního odpoledne v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle, který opět navštívily více než čtyři tisícovky diváků, tentokrát patřil tříletým klisnám, jichž se celkem čtrnáct postavilo na start Ceny České spořitelny - Memoriálu Rudolfa Deyla (1400 m, 180 tis. Kč), tradičního trialu pro květnovou klasickou Jarní cenu klisen. Vedle módní přehlídky značky Tonak tvořila doprovodný program dne také autogramiáda herců z nového českého filmu Czech Made Man, který bude mít v kinech premiéru v posledním dubnovém týdnu.

Dorotka potvrdila skvělou formu stáje
Dostih neměl jednoznačnou favoritku, až půltucet účastnic měl mít podle prognóz reálné šance na vítězství. Ostré tempo početnému poli udala jediná už letos startovavší aktérka La Stessa (AG, ž. Radek Koplík), premiantka dostihu nezvítězivších klisen z první neděle se silami vydržela k poslední čtyřstovce, nicméně následně v tempu vytrvala a nakonec obsadila blízké šesté místo (ještě krk za ní sedmá skončila vítězka Ceny zimní královny Rabbit Motivator, až dále byly rozestupy v cíli větší). Výbornou jarní formu Dostihové stáje Pegas potvrdila jistým triumfem hnědka Dorotka, kterou jezdec Petr Foret vybídl k progresu právě ve třetině cílové roviny a loňská dvojnásobná vítězka akcelerovala tak, že její náskok na nejbližší soupeřku v cíli činil tři a půl délky.

Silný finiš ze zadní části pole předvedla Kolymbia (Dr. Charvát, Velek) a získala konečné druhé místo tři čtvrtiny délky před zdejší novickou, z Itálie importovanou Velvet Force (Scuderia Merano-Váňa, ž. Šafář). Délku a čtvrt za ní přispěchala pro čtvrtý honorář Anjou (Wrbna Racing, ž. Pavlíček), půl délky za ní doplnila pětici Brittany (Lokotrans, ž. Zatloukal).

V sedle svěřenkyně polského kouče Grega Wroblewskiho jezdec Petr Foret dosáhl jubilejního 50. vítězství v kariéře, a získal tak titul žokej. Dorotka 1400metrový test vyhrála v rychlém čase 1:26,00, jímž jen o tři desetiny sekundy zaostala za rekordem dostihu.

Další dění:
Roli favorita potvrdil v úvodní Ceně Nejsi na to sama (IV. k., 1600 m) pro tříleté nezvítězivší tmavý hnědák, startující dva týdny po životní premiéře, Chuan Che (Martin Wolf-Clint), jehož trenér Török získal letošní první a žokej Lukášek páté vítězství.
V následné Ceně Dostihového internetového klubu (hdcp IV. k., 1825 m) zaznamenala druhý triumf ve druhém letošním startu amatérka Helena Pejšková, když jistým triumfem vstoupila do sezóny jí vedená pětiletá hnědka La Tortura (MCH-Hippolit-Pejšková).
Cena Shell (II. k., 1825 m) přivedla na start několik adeptů členství v ročníkové špičce tříletých a v pohledném dostihu se po boji naplno prosadil v ČR debutující Tamburin (DS Pegas) s jezdcem Foretem, jenž tři loňské starty absolvoval v Itálii a na Slovensku.

Strhující duel o vítězství přinesla také Cena Rigips (hdcp II. k., 1600 m), v níž nakonec ke dvěma dosavadním mosteckým zásahům přidal první z hlavního města šestiletý valach Mashrai (Stáj Monika Agro P.) s žokejem Šafářem.

Jubilejní třicátý triumf kariéry zaznamenala v Ceně EC Harris (hdcp IV. k., 1400 m) dvojnásobná a úřadující amatérská šampiónka Linda Fedorowiczová, která k šestému životnímu vítězství dovedla poctivého osmiletého valacha Redula (Sokrates).

Jaromír Šafář potvrdil vedoucí postavení v šampionátu rovinových jezdců CK Martin Tour Cupu 2011 druhou nedělní výhrou, když v Ceně AC-T Servis (hdcp III. k., 2400 m) jistě zvítězil se čtyřletým valachem Lorainem (Stáj Jeso), pro nějž šlo o šestý životní start a druhé vítězství.

Cenu CCA Group (III. k., 2230 m) pro tříleté opanoval velmi lehce o šest délek hnědák Avere (Lokotrans), který se dosud na dráze představil pouze vloni v červnu a pěkným zrychlením v koncovce naznačil možné dobré perspektivy pro příští starty, v jeho sedle ukončil čekání na letošní premiérový plný zásah třetí žokej loňského šampionátu Milan Zatloukal.
 
Příští dostihový den: 24.4. - Den s Dopravním podnikem Praha (22. Memoriál prof. Václava Michala)

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.