IV. den metropolitní sezony: Den s Dopravním podnikem Praha

Poslední dubnovou neděli měla letošní dostihová sezona v AUTO HASE PARKU Velká Chuchle na pořadu již čtvrté pokračování. Den s Dopravním podnikem Praha byl prvním programem, který nabídnul dva testy nejvyšší kategorie, oba na trati 1400 metrů: 22. Memoriál prof. Václava Michala (180 tis. Kč, start v 16.00 hod.) byl určen tříletým hřebcům a valachům jako hlavní test před Velkou jarní cenou, v Memoriálu Jaroslava Maška (190 tis. Kč, 15.30 hod.) se pak utkali čtyřletí a starší koně s optimem na kratších distancích.

Aktualizace 25. 4. 11:10

První měsíc sezony 2011 má za sebou AUTO HASE PARK Velká Chuchle. Čtvrtá kapitola metropolitního seriálu, v tomto roce premiérově, nabídla v jednom odpoledni dva dostihy nejvyšší kategorie. Oba se uskutečnily na trati 1400 metrů a oba skončily porážkami favoritů.

Roches Cross zdolal šampiona
V Memoriálu profesora Václava Michala jedenáct tříletých hřebců a valachů testovalo formu před květnovou Velkou jarní cenou a vysokým favoritem byl dosud neporažený hnědák Chardonney Tcheque (ž. Radek Koplík, Dr. Charvát). Držitel titulu Nejlepší dvouletý hřebec roku 2010 sice v závěrečných desítkách metrů mířil na vítězné pozici k cíli, ale bleskovou akcelerací jej na nakonec na cílové čáře o hlavu předstihl tmavý hnědák stáje Jasna Roches Cross, jeden ze tří nových importů, které se v dostihu představily. Svěřenec Josefa Váni s žokejem Tomášem Lukáškem absolvoval teprve druhý životní start, ten premiérový vloni v červnu ještě v Irsku také vyhrál. Další dotovaná místa měla překvapivé držitele, pět délek zpět třetí finišoval Charhizard (Gabriela-Trachtová, Verner), o krk za ním čtvrtý skončil Lysyan (Joly, ž. Foret) a dvě délky za ním uzavřel nejlepší pětici jediný zástupce tuzemského chovu na startu Vermillion (Stáj Mikon, ž. Chaloupka).

Falcohill obhájil v novém rekordu
V Memoriálu Jaroslava Maška pro starší koně se prosadil pětiletý ryzák Falcohill, který tak obhájil loňské překvapivé vítězství, kdy byl ale výrazně větším outsiderem než nyní. Od startu nenechal obstaravatele ostrého tempa a favorita dostihu Golden Eagla (Ardak Amirkulov, ž. Lukášek) v klidu, "tlačil na pilu" až k zatočení do cílové roviny, kde jej ale žokej Gary Hind nechal odpočinout. V polovině finiše na soupeře znovu zaútočil a tato taktika slavila úspěch - nová akvizice stáje DAR triumfovala po boji o jednu délku před Golden Eaglem, dvě délky za ním vyskočila na bronzový stupínek spolehlivá Trinity (Václav Slovák, ž. Radek Koplík). Falcohill, který zařídil první letošní tuzemský triumf pro úřadujícího šampióna rovinových trenérů Václava Luku ml., navíc dosáhl času 1:22,48, čímž padl nejstarší z traťových rekordů chuchelské dráhy, jejž ze srpna roku 1997 držel Velton. Letošní Maškův memoriál byl skutečně expresní, neboť pod hodnotu starého rekordu se dostali ještě čtvrtý Rabbit King a pátý Ediggio.

Další dění:
Ke dvěma sobotním brněnským triumfům přidal třetí víkendový žokej Šafář hned na úvod nedělního programu, když s favoritem Woladorem (Vamar) po boji o krk získal Cenu Kinobusu DP (IV. k., 1800 m) určenou nezvítězivším tříletým.
Pro stejnou věkovou kategorii byla určena i Cena SMS Jízdenky (III. k., 1600 m) a i v té se prosadil sázkový favorit, jímž byl hnědák Balbrown s žokejem Lukáškem, který zařídil čtvrté letošní vítězství majiteli Ardaku Amirkulovovi a trenéru Šavujevovi.
V Ceně 120 let pražských tramvají (hdcp III. k., 1200 m) se za šesté místo z první neděle výhrou odškodnila čtyřletá bělka Werze (Görgl's Farm), jíž ke třetímu životnímu triumfu dovedla jezdkyně Natalie Arendsen.
V Ceně Dopravního podniku hl. m. Prahy (hdcp II. k., 2400 m) dala vzpomenout na loňské FORTUNA České derby jeho vítězná jezdkyně Maria Magdalena Rossak, když podobným stylem jako tehdy s Talgadem - tedy většinu trati vzadu a v koncovce finišem na vnější straně dráhy - jistě o délku a čtvrt vyhrála s pětiletou bělkou Novilly, rovněž v majetku svých rodičů (tedy stáje Lider Racing Stable).
Nedělní hattrick zkompletoval žokej Lukášek triumfem v Ceně Českého animačního týmu (III. k., 2400 m) s ryzákem Bes Kempirem, který jednak přinesl další výhru tandemu Amirkulov - Šavujev a jednak se po suverénním zásahu ze druhé dubnové neděle stal, tentokrát jistě o tři délky, prvním dvojnásobně vítězným koněm v tomto roce.
Stejně jako před týdnem vyhrál poslední bod programu žokej Zatloukal, když v Ceně Redakty (IV. k., 1400 m) pro nezvítězivší tříleté naprosto suverénně splnila roli top-favoritky dne ryzka stáje Hřebčín Křenek Quattra.
 
Příští dostihový den: 8.5. - 63. Jarní cena klisen KaKa

21. 4. 8:14

Chardonney Tcheque proti deseti

V konkurenci deseti soupeřů bude držitel titulu Nejlepší dvouletý hřebec 2010 Chardonney Tcheque (foto) hájit dosavadní čistý štít.  "Malý Shamalgan", jak se mu kvůli sourozenecké vazbě na úřadujícího Koně roku také přezdívá, vloni vyhrál letní meranský debut i zářijový pražský Gerschův memoriál Fondů Conseq Invest lehce a k boji byl přinucen až v říjnové Ceně zimního favorita Expa Nails, ale roli zvládl. Jeho sedlo po Mircovi Demurovi a Jiřím Chaloupkovi poprvé obsadí Radek Koplík a měl by pomoci k letošnímu premiérovému vítězství jak pražskému kouči Tomáši Šatrovi, tak zbraslavickému majiteli Jiřímu Charvátovi. Naopak trenérsko-majitelský tandem Arslangirej Šavujev - Ardak Amirkulov už letos do černého trefil třikrát, přičemž jeden z triumfů zařídil na scéně druhé kategorie v poutavém stylu Talgar. Povede jej bratr Radka Koplíka René a měl by být hlavním konkurentem favorita. Na startu ale bude i trojice zatím ne snadno zařaditelných noviců, slušné francouzské formy ukazoval The Mole Catcher (Lokotrans,ž. Zatloukal), jeden nadějný triumf z Irska, ale i skoro roční odmlku, má na kontě Roches Cross (Jasna, ž. Lukášek), výdělky z britských handicapů si přivezl Handsome Jack (Monte Negro, ž. Pavlíček).

Ambice na honorovaný doběh by měl mít také vítěz červnové Simsonovy ceny a stříbrný ze zářijové Velké ceny BBAG v Bratislavě Aquilis (CK Martin Tour, ž. Hind), jedinou ale dobrou nadějí českého chovu je vítěz Memoriálu Josefa Šacha, syn tuzemských klasických vítězů Ray of Lighta a Vapety Vermillion (Stáj Mikon, ž. Chaloupka).

V dostihu, jejž vyhrál Talgar, se představili i Lysyan (Joly, ž. Foret) a Kendy (Áďa a Emmča Friedmannovy, Koplíková), obsadili čtvrté a šesté místo. Po nečekaném triumfu v dostihu nezvítězivších vyzkouší nejvyšší třídu Crazy Carrot (Jamax, ž. Šafář), na snadný říjnový triumf se bude po zimě prvně snažit navázat Charhizard (Gabriela-Trachtová, Verner).

Měl by to být "kalup"

Velmi kvalitní, a zřejmě i dosti rychlý, předkrm klasickému trialu zaopatří sedm účastníků Memoriálu Jaroslava Maška. Vítěz říjnového KMET Cup Sprint Golden Eagle (Ardak Amirkulov, ž. Lukášek)svým obvyklým stylem odpálil Velkoucenu AUTO HASE - Gomba handicap, nicméně v cíli na něj zůstalo čtvrté místo, když třetí o délku a tři čtvrtiny před ním skončila Trinity (Václav Slovák, ž. Radek Koplík). Výkonná klisna však dnes oproti onomu dostihu ponese o kilo a půl více, což výraznému tempaři otevírá šance na úspěšné otočení poměru sil. Pro oba pak nedělní dostih znamená odvetu za loňský ročník, kdy skončili na čtvrté a šesté pozici.

Dalším rychlíkem v poli je Rabbit King (Rabbit Trhový Štěpánov, ž. Foret), jenž přesně před rokem vyhrál Memoriál prof. Michala v rekordu dostihu. Letos nastoupí premiérově, stejně jako další tři adepti: Sprinter roku 2009 Ediggio (EŽ Praha, ž. Zatloukal) se všech osmi startech minulé sezóny umístil (včetně současné čtvrté příčky v loňském ročníku tohoto dostihu), ale na výhru nedosáhl. Falcohill ano, když právě minulé vydání této zkoušky nečekaně rozhodl pro sebe, a to před hvězdami kalibru Blue Corala či Sharpoura. Storm of Gracie (BORS Břeclav, Verner) částečně prospíval v nižších kategoriích, ale mezi elitou se neprosadil, Heat Set (Martin Wolf-Clint, ž. Chaloupka) skončil v Gomba handicapu až osmý, čili zde by pro posun výše potřeboval zlepšení formy, resp. její přiblížení k úrovni loňského jara, kdy dvakrát suverénně vyhrál.
 
Další dostihový program:
14:00 - Cena Kinobusu DP (IV. k., 1800 m): stále se lepšící Wolador atakuje premiérový triumf.
14:30 - Cena SMS jízdenky (III. k., 1600 m): plné pole šestnácti tříletých bez jasného favorita.
15:00 - Cena 120 let pražských tramvají (hdcp III. k., 1200 m): v odvetě za první neděli se zvyšují šance Werze.
16:30 - Cena Dopravního podniku hl. m. Prahy (hdcp II. k., 2400 m): momentálně výtečně připravené DS Pegas může další plný zásah přinést Sokol.
17:00 - Cena Českého animačního týmu (III. k., 2400 m): impozantní vítěz nižší třídy Bes Kempir tentokrát proti silnější konkurenci.
17:30 - Cena Redakty (IV. k., 1400 m): velká šance na první výhru pro klisnu Quattru.

Doprovodný program:
14:35 - módní přehlídka značky Magic Helena
Pro děti: jízdy na ponících a "Hříbátka" se zábavným programem!
Pro nejmenší dostihové diváky jsme opět připravili prima zábavu. Děti se mohou zabavit tradičními a oblíbenými svezeními na ponících Jupíkovi, Vilíkovi a Bajajovi a dále se bavit v dětském koutku "Hříbátka" situovaném do přízemí tribuny. Kromě míčkového bazénu, skládacího hradu, či skluzavky nabízí díky Českému animačnímu týmu speciální komponované pořady a soutěže o ceny. Rodiče mohou využít občerstvení v přilehlé kavárničce.

"Hříbátka": soutěže o hračky od Dino Toys!
Oblíbený dětský koutek Hříbátka v přízemí tribuny rozšiřuje bohatou nabídku pro nejmenší návštěvníky AUTO HASE PARKU. Opět probíhají komponované programy s Českým animačním týmem a samozřejmě nechybí loňská novinka: patronát nad "Hříbátky" od nakladatelství a vydavatelství DINO TOYS, které do soutěží v dětském klubu věnuje ceny ze svého bohatého sortimentu. Oficiální stránky společnosti: www.dinotoys.cz.
AUTO HASE PARK nabízí řadu suvenýrů a nové razítko!

V infocentru (přízemí tribuny - sázková hala) lze pořídit nejen celou řadu suvenýrů, ale také si obohatit domácí "dostihovou knihovničku". V nabídce jsou trička s obrázky trojice našich poníků, pohlednice s portréty českých dostihových koní nedávné minulosti a současnosti, knihy, hračky, další dárkové předměty, ale i ročenky, Přehledy plemeníků a ostatní tiskoviny Jockey Clubu či Dostihové programy včetně sázkové přílohy LOT. Letošní novinkou pak je možnost nechat si pořídit otisk upomínkového razítka.

ZAČÁTKY DOSTIHOVÝCH ODPOLEDNÍ V SEZONĚ 2011:
duben - září: 14 hodin
říjen: 13 hodin
listopad: 12 hodin
VSTUPNÉ NA DOSTIHY V SEZONĚ 2011:
Děti do 15 let, držitelé průkazů TP, ZTP, ZTP-P (u vozíčkáře i jednočlenný doprovod): zdarma
Držitelé dlouhodobých časových jízdenek DP Praha s platným ročním kupónem: zdarma
Jednotlivá vstupenka pro dospělou osobu: 120 Kč
Mládež do 18 let, studenti do 26 let, držitelé zákaznické karty Pražská plynárenská, držitelé karty www.rodinnepasy.cz, držitelé In-karty ČD: 60 Kč
Celoroční vstupenka (permanentka): 900 Kč

Klub Patriot/Student (pro seniory - 60 let a více a studenty do 26 let): 250 Kč

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.