IV. pokračování metropolitní sezóny 2006

Jako HSBC British Racing Green Day a před nejvyšší návštěvou (přes tři tisícovky diváků) dosavadního průběhu metropolitní sezóny byla poslední dubnovou neděli na centrálním českém závodišti napsána její letošní čtvrtá kapitola. Na 5,2-měkké dráze se odběhlo osm početně obsazených dostihů, ve vrcholech programu se představila řada špičkových koní.

Výsledky.

Alain lehce před favority

Do Velké ceny HSBC - 17. Memoriálu profesora Václava Michala (NL, 1415 m, 170 tis. Kč) odstartovalo třináct tříletých hřebců, kteří aspirují na letošní klasické vavříny. Favoritem byl dosud neporažený suverén loňské Ceny zimního favorita Indian Train (ž. Resulov) před druhým ze zářijového Gerschova memoriálu Conseq Invest Daidalosem (ž. Chaloupka) a šampiónem dvouletých hřebců, čtyřnásobným vítězem Mysterrem (ž. Srnec). Daidalos se sice během dostihu nacházel na dobré pozici za čelními koňmi, ale v závěru se propadl, naopak Indian Train a Mysterro cválali vzadu pole a umístění si vylepšili až finišem. Na triumf však už nedosáhli, protože velmi dobře se předvedl hnědák stáje Red Arrows, německý rodák Alain, kterého trenér Jozef Rosina nasedlal mladému jezdci Adamu Pekarovičovi. Stájový kolega vítěze Velké jarní ceny 2004 Monolita vyhrál lehce o 2 3/4 délky v čase 1:30,8 a bylo to jeho vůbec první životní vítězství (vloni ze čtyř startů dosáhl stejného počtu umístění). Jezdec Pekarovič zaznamenal teprve šestý triumf kariéry, vůbec první na scéně dostihu nejvyšší kategorie. Za druhým Indian Trainem, také narozeným v Německu, se seřadili tři čeští odchovanci Mysterro, Charccari a Goldrun.

Socr House jedničkovým vítězem

Velké ceně HSBC v nedělním programu přecházela stejně dlouhá Cena Shell pro starší koně o 120 tis. Kč. Tady byl favorizován stříbrný z Velké dubnové ceny Rabbit Mastman s žokejem Rájou, ale pod zátěží 63 kg se nedostal přes druhé místo. K jistému triumfu o 2 3/4 délky totiž pod 56 kg, které navážila žokejka Kristýna Bezděková, unikl pětiletý hnědák Socr House ze stáje Votava-Zámecký Vrch a konečně tak prolomil svou nevítěznou sérii na jedničkovém fóru (vyhrál už počtvrté, ale dostih I. kategorie dobyl premiérově). V nedávném Gomba handicapu pferdewetten.de mu vysoká hmotnost výhru znemožnila, nyní naopak využil proti favoritovi sedmi kil výhody. Žokejka Bezděková se triumfu v dostihu nejvyšší kategorie dočkala po dvou a půl letech (naposledy Karlovarská dvojnásobná míle 2003). Třetím místem se připomněl Mílař roku 2003 Kifaab, který poprvé nastoupil jako svěřenec Zdeno Koplíka.


Příští dostihy ve Velké Chuchli: neděle 7. května od 14 hodin

Příbuzné články:

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.